NYDELIGE AVKOM: Kua 5108 hos Gunnar Mæhlum ved Brøttum Samdrift er avkom av 10441 Elvestad, og beskrives som en topp NRF-ku. Faren døde dessverre før han ble avbildet til NRF-samvirkets oksekatalog. Foto: Solveig Goplen, Geno

Sæd fra død superokse gull verdt

Håvet inn 86.000 kroner i historisk sædauksjon

(VG Nett) 10441 Elvestad døde før noen visste hva han kunne levere. Nå auksjoneres sæden hans vekk til mildt sagt potente priser.

  • Vidar Enerstvedt
Publisert:


Den svært lovende oksen sto på vent til en mulig tilværelse som eliteokse, da han skadet seg og måtte slaktes for halvannet år siden. Etter sin død har den tidligere så virile oksen besteget tronen som landets desidert beste avlsokse.

- Vi visste ikke at den var så fin. Når okser skal leve i fire år før vi vet avlsverdien deres, så vil det alltid være tap. Det er ikke mange som dør, men dessverre gjorde han det. Heldigvis tappet vi 1800 doser sæd av den før den tid, sier avdelingsleder Mari Bjørke i Geno.

VGTV:Se historien om oksen nektet å komme på jobb

Spent sædauksjonarius

Da bondesamvirket feiret sitt 75-årsjubileum forrige helg, auksjonerte de bort 15 pakker med fem doser sæd fra superoksen. Totalt fikk de inn drøyt 86.000 kroner, mer enn tre ganger høyere enn utgangsprisen.

Bøndene gravde dypt i pungen for å skaffe seg de eksklusive varene.

- Jeg var veldig spent i forkant. Så vidt meg bekjent var dette første gang det ble prøvd i Norge. Men det viste seg å være nok av kjøpere og folk i salen, sier oksesædauksjonarius Halvor Nordli fra Genos søsterorganisasjon Tyr.

- Er du fornøyd med egen innsats i debuten?

- Det var nok produktet som var det store her. Jeg tror ikke min innsats gjorde den store forskjellen.

Nettauksjon neste

Geno-samvirket har ennå ikke helt avklart hva som skal skje med resten av Elvestads edle dråper. Det kan bli aktuelt å lage spesialkombinasjoner, for å på best mulig måte føre Norsk Rødt Fe-rasen videre.

- Vi tenker også å auksjonere på nytt. Det virker som om engasjementet blant avlerne er stort. Vi tror vi kan skape veldig mange gode avkom på denne måten, og i slutten av mai ser vi for oss å starte en nettauksjon, forteller Mari Bjørke i Geno.

- Hva var det som gjorde 10441 Elvestad så spesiell?

- Den var blant annet ekstremt god på fruktbarhet, som er en av spissegenskapene i NRF. Han får også døtre med fine jur, og er en god produksjonsdose. Han var i det hele tatt et individ med veldig mange positive egenskaper. Ofte er det slik at de beste oksene har et eller annet negativt ved seg. Men 10441 Elvestad scoret positivt på nesten alle områder.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder