Her er Bunadsgeriljaen - og de vil slåss mot «Helse-Høie»

Jentene på Nordmøre gir seg ikke. Nå tar «bunadsgeriljaen» nye våpen i bruk i kampen for å beholde fødeavdelingen i Kristiansund.

Søndag kveld samlet geriljaen troppene på Kristiansund stadion da hjemmelaget møtte Vålerenga til eliteseriekamp. Selvfølgelig iført sitt eget kampantrekk.

– Det var et helt overveldende oppmøte med over 150 bunadskledde folk og med rådmannen i front, sier initiativtaker og «geriljaen» Anja Cecilie Solvik til VG.

Før kampen mente hun det var helt i det blå hvor mange som skulle møte opp.

– Men uansett er det helt fantastisk det vi har klart å sette i gang, sa hun den gangen.

Solvik sier at hun før kampen fikk beskjed om at de ikke skulle stå samlet på tribunen.

– Det skulle ikke bli så voldsomt, så vi måtte stå litt spredt på grunn av noen NFF-regler.

STORT OPPMØTE: «Bunadsgeriljaen» møtte ifølge Solvik opp med over 150 personer på eliteseriekampen mellom Kristiansund og Vålerenga. Foto: Roy Kangas

Helse Møre og Romsdal besluttet i mars at fødetilbudet i fylket skal slås sammen, og legges til Molde. Det har satt sinnene i kok på Nordmøre og til og med Ole Gunnar Solskjær har kastet seg inn i debatten.

les også

Solskjær: – De skal ikke klare å legge ned byen vår

LANG TUR: Det tar drøye tre timer å kjøre fra Smøla på Nordmøre til sykehuset i Molde, etter Google Maps beregninger. Foto: Google maps

For henne og alle de andre som har engasjert seg i kampen for å berge «føden» handler dette først og fremst om en felles trygghetsfølelse.

– Bunaden er et symbol på tilhørighet, tradisjonelle verdier og kraft, sier Solvik til VG.

STØTTER OPPROPET: Rådmann Arne Ingebrigtsen og supporterleder Sylvia Bruseth var også med på aksjonen. Foto: Privat

Tidligere la hun ikke skjul på at oppgjøret mot Vålerenga søndag kveld skulle bli en stor anledning til å vise styrke.

Samtidig hadde hun en bønn til gutta.

– Finn frem bunadene og bli med oss på kampen. Vi er flere om dette.

I tillegg hadde hun en drøm om at Solskjær også kaster seg på.

– Det var stort av Ole Gunnar Solskjær å støtte oss i kampen for å beholde sykehuset. Men tenk om han hadde stilt i bunad på Old Trafford. Det hadde vært noe det og da tenker jeg selvfølgelig på nordmørsbunaden for han er jo kristiansunder.

I løpet av en uke har Bunadsgeriljaen vokst seg større og større. Det hele startet med at Anja ville vise muskler, fikk tatt et bilde av seg selv iført bunad under på nedleggingstruede fødeavdelingen i Kristiansund og postet det på Facebook.

KLAR TIL KAMP: Vibeke W. Halse, Turid Fossland Odin, Solfrid Garberg og Vibeke Weiseth på toppen av Freikollen. De er mødre til totalt 11 barn, noen premature, andre har hatt hastefødsler og keisersnitt. Foto: Vibeke Weiseth

– Det var da jeg kom på ideen og jeg har fått mange tilbakemeldinger. Vi har gått nok i tog. Nå tar vi på oss bunaden og kommer oss ut i felten, sier Anja Cecilie Solvik.

Nå dukker det opp bilder i sosiale medier av bunadskledde kvinner i sjøkanten, på fjellet - kort sagt steder hvor bunaden ikke alltid er det vanligste tur-antrekket.

STARTEN: Anja Cecilie Solvik la ut dette bildet på Facebook. Hun ville styrke - og det ble starten på Bunadsgerilian. Foto: Privat

Selv har Anja Cecilie Solvik gjort sitt til for å synes i kampen for fødeavdelingen. Torsdag stilte hun opp i bunad på Arbeiderpartiets landsmøte.

– Der drev jeg ren fraksjonsvirksomhet og selv om Arbeiderpartiet har stemt for fellessykehus, fant jeg mye støtte der.

For det er ingen tvil om at det «koker» på Nordmøre etter at Helse Møre og Romsdal forrige onsdag besluttet at fødetilbudet i fylket skal slås sammen, og legges til Molde. Dermed mister nordmøringene fødeavdelingen i Kristiansund.

STOPP: Torsdag stilte Anja Cecilie Solvik opp i bunad på Arbeiderpartiets landsmøte i håp om å samle støtte til kampen for å stoppe nedleggingen av fødeavdelingen på sykehuset i Kristiansund. Foto: Privat

For halvannen uke siden pekte Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol på at en forutsetning fram mot en endelig samling av fødetilbudet har vært at eksisterende tilbud ikke legges ned før det finnes alternativer, og hun krevde svar fra helseminister Bent Høie (H) på hvorfor dette nå brytes.

– Fødeavdelingene i Kristiansund og Molde har i flere år hatt problemer med rekruttering. Det har vært vanskelig å opprettholde et trygt fødetilbud, svarte Høie. Han påpekte også at det ofte er lurt å starte sammenslåingsprosesser før et nybygg står klart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder