BLE DÅRLIG: Klækken hotell hadde over 1100 gjester i løpet av helgen. Over 170 ble dårlige i perioden torsdag til lørdag kveld. Foto: Helge Mikalsen INNFELT: Mette Heieren Holseth ble syk etter å ha spist ved hotellet tirsdag. Foto: Privat

Klækken-gjest: - Ble syk etter å ha spist der på tirsdag

(VG Nett) Sykdomsutbruddet ved Klækken hotell kan ha startet tidligere enn først antatt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Torsdag ble de første meldt syke etter å ha spist på Klækken hotell, og frem til lørdag kveld fortsatte gjestene å bli syke. Over 170 personer ble meldt syke, blant annet halve julebordet til pensjonerte brannmenn, etter å ha spist på hotellet.

Tidligere enn antatt

Nå viser det seg at de første sykdomsutbruddene kan ha startet allerede på tirsdag, da Fylkesmannen i Buskerud holdt en samling med rundt 50-60 deltakere. En av deltakerne, Mette Heieren Holseth, ble nemlig syk torsdag etter å ha spist på hotellet på tirsdag kveld forrige uke.

- Det var ikke før i går at jeg skjønte at sykdommen min kunne ha sammenheng med smitteutbruddet på Klækken hotell. Siden har jeg snakket med noen av de andre, og det er minst fire-fem andre av de jeg har snakket med som også har blitt syke etter samlingen, sier hun til VG.

Hun forklarer at hun har opplevd magetrøbbel som diaré og kramper, og skal til legen senere i dag for å sjekke det ut nærmere. Hun føler seg fortsatt ikke helt frisk.

Hotelleier bekrefter

Hotelleier Finn-Ove Karlsen bekrefter overfor VG at de også har fått rapporter om at flere ble syke også etter å ha spist ved hotellet på tirsdag.

- Ja, det har vi fått rapporter om nå. Men nå sitter jeg i et møte med fylkesoverlegen og Mattilsynet, og vi prøver å finne et mønster i det hele, er alt hotelleieren rekker å si før han må tilbake til møtet.

Det er fremdeles usikkert hva smitteårsaken er.

Fortsatt syke

- Mattilsynet har tatt prøver, men det vil ta et par dager å få de analysert. Noe mer nøyaktig tidspunkt kan jeg ikke gi, sier Astri Ham i Mattilsynet.

Onsdag morgen, nesten en uke etter de første rapporterte sykdomstilfellene, er fortsatt flere personer innlagt med mage- og tarminfeksjon, og kommuneoverlege i Ringerike kommune, Karin Møller, opplyser om at flere har store smerter.

- Det er flere som har magesmerter og som sliter med diaré, og vi har også sendt noen til sykehus for å unngå dehydrering, sier Møller til VG.

Ukjent smitteårsak

Både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet er koblet inn i saken, men foreløpig er smittekilden fortsatt ukjent.

- Vi er i kontinuerlig dialog med hotellet, opplyser Mattilsynets Astri Ham.

Hun forteller til VG at Mattilsynet ikke har registrert noen bekymringsverdige forhold ved bedriften tidligere, og karakteriserer hotellet som en jevnt god bedrift uten avvik.

- Det har heller ikke kommet inn nye rapporter om syke mennesker som har spist på Klækken hotell siden lørdag kveld. Det er jo positivt, sier Ham.

Da Mattilsynet mandag rykket ut til hotellet kunne de ikke med det blotte øyet finne noe galt. Onsdag vil de igjen gå gjennom hotellets rutiner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder