FÅR STØTTE: Bushra Ishaq ble i mai hedret med Fritt Ord-prisen. Foto: Knut Erik Knudsen

Støre forsvarer Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker bekymring over kritikken som er framkommet etter at Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq trakk seg fra offentligheten på grunn av trusler.

Artikkelen er over ni år gammel

Den muslimske samfunnsdebattanten Bushra Ishaq mottok i mai Fritt Ord-prisen. Fredag i forrige uke valgte hun å trekke seg fra norsk offentlighet fordi hun var blitt redd etter å ha mottatt trusler. Kunngjøringen om at hun trakk seg fra offentligheten førte til at hun ble kritisert.

Støre tar henne nå i forsvar.

- Jeg synes ikke man skal opphøye seg til dommer overfor et menneske som forteller det Bushra Ishaq sier hun har opplevd. De respekterer ikke den opplevelsen hun har hatt. Man kan ikke forvente at hun uten videre er rede til å stå i en tøff samfunnsdebatt i tjuefire timer av døgnet som andre erfarne debattanter, sier Støre til Dagsavisen.

Han mener at de som kritiserte henne for avgjørelsen bør roe seg ned.

- GRUNN TIL Å VÆRE PÅ VAKT: Jonas Gahr Støre mener at det er alvorlig at Ishaq skal ha mottatt trusler. Arkivfoto: Kristian Helgesen

- Vi skal, etter mitt syn, ta det veldig alvorlig at en ung og modig stemme opplever trusler. Jeg kan ikke vurdere alvoret i truslene som er framkommet mot henne. Men jeg mener det er grunn til å være på vakt når nye stemmer som tar tak i kontroversielle temaer opplever trusler, sjikane eller annen grad av press, sier Støre.

Han sier at Ishaq, som alle andre, må tåle at sterke meninger blir møtt av sterke meninger, men han mener det går en klar grense hvis hun blir truet på liv og helse.

Støre håper at Ishaq igjen kan få spille den rolle hun har gjort til nå og som Fritt Ord har hedret henne for.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder