DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg

DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg

Her er Gros gigantregning: - Må betale 100 000 for hofteoperasjonene

(VG Nett) Gro Harlem Brundtland må trolig regne med å betale et sted mellom 80 000 og 100 000 kroner når hun nå vil dekke kostnadene for fjorårets hofteoperasjoner selv.

Gunnhild Baade
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Etter mye kritikk de siste dagene besluttet den tidligere statsministeren i dag å ta regningen selv. Beslutningen kom blant annet på grunnlag av at sjef ved ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus, Olav Røise, avslørte at det var sykehuset som måtte ta regningen.

- Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling, fortalte Gro i en pressemelding tidligere i dag.

LES OGSÅ:- Fulgte hjertet og hjalp Gro

Olav Røise har anslått at prisen på hofteoperasjonen på Ullevål sykehus ligger et sted på mellom 40 000 og 45 000 kroner.

I tillegg hadde Brundtland en lignende operasjon ved Lovisenberg sykehus i juni i fjor, med omtrent samme prislapp, melder NTB.

Det betyr at Gros totale regning for det norske sykehusoppholdet vil ligge et sted mellom 80 000 og 100 000 kroner.

Diskuter:- Gro ingen kjeltring

Leverte ikke skjema

Det var altså i fjor at Brundtland fikk utført to hofteoperasjoner i Norge. Som bosatt i et annet land har hun ikke rettigheter til helsetjenester i Norge, dersom det ikke gjelder øyeblikkelig hjelp.

Planlagte operasjoner må klareres med franske myndigheter på forhånd dersom de skal dekke utgiftene. Blant annet må man levere et E112-skjema for at landene skal kunne bli enige om kostnadene seg i mellom. Dette skjemaet ble aldri levert av Gro, noe som betyr at det norske helsevesenet sannsynligvis har betalt for operasjonene, og at staten i utgangspunktet ikke har krav på tilbakebetaling.

LES OGSÅ:Brustad: - Regelverket må innskjerpes

Nå gjør Gro opp for seg.

- Jeg vil undersøke hvilke kostnader som knytter seg til dette slik at disse blir betalt av meg. Så får jeg legge fram saken for franske trygdemyndigheter slik at de kan foreta den riktige totalvurderingen, skrev Brundtland i pressemeldingen som hun sendte ut tidligere i dag.

Kan få refundert pengene

Om dette innebærer at Gro må ta hele regningen selv, eller om hun i ettertid vil få refundert noe av pengene fra franske trygdemyndigheter er fortsatt uklart.

- Hun vil ta dette opp med franske trygdemyndigheter og det kan hende de kan refundere noe av pengene igjen. Men nå konsentrerer hun seg om å finne ut hva kostnadene ligger på, og gjøre opp for seg, sier Gros rådgiver Jon Mørland til VG Nett.

Les også

 1. Gro betaler operasjonene selv

  (VG Nett) Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sier hun selv vil ta kostnadene rundt hofteoperasjonene hun fikk…
 2. Brustad: - Regelverket må innskjerpes

  REGJERINGSKVARTALET(VG Nett) Helseminister Sylvia Brustad mener at skattesaken rundt Gro Harlem Brundtland er et bevis…
 3. - Gro fikk særbehandling i norsk helsevesen

  (VG Nett) Gro Harlem Brundtland skal ha fått helsebehandling i Norge som krever spesiell godkjennelse av franske…
 4. - Fulgte hjertet og hjalp Gro

  (VG Nett) Sjefen for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus tar fullt ansvar og hele regningen for Gro Harlem…
 5. Null skatt for USA-pensjonister

  Nærmere 7 000 norske pensjonister bosatt i USA, nyter godt av samme nullskatteordning som Gro og Arne Olav Brundtland.
 6. Her kan Gro bo når hun flytter hjem

  Gro og ektemannen Arne Olav Brundtland blir langt fra husløse når de nå tar skattemessig flytting hjem til Norge.
 7. Gro operert uten tillatelse

  (VG Nett) Gro Harlem Brundtland hentet ikke tillatelse fra det franske helsevesenet før hofteoperasjonene i Norge.
 8. Gros franske visitt

  Selv om Gro Harlem Brundtland flytter hjem, kommer hun ikke unna at det var bevisst og nøye planlegging som gjorde henne…
 9. Siv Jensen: - Påfallende tause AP-ledere

  Frp-formann Siv Jensen sier Arbeiderpartiets ledelse har møtt seg selv i døren etter at det ble avdekket at Gro Harlem…
 10. Jens vil ikke kritisere Gro

  LØRENSKOG (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke kritisere Gro Harlem Brundtland for at hun i en årrekke…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder