BERØRT: Ky-Mani Marley var tydelig berørt før han skulle opptre for tusenvis av nordmenn på minnekonserten til Melafestivalen på Rådhusplassen fredag. Foto: Isabelle Ringnes/ VG

Ky-Mani Marley på Melafestivalen: - Hvorfor kunne ikke noen stoppe det?

På Melafestivalen fredag kveld står tusenvis av mennesker fra alle kulturer sammen i solskinn og solidaritet. Bob Marleys sønn er tydelig berørt av terrorangrepene i Norge.

 • Isabelle Ringnes

Artikkelen er over ni år gammel

Festivalen som opprinnelig skulle vare over tre dager, ble nylig bestemt at skulle bli en minnekonsert på Rådhusplassen til ære for de pårørende etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Blant de internasjonale artistene på scenen, ønsket sønn av avdøde Bob Marley, Ky-Mani Marley å opptre.
Følg konserten LIVE på VGTV

VG møtte en tydelig beveget Marley på hotellet i forkant av konserten.

- Da jeg fikk høre nyhetene om terrorangrepene i Norge rørte det virkelig ved hjertet mitt. Jeg tror alle som har barn har den samme emosjonelle følelsen av å være overveldet og tanken på hvordan noe sånt kan være mulig.

-Hvorfor kunne ikke noen stoppe det før det gikk så langt? For meg er det en veldig dypfølt følelse. Jeg tror alle med et hjerte føler det samme, sier Marley til VG.

-Hvordan føles det å være her?

- Det føles så bra å være her. Jeg håper at musikken kan spre positiv energi til folkets sjel og sinn. Selvfølgelig vet jeg at det ikke vil bli bedre, men det kan være oppløftende, sier Marley og fortsetter:

- Forhåpentligvis vil forsamlingen føle at vi er her med budskapet om èn kjærlighet og samhold. I bunn og grunn er vi alle Guds barn, vi er alle brødre og søstre.

MULTIKULTURELT: Forsamlingen på Rådhusplassen representerte folk fra alle kulturer. Melafestivalen promoterer kulturinnslag fra hele verden. Foto: Isabelle Ringnes/ VG


Minneskonserten ble høytidelig åpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt som ytret viktigheten av toleranse og medmenneskelighet, og oppfordret publikummet til å ta avstand fra ondskapen gjerningsmannen representerer.

Les også: Regjeringen om terroren: Nasjonal minnemarkering for de etterlatte

Til VG forteller hun at det er viktig å vise de pårørerende at man er til stede for dem.

- Vi må ikke gjemme oss bak hermetikkhyllene. Møter du de som er rammet av ondskapen, så må du ikke gjemme deg. Ikke vær redd for at du må si noe klokt, fordi det er ingenting klokt å si. Det er ingen ord som kan lindre, sier en tydelig rørt Anniken Huitfeldt til VG etter at hun har holdt åpningsappellen.

UTØYA-OVERLEVENDE: Prableen Kaur holdt en appell til tusenvis av publikum. Foto: Isabelle Ringnes/ VG


Utøya-overlevende og nestleder i AUF Prableen Kaur var også tilstede på scenen og uttrykket sin takknemlighet til alle de overlevende ved Utøya og for at publikum hadde stilt opp.

- De siste dagene har vi nordmenn gått fra å være medborgere til å bli medmennesker. Fra å være fremmede og bekjente til å bli en stor familie, en familie som klemmer hverandre, som gråter med hverandre og som står sammen når det stormer som verst. (..)Jeg er stolt over at vi har reagert med å holde hverandre i hendene. Det har ikke vært noe oss eller dem, det har vært Norge, det har vært vi, og det skal det også være fremover, sa hun og høstet stor applaus fra forsamlingen.

VGTV: Se resten av Prableen Kaursappell her

Blant artistene på kveldens festival er også norske Unni Wilhelmsen. Unni forteller at hun kjørte forbi Utøya i det skytingen først begynte, men at hun på det tidspunktet var uvitende om det forferdelige som pågikk.

BIDRAGSYTERE: Artist Unni Wilhelmsen og kulturminister Anniken Huitfeldt var begge tilstede under Melafestivalens minnekonsert. Foto: Isabelle Ringnes/ VG


Til VG sier hun at det blir spesielt å opptre i lys av alt som har skjedd den siste uken.

- Det er alltid spesielt fordi det er en annen ærbødigighet og en annen undertone i alt sammen. Men det er ikke mindre viktig å synge og spille nå. Jeg er vant til å knytte låtene mine til humor og anekdoter, og det føler jeg ikke for å gjøre nå. Alt blir ribbet ned til beinet, sier hun til VG.

I løpet av kvelden skal ti grupper og over 100 bidragsytere fra hele verden opptre på scenen. Konserten er gratis.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Melafestivalen blir minnekonsert: - Mela er det motsatte av det «han» sto for

 2. «Mor Utøya» hyllet av sin datter

 3. Her hedrer Norway Cup-deltakere terrorofrene med blomstertog

 4. Chris Medina rørt til tårer av norske fans

 5. Artist-Norge minnes ofrene med musikk og kunst

Fra andre aviser

 1. Synger mot terroren i Oslo i kveld

  Aftenposten
 2. – Jeg fikk en gave jeg ikke greide å håndtere

  Aftenposten
 3. Ingrid Olava: - Jeg måtte grunnstøte litt

  Bergens Tidende
 4. Minneord fra broren: "Du var alt for oss, du er alt for oss"

  Bergens Tidende
 5. Siste nytt om terroraksjonene

  Bergens Tidende
 6. - Det er nesten blitt tabu å si at du er redd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder