Utenlandsk diplomat tatt hos prostituert i Oslo

Publisert: Oppdatert: 09.02.11 12:50

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Da diplomaten kom ut av hotellrommet til den prostituerte kvinnen, ventet politiet.

Mannen er tilknyttet en ambassade i Norge. Tidligere denne måneden kom han ut fra et fasjonabelt hotellrom i Oslo, som var utleid til en russisk prostituert.

Da han kom ut fra rommet ble han konfrontert av to tjenestemenn fra prostitusjons-gruppen i Oslo politidistrikt, som aksjonerte mot hotellet. Etter det VG Nett erfarer, innrømmet han å ha kjøpt sex.

- Jeg kan bekrefte at vi har anmeldt en person for brudd på sexkjøpsloven, og at vedkommende legitimerte seg som utenlandsk diplomat, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren i Oslo politidistrikt.

Mannen har diplomatisk immunitet, og kan derfor ikke straffeforfølges. Dermed blir saken henlagt.

- Ut fra vanlige rutiner vil det gå en underretning til UD, sier Nordgaren.

LES OGSÅ:Karl Johan er igjen blitt Norges sex-gate

Diplomater kan ikke pågripes

Forholdet mellom diplomater i utenlandstjeneste og mottagerstaten er regulert av Wien-konvensjonen. Den slår fast at diplomater ikke kan straffeforfølges, men at de samtidig skal følge lovene i landet der de er stasjonert.

Diplomatisk immunitet regnes som et svært viktig prinsipp i forholdet mellom stater, og er innført for å forsikre seg om at diplomater kan handle fritt, uten frykt for sjikane eller overgrep fra mottagerlandet.

Utenriksdepartementet (UD) venter på en orientering om saken fra politiet.

- Vi forventer at utenlandske diplomater følger norsk lov når de er i Norge, påpeker kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD.

LES OGSÅ:Folk er blitt mer negative til prostitusjon

- Trist for ham

Den russiske prostituerte som leide hotellrommet der diplomaten var på besøk, synes synd på ham.

«Elena», som også tilbyr sine tjenester via en utenlandsk nettside, hevder at det var venninnen hennes som hadde sex med diplomaten.

- Men jeg husker episoden godt. Det var jo trist for mannen. Han ville bare kose seg, så kom politiet og tok ham, sier hun til VG Nett.

«Elena» forteller at hun og venninnen har vært i Norge for å selge sex flere ganger, men at den nye sexkjøpsloven ødelegger markedet for dem.

- Jeg forstår godt at politikerne deres vil bli kvitt de afrikanske prostituerte, men det er er trist for oss som bare kommer hit i en kort periode for å tjene penger, sier hun.

LES OGSÅ:Hotellsjef jakter prostituerte på egenhånd

1.200 for en halvtime

Ifølge den russiske kvinnen, tar hun 1.200 norske kroner for et halvtimes møte, eller 2.000 kroner for en time. Skal man tilbringe hele natten, koster det 8.000 kroner.

- Venninnen min kommer nok til å reise ut av landet nå. Det er ikke bra for business når politiet kommer, sier «Elena».

Så langt i år har politiet i Oslo tatt 45 menn for brudd på sexkjøpsloven. Normalt er straffen et forelegg på 25.000 kroner.

Loven, som ble innført ved nyttår 2009, slår fast at det er ulovlig å kjøpe sex av prostituerte, og et viktig formål med den nye bestemmelsen var å demme opp for menneskehandel.

- Jeg mener at vi som en følge av loven har begrenset markedet kraftig, både på gaten og i leiligheter og hoteller, sier Nordgaren.

Den utenlandske diplomatens norske advokat ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett.

Denne artikkelen handler om