Opposisjonen kritisk til skjerpet bedriftsskatt

Statsbudsjettet fikk en lunken mottakelse i Stortinget. Opposisjonen synes ikke det er «tilpasset» den økonomiske situasjonen, slik finansminister Kristin Halvorsen (SV) hevder.

Artikkelen er over 11 år gammel

Høyres leder, Erna Solberg, sier at skatteskjerping for små og mellomstore bedrifter definitivt ikke er veien å gå i en tid med krise i finansmarkedene og økende uro for arbeidsplassene i Norge. Frp-formann Siv Jensen deler fullt ut denne kritikken.

- Dette bidrar ikke til at sentralbanksjef Svein Gjedrem kan sette ned renten. Derfor er ikke budsjettet et svar på landets utfordringer, sier Solberg.

Nestleder og finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, vil innkalle Halvorsen og Gjedrem til høring i Stortinget for å få belyst situasjonen for bankene, et felt han mener regjeringen overser i statsbudsjettet. Han vil foreløpig ikke uttale seg skråsikkert om hvorvidt bruken av oljepenger er for stor eller passe.

Offentlig vekst

- Men det legges opp til altfor sterk vekst i offentlige utgifter, en vekst som skal finansieres gjennom skjerpet beskatning av familieeide bedrifter. De tappes ytterligere for egenkapital, sier Sanner til NTB.

Alt er imidlertid ikke like ille, og Sanner er fornøyd med satsingen på vei, jernbane og miljø. Men på områdene fattigdom, eldreomsorg og forskning synes han avstanden til løftene fra Soria Moria er så stor at den forsvarer betegnelsen «løftebruddregjering».

- Dette budsjettet vil stå som et minnesmerke over brutte løfter. Regjeringen rammes av en selvforskyldt forventningskrise, sier Sanner.

Frp-formann Jensen mener at regjeringen kunne kommet vanlige lønnstakere i møte ved å kutte i skatter og avgifter, noe som ville ha gjort matvarer og drivstoff billigere og den enkelte families økonomi lettere.

- Men regjeringen virker besatt av tanken om å ta de rikeste, selv om de eier bedrifter som sysselsetter titusener av vanlige mennesker, sier Jensen.

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein sier at budsjettet ikke inneholder noen lettelser for folk flest.

Mild

Venstres leder Lars Sponheim la an en overraskende mild tone da han kommenterte forslaget til statsbudsjettet. Han understreker at usikkerheten i økonomien er større enn noen gang og at dette ikke er tiden for noen til å gå i skyttergravene.

- Det kan bli en helt annerledes budsjetthøst enn det vi tror nå. Vi må derfor se på tvers av partigrensene for å finne de gode løsningene når ting er blitt mer avklart. Det kan bli nødvendig med et felles løft, sa Sponheim. Han var så imøtekommende at finansministeren spontant roste hans tone i debatten.

Men Sponheim var likevel usikker på om budsjettet var det Gjedrem trengte for å markere at rentetoppen er nådd og at renten vil falle i tida framover.

- Budsjettet er svakt ekspansivt, kanskje riktig, kanskje litt mye. Men det er feil signal til små og mellomstore bedrifter at skattenivået skjerpes. Vi trenger noen rike mennesker her i landet, sa Venstres leder.

Kristelig Folkepartis største innvending mot budsjettet er at eldreomsorgen ikke er nevnt med ett ord og at kampen mot fattigdom synes avblåst uten resultat.

- Vi har inngått et eldreforlik og etterlyser oppfølgingen. Men ambisjonene svikter åpenbart. Dette er et grovt løftebrudd, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

Han konstaterer at budsjettet er siste kapittel i «Soria Moria-boka», og la til at han ikke vil anbefale noen oppfølger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder