SNIKBERGENSER: Jan-Erik Larsen har jobbet tett sammen med statsminister Jens Stoltenberg i en årrekke. Han er overrasket over at skattemyndighetene regner Statsministerens kontor som et bergensfirma. Foto: Scanpix
SNIKBERGENSER: Jan-Erik Larsen har jobbet tett sammen med statsminister Jens Stoltenberg i en årrekke. Han er overrasket over at skattemyndighetene regner Statsministerens kontor som et bergensfirma. Foto: Scanpix

Jens-rådgiver tvangsflyttes til Bergen

INNENRIKS

(VG Nett) Skattemyndighetene krever at statssekretær Jan-Erik Larsen ved Statsministerens kontor melder flytting til Bergen. Ifølge Skatteetaten jobber han nemlig for et Bergen-basert selskap.

Publisert: Oppdatert: 06.06.09 18:40

- Det var hittil ukjent for meg at Statsministerens kontor var å betrakte som et bergensfirma, men det forundrer meg ikke at man ser slik på det der i byen, sier Larsen til VG Nett.

Larsen er en av statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste rådgivere ved Statsministerens kontor (SMK), som for ordens skyld ligger midt i regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

Bergensfirma

I brevet heter det likevel at Larsen er registrert ansatt i et Bergen-basert firma, men med bostedsadresse utenfor Bergen.

- Vi ber deg derfor vurdere om du har flytteplikt til Bergen. For å unngå ytterligere oppfølging fra myndighetene ber vi deg ta kontakt med folkeregisteret innen 15. september, heter det i brevet.

Ifølge Larsen er brevet skrevet i en streng tone.

- Alvoret i brevet dempes riktignok noe av de tre søte pingvinene nederst i det ene hjørnet, men det er ingen tvil om at de mener alvor, sier statssekretæren.

Har begynt å skarre

Bergen var hovedstad i Norge og kongens hovedsete til begynnelsen av 1300-tallet. Larsen tolker brevet fra kemneren i Bergen som et forsøk på omkamp fra patriotiske bergensere. Han vil nå orientere statsministeren om at han og resten av staben ved SMK må forberede seg på et liv som bergensere.

Etter at han mottok brevet fra Skatt Vest, har statssekretæren selv forsøkt å tilpasse seg sitt nye liv.

- Vi må selvsagt ta konsekvensene av at skattemyndighetene oppfatter oss som bergensere. Jeg gjorde noen forsøk på å skarre på R`ene i går, men det gikk veldig dårlig, innrømmer han.

Overrasket

Larsen understreker at han aldri har verken jobbet eller bodd i Bergen. Før Stoltenberg hentet han til Statsministerens kontor var han sjefredaktør i avisen Tidens Krav i Kristiansund. Tidligere har han vært konsernredaktør i A-pressen og sjefredaktør i Telemarksavisa.

Han innrømmer derfor at han ble overrasket over henvendelsen fra skattemyndighetene i Bergen.

- Bergen er en flott by men det vil være upraktisk å flytte dit siden jeg jobber i Oslo og familien er bosatt i Kristiansund, påpeker han.

- Jeg skjønner alvorlig talt ikke hvordan dette kunne skje, sier han.

Siste frist for statssekretæren å melde flytting til Bergen er 15. september, dagen etter stortingsvalget.

- Hittil har jeg hatt mest fokus på 14. september, men jeg skjønner nå at den 15. er en viktigere dato, sier han.

Kampanje

Kemner i Bergen Lasse Hunsrød, som har undertegnet brevet til Larsen, har ikke besvart VG Netts henvendelser.

På nettsidene til Bergen kommune fremkommer det imidlertid at brevet til Larsen er et ledd i kampanjen «Unngå å bli snikbergenser». I alt 33.000 personer har fått lignende brev som statssekretæren ved Statsministerens kontor.

- Vi mener å ha kommet frem til en gruppe personer det kan være rimelig å anta har faktisk bosted i Bergen. sier kontrollsjef hos Kemneren, Christine Due Sivertsen til kommunens nettsider.

Her kan du lese mer om