Barnehageansatte tier om overgrep

Lærere, leger og annet helsepersonell skal melde fra ved mistanke om at barn er seksuelt misbrukt, men mange tier av frykt for å gjøre feil.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

De dårligste varslerne er barnehageansatte.

- Barnehageansatte kommer faktisk lavest på statistikken over dem som melder fra. Det er et paradoks når man tenker på at de jobber med barn hele dagen, sier Inge Nordhaug som jobber ved Regionalt kunnskapssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging i Bergen til Aftenbladet.

Han tror mange er redd for å ta feil og dermed kaste mistanke over på uskyldige personer. Når mange i tillegg velger å overse og tolke alt «i beste mening» tar man mer hensyn til seg selv og andre voksne enn til barnet, mener Nordhaug.

- I samfunnet vårt er seksuelle overgrep mot barn fortsatt et tabuområde. Slike overgrep har opp gjennom tidene blitt tidd i hjel eller gjort til noe privat. Men jeg har alltid sagt at der vi har en magefølelse om at noe er galt, så er det ofte det, sier Nordhaugs kollega Reidun Dybsland, som også er ansatt ved det nye Barnehuset i Bergen.

Over 100.000 barn i Norge lever med vold i familien. Minst 5 prosent av disse er utsatt for grove og gjentatte seksuelle overgrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder