ALLE SKAL MED: Russens visepresident Axel Schulerud Stoltenberg slekter på en engasjert familie. Faren, statsminister Jens Stoltenberg, har vært politisk aktiv i hele sønnens liv og har blant annet to statsministerperioder bak seg. Moren Ingrid Schulerud jobber som avdelingsdirektør i UD. Her er de sammen på Annie-premieren til datteren Catharina (15). Foto: Scanpix

Stoltenberg junior er visepresident

Går i farfarens fotspor 58 år etter

(VG Nett) Mens pappaen styrer Norge, er sønnen med på å styre 10.000 russ i Oslo og Akershus i vår.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Statsminister Jens Stoltenbergs sønn, Axel Schulerud Stoltenberg (18) er nemlig visepresident for den største russeorganisasjonen i Norge. Han har omkring 10.000 russ under seg i fylkene Oslo og Akershus i år.

Hva mener du om russefeiringen?Si din mening her!

- Det er ikke så veldig formelle retningslinjer for dette. Vi snakker stort sett sammen om hva vi skal gjøre, sier Axel Schulerud Stoltenberg om samarbeidet i russestyret, hvor han troner øverst sammen med president Sindre Skoglund (19).

Axel, som nylig også ble valgt inn i sentralstyret i Elevorganisasjonen, kommer fra en engasjert familie. Farfaren Thorvald (76) Stoltenberg er blant annet tidligere forsvarsminister, utenriksminister og nå president i Norges Røde Kors. Faren er regjeringssjef og statsminister, Jens Stoltenberg (49).

- Vi har hatt noen verv, ja, kommenterer Axel Schulerud Stoltenberg til VG Nett.

Denne uken starter russefeiringen for alvor. I dag er det skolekåring av russebusser på skoler i Bærum, og alle skolene i Oslo og Akershus er i full gang når helgen kommer. Første russetreff på Tryvann er nemlig førstkommende fredag.

Les videre under bildet!

RUSSESJEFENE: Axel Schulerud Stoltenberg (t.v.) er visepresident mens Sindre Skoglund er president for russen i Oslo og Akershus. Russepresidenten tror ikke russebilder på avveie er noe stort problem. Foto: Krister Sørbø

- Statsminister angrer på russe-nei

- Nå er du og farfaren din president for hver deres organisasjon. Hva synes han om din jobb?

- Han synes det er bra, han.

Thorvald Stoltenberg var russepresident i Oslo i 1950. Nå er barnebarnet det samme 58 år etter.

- Hva med faren din, statsministeren?

- Han synes det er morsomt. Han var jo ikke ordentlig russ selv. Det var jo litt opprørsungdom den gangen, sier han.

Schulerud Stoltenberg hevder at statsminister-pappaen angrer på at han ikke var russ.

- Han har innrømmet det, ja, sier han.

Har han grunn til å angre?Skriv inn ditt innlegg her!

Samlet inn penger

Axel hadde nylig hovedansvaret for russens innsamlingsaksjon 1. mars, hvor avgangselevene samlet inn 1,3 millioner kroner til SOS Barnebyer i Zambia. Dette var viserussepresidentens hovedoppgave i russestyret.

Les videre under bildet!

TRE GENERASJONER: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte byen bestefaren hans satt i fangeleir under 2.verdenskrig og hvor det ble åpnet krigsfangemuseum i fjor sommer. Sammen med ham var krigsveteran Bjørn Egge, sønnen Axel Stoltenberg og faren Thorvald Stoltenberg. FOTO: ANDREA GJESTVANG Foto:

- Og nå fremover er det bare fest og moro som står på programmet?

- Det er ikke sånn som før at man stryker selv om man engasjerer seg i russefeiringen, svarer unge Stoltenberg diplomatisk.

Les også:- Russefeiringen skader elevenes fremtid

- Er det enkelte russeknuter faren din ikke ønsker du skal ta?

- Jeg tror ikke han har satt seg inn i knutereglene, småler han.

Sønnen til statsministeren opplyser til VG Nett at han foreløpig ikke har plantet føttene helt i farfarens og farens politiske fotspor.

- Jeg er ikke partipolitisk aktiv. Men det er helt klart saker jeg blir engasjert av, sier visepresidenten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder