ORDINERT: Biskop Tor Berger Jørgensen (i blå kappe) ordinerte Silje Meisal (til høyre for biskopen) til prest 18. januar i år. Bildet er tatt på den høytidelige dagen. Foto: Øyvind A. Olsen, Avisa Nordland
ORDINERT: Biskop Tor Berger Jørgensen (i blå kappe) ordinerte Silje Meisal (til høyre for biskopen) til prest 18. januar i år. Bildet er tatt på den høytidelige dagen. Foto: Øyvind A. Olsen, Avisa Nordland

Biskop sa ja til prest som lever som samboer - Nå raser preste-Norge

INNENRIKS

(VG Nett) Biskop Tor Berger Jørgensen ordinerte nylig en kvinne som lever i samboerskap som prest. - Anarkistisk og ubibelsk, mener prestekolleger.

Publisert:

I 1995 slo nemlig landets biskoper fast at en som lever i samboerskap ikke kan ordineres til prest.

Dette har altså biskopen i Sør-Hålogaland nå likevel gjort. 18. januar ordinert han Silje Meisal (26) som prest i Hamarøy. Hun bor sammen med en mann som hun også har barn med, men er ikke gift med mannen.

- Jeg vil være litt forsiktig med å uttale meg siden dette handler om relasjonen mellom to voksne mennesker, sier Berger Jørgensen til VG Nett i det han haster inn på et møte og ikke har tid til å kommentere saken ytterligere.

Kan ikke hindres

Biskopen forklarer nærmere til NRK Nordland der han sier selv at han har handlet etter beste skjønn.

- Livene er ikke alltid lett å leve etter en ideal mal, det må være mulig å gi individuell vurdering. Det er grunnlaget mitt for å gjøre det jeg har gjort, sier han.

Dette er ikke like populært over alt. Og nå har han fått store deler av Den norske kirke på nakken.

Selv om bispemøtets preses må innrømme at biskopene er suverene til å handle ut fra sin embetsforståelse, og at ingen dermed kan nekte ham å gjøre dette, legger han ikke skjul på at dette ikke faller i god jord.

- Vi har i bispemøtet fastholdt vår holdning, og i det ligger det vel en implisitt melding til ham om at dette var ugreit, sier Olav Skjevesland til Vårt Land.

HERkan du diskutere livssyn på VG Nett!

Heller ikke Kirkerådet er fornøyd med at Berger Jørgensen har handlet på tvers av de regler om samliv for prester man har blitt enige om.

- Dette er jeg ikke glad for. Jeg liker ikke at det blir brutt med kirkens linje. Ekteskapet er rammen for samlivet i kirkene over hele verden, sier Nils-Tore Andersen til NRK.

- Anarkistisk og ubibelsk

I tillegg til å ha fått kirketopper mot seg, må Sør-Hålogaland-biskopen nå også finne seg i at store deler av preste-Norge raser mot hans avgjørelse om å la den unge kvinnen få bli prest til tross for at hun lever sammen med en mann hun ikke er gift med.

En gruppe på 146 prester, som kaller seg Carissimi, reagerer kraftig. De oppfordrer prester i Sør-Hålogaland om å bryte samarbeidet med Tor Berger Jørgensen.

- Vi håper den anarkistiske, splittende og helt ubibelske og uøkumeniske måten Jørgensen utfører sin bispegjerning på, vil få flere prester, vigslede medarbeidere og menighetsråd i Sør-Hålogaland spesielt, og i hele Den norske kirke generelt, til å våkne.

Det er den knallharde meldingen fra Carssimis talsmann Dag Øivind Østereng.

Ingen kampsak for presten

Det har ikke lyktes VG Nett i å komme i kontakt Silje Meisal, presten som han altså ordinerte, men til Vårt Land har hun uttalt følgende:

- Dette er for meg ingen kampsak, men handler om mitt liv. Jeg støtter meg til biskopen når han sier at livene vi lever, ikke leves etter en mal.

Her kan du lese mer om