AVVIST: Fredag 7. mai på Høgskolen i Oslo ble VG avvist av Islam Nets leder Fahad Qureshi. Han vil ikke la seg intervjue, fordi han ikke ønsker omtale av konvertittskolen foreningen driver for nye muslimer. Foto: Tore Kristiansen

- Rekrutterer etniske nordmenn til omstridt islam

Islam Net driver «konvertittskole»

Flyr omstridte imamer til Oslo

Uenige stemples som «vantro»

(VG) Misjonsforeningen Islam Net driver skole for å omvende nordmenn. Omstridte imamer flys inn for å holde foredrag i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Senest i påsken i år ble menns rett til å slå kona forsvart på den norske foreningens tre dager lange konferanse i Oslo.

«Det Islamske Nettverk - Islam Net» opplyser å ha som formål «å oppklare misoppfatninger om islam», ved å drive indremisjon blant muslimer, og å omvende ikke-muslimer til en konservativ og omstridt tolkning av islam.

Har du tips eller innspill til denne debatten?Tips VG Netts journalister her

Etter to års drift i Norge, og flere ukentlige kursrekker, hevder foreningen nå å ha mer enn 1000 betalende medlemmer, og har nær 5000 tilhengere på nettsamfunnet Facebook.

Les også:Islamsk konvertittskole har åpnet dørene

Den norskfødte byggingeniørstudenten Fahad Qureshi (22) fra Lørenskog er oppført som daglig leder både for den nasjonale foreningen Islam Net og for Islam Net Student i Oslo.

Nektet intervju

VG har i lang tid forsøkt å få et intervju med Qureshi. Men etter å ha fått spørsmålene oversendt skriftlig, gjorde Qureshi det klart at han ikke ønsket å la seg intervjue. Han begrunner det med at Islam Net ikke ønsker omtale av den såkalte «Konvertittskolen» de driver for nyomvendte muslimer fra en moské på Grønland i Oslo:

- Hvis du absolutt skal skrive om kurset vi har for de nye muslimene, ønsker jeg ikke å stille opp for intervju, skriver Qureshi i en e-post til VG.

I samme e-post skriver Qureshi at syv norske ikke-muslimer ble omvendt til islam under konferansen i påsken - men at de ikke ønsker medieomtale. VG kjenner ikke til hvor mange personer som skal ha konvertert gjennom Islam Nets kurs.

Under Islam Nets siste konferanse i april, som pågikk i tre dager i innleide lokaler ved Sentrum scene i Oslo, fløy misjonsforeningen inn noen av sine utenlandske ideologer. Disse imamene forfekter en svært omstridt versjon av islam.

Diskuter samfunnsspørsmål på VG Netts Facebook-gruppe!

- Rett til å slå

POLITIKER: Abid Q. Raja er kritisk til Islam Net. Foto: Frode Hansen

Sheikh Hussain Yee fra Malaysia forsvarte blant annet at ektemenn kan disiplinere sin kone fordi de har «en rett til å slå, men bare hvis det er i kjærlighet og ut fra omtanke for kona». Til stede var også den kjente britiske konvertitten Abdurraheem Green, som selv lever åpent med to koner, og som beskyldes for å oppfordre muslimer til å dø i «hellig krig».

VGD:Diskuter saken her

Den raskt voksende foreningen bekymrer store deler av det etablerte muslimske miljøet i Norge.

- Islam Net bringer Norge inn i en farlig retning, som er ytterliggående og radikaliserer unge sinn. De ønsker å ta eierskap på hvordan muslimer skal tenke og handle, sier Venstre-politiker Abid Q. Raja, som tidligere har vært talsmann for World Islamic Mission.

Les også:Vil møte studentene om ekstremisme etter Raja-utspillLes mer:Misjonering på Høgskolen i Oslo

Misjonsbevegelse

Allerede under et av de første arrangementene til «Islam Net», i mai 2008, beskrev den såkalte «uavhengige» norske imamen Zulqarnain Sakander Madni 11. september-angrepet på USA som «en jødisk konspirasjon». Hussain Yee har flere ganger antydet det samme.

Indiske Dr. Zakir Naik fremstår som en hovedideolog for nordmennene bak «Islam Net». Han leder en internasjonal islamsk misjonsbevegelse, og kritiseres for å støtte dødsstraff for frafalne muslimer. Naik har sagt at det er «åpenbart» at George Bush selv planla terrorangrepet 11. september.

Hellig krig

- Meninger som noen muslimske enkeltindivider har forsvart privat - som dødsstraff for frafalne muslimer, hylling av hellig krig, forsvar av vold mot kvinner og støtte til steining av homofile - blir nå samlet i retorikken som foredragsholderne i Islam Net benytter. At dette nå har organiserte rammer, skremmer, advarer Raja.

SV-politiker Akhtar Chaudhry sier han har merket seg de omstridte foredragene til «Islam Net» med bekymring.

- Foredragsholdere med retninger mot ekstreme tolkninger av islam fører ikke noe godt med seg. Unge muslimer bør tolke vår religion i tråd med de demokratiske og humane verdiene i det norske samfunnet, sier Chaudhry.

Les også:- Norske politikere fremmer islam-hat

Etter det VG erfarer kjenner Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til miljøet knyttet til Islam Net, og er kjent med flere av de utenlandske foredragsholderne organisasjonen har benyttet.

- PST holder seg oppdatert på flere miljøer, med mål om å få informasjon for å forebygge vold og radikalisering, sier informasjonssjef i PST, Martin Berntsen.

- Uønsket i moskeene

Islam Net er utestengt fra det etablerte moskémiljøet i Norge.
Kursene for konvertitter foregår i lokalene til moskeen Islamic Cultural Centre (ICC) på Grønland i Oslo. Men ICC har avvist å samarbeide med Islam Net.

- Konvertittskolen har ingenting med oss å gjøre, de får kun låne et lokale som ellers står tomt. Deres misjonering er omstridt, så hverken vi eller andre etablerte moskeer samarbeider med dem, sier dialogansvarlig i ICC, Arslan Mohammed.

Islamsk Råd Norge (IRN) bekrefter at Islam Net ikke er en del av det etablerte moskémiljøet.

- Vi har ingen problemer med at man har et konservativt synspunkt. Men intoleranse for andre synspunkter er ikke akseptabelt for IRN, det er vi åpne og klare på, og det har vi formidlet til Islam Net, sier generalsekretær i IRN, Shoaib Sultan.

Blir stemplet

Islam Nets bruk av begrepet «Qufar» om ikke-muslimer eller frafalne muslimer har skapt debatt.

Politiker Abid Q. Raja ble med dette begrepet stemplet som «vantro» etter å ha kritisert Islam Net i sine dialogmøter.

SA NEI: Basim Ghozlan. Foto: Aftenposten

- Dersom det stemmer at de klassifiserer dem som er uenige med dem som frafalne, er det svært problematisk, sier Shoaib Sultan i IRN.

VG er kjent med at Islam Net også har fått nei til å holde arrangementer i den arabiske Rabita-moskeen i Oslo.

- Vi ønsker som regel ikke foredragsholdere som vi ikke på forhånd vet at er moderate lærde.

Dette er for å unngå å være med på å spre uønskede holdninger, svarer Basim Ghozlan, som driver nettstedet islam.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder