GJESTET FREDRIK: Karl Ove Knausgård og Rune Wenneberg i passiar med Fredrik Skavlan under innspillingen av Skavlan torsdag kveld. Foto: Jan Johannesen, VG.

Afghanistan-major: - Vi må normalisere det å drepe

Forsvarer sex-uttalelsene til soldatene

STOCKHOLM/OSLO (VG Nett) Telemark bataljon-toppen Rune Wenneberg (41) sier det å drepe er en forutsetning for at norske styrker kan gjøre jobben sin.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Major Rune Wenneberg mener soldatene i Afghanistan må stå mot menneskets iboende motstand mot å drepe.

- Vi må overvinne de mekanismene ved å jobbe med instinkter og mye med etikken bak. Vi må normalisere det å ta liv. Det å drepe et annet menneske er dessverre en forutsetning for å gjøre jobben vår, sa majoren, og fortsatte:

- Man må tenke før man drar til Afghanistan, at «jeg må ta liv, du må ta liv». Men vi må forberede oss på en måte sånn at vi kan gjøre det riktig, og at vi kan leve med oss selv.

Er du enig med Wenneberg?Si din mening på Facebookgruppen Norge i Krig

Den norske majoren gjestet studioet i den svenske hovedstaden sammen med blant andre suksessforfatteren Karl Ove Knausgård og «Hevnen»-regissør Susanne Bier.

- Har du tatt liv selv, spurte Skavlan?

- Jeg har gjort veldig mange forsøk, jeg har tatt avgjørelser og beslutninger som for eksempel å droppe flybomber - som har drept mange mennesker. Jeg har skutt sånn at jeg har... ja, jeg kan si det, svarte Wenneberg.

Rune Wenneberg har tjenestegjort i en rekke utenlandsoperasjoner for det norske forsvaret. 41-åringen har også ledet avdelingen med soldater som nylig fortalte til magasinet Alfa at de mener å være i kamp er bedre enn sex. I bladet sier også Wennebergs arvtager at han har disponert styrkene sine med «den hensikt å drepe».

BAKGRUNN:- Krige er bedre enn sex

Saken fortsetter under bildet...

TALKSHOW: Major Rune Wenneberg snakket med Fredrik Skavlan under innspillingen av programmet Skavlan torsdag kveld. Foto: Pelle Rink, VG.

Lett å sammenlikne med sex

Under innspillingen av Skavlan forsøkte Wenneberg så godt han kunne å sette ord på den følelsen soldater i Afghanistan sitter igjen med etter «å ha kjempet en kamp på liv og død, overlevd og vunnet», som var ordene han selv brukte.

- Når en mann i 20-årene skal beskrive den følelsen, så kikker han etter det nærmeste han kan tenke på som er like bra. Og da kommer ordet sex veldig lett, sa Rune Wenneberg under innspillingen.

VGTV:Her raser forsvarsminister Grete Faremo over sex-uttalelsene

Majoren er av flere forsvarstopper pekt ut som en sentral mann bak kulturen som har utviklet seg i Telemark Bataljon i Afghanistan.

Han ble introdusert av Skavlan som «major Vallhall» under innspillingen av programmet.

- Motivasjonen og viljen til å gjøre jobben vår, finner vi hos hverandre, altså kameratskap og brorskap. I mangel på noe annet, henter vi det der, sa Wenneberg til Skavlan.

Krass kritikk

Forrige uke fikk han sterk kritikk helt fra toppen av Forsvaret for å ha posert på et bilde med vikinghjelm og et dødninghode på brystet, mens han viste et rocketegn med høyre hånd.

Les også:Fordømmes for viking-adferd

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sa forsvarssjef Harald Sunde til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet...

KRITISK: Forsvarsjef Harald Sunde tok sterk avstand fra kulturen som er blant noen av soldatene i Afghanistan. Foto: Roger Neumann, VG.


Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sa at han tar avstand fra bildet.

- Slike aparte holdninger er noe vi må kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghodet og det som fremstår som en vikingatferd, sa Brovold til VG Nett.

VG Netts Facebook-gruppe:Norge i krig

Forrige uke innrømmet Wenneberg overfor VG Nett at det er han som står bak kompaniets kamprop «Til Valhall». Han avviste samtidig på det sterkeste at dette har noe med black metal, nasjonalistiske eller nazistiske holdninger å gjøre.

Statens redskap

Selv omtaler han seg og sine medsoldater som statens redskap.

- Jeg velger yrket mitt som soldat, og da er jeg egentlig et politisk redskap. Det er opptil hver enkelt mann om han vil reise eller ikke. Den avgjørelsen tar vi på forhånd. Når jeg blir soldat og offiser, så tar jeg det valget. Og da er jeg altså statens redskap. Jeg kan velge å slutte, selvsagt, sa Wenneberg.

Etter at soldaten Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i Afghanistan i januar, har soldatene hans brukt et merke med et dødninghodesymbol med påskriften «Jokke - We will never forget».

Les også:Hedret død soldat med vikingrop på graven

- Guttene i kompaniet fikk laget merket og jeg aksepterte bruken av det bevisst, selv om jeg samtidig skjønte at folk kunne reagere på det. Dette betydde noe for soldatene og jeg gikk selv med det av respekt for Jokke, har Wenneberg tidligere fortalt til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder