Tema: Kvinners rettigheter: Moren ble barnebrud som 11-åring - nå tegner Arifur (31) for kvinners rettigheter

Moren Aisha var 11 år gammel da hun ble giftet bort, og 12 år første gang hun ble gravid. Hennes skjebne er bakgrunnen for tegneren Arifur Rahmans (31) sterke engasjement for kvinners
rettigheter.

 • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

Han er initiativtageren til utstillingen «Women’s Rights» som åpner i Avistegnernes hus i Drøbak på kvinnedagen.

567 kunstnere fra 79 land har deltatt i en konkurranse med tema «kvinners rettigheter.» Noen av tegningene stilles ut i Drøbak fra og med i morgen, og noen skal stilles ut i India.

Se noen av de uttrykksfulle bildene fra utstillingen her.

Arifur Rahman ledet juryen som besto av åtte avistegnere fra åtte land.

Mannen som var en kjent, og forfulgt, avistegner i Bangladesh, har bodd i Drøbak siden 2010.

Utstillingen er drømmen som har blitt virkelighet. Drømmen om å arrangere en internasjonal tegnekonkurranse og tegneutstilling om kvinners rettigheter.

Les også: Kvinnekamp i lenker

INITIATIVTAKEREN: Arifur Rahman fra Bangladesh. Foto: Trond Solberg , VG

– Moren min var 11 år gikk i tredje klasse da hun kom hjem fra skolen en dag og ble fortalt at hun skulle i bryllup. Det var hun som var bruden. Hun var bare et barn, og visste ingen ting om det å være gift, forteller han.

– Faren min var 17 år og fra en annen landsby. Foreldrene deres hadde bestemte at familiene skulle føres sammen ved at de giftet seg, forteller Arifur.

11 år gamle Aysha måtte, som alle andre jenter, flytte til svigerforeldrenes hjem. Barnet ble husmor over natten og kunne ikke fortsette på skolen.

– Hun var bare 12 år første gang hun ble gravid. Det var altfor tidlig for den den lille jenta. I 1983 var det heller ingen lege eller sykehus i landsbyen, så babyen døde i magen hennes. Likevel tok det ikke lang tid før hun ble gravid igjen, og denne gangen klarte hun å bære frem barnet. Hun var 13 år gammel da jag ble jeg født, sier Arifur.

Fem år senere kom hans lillesøster, Murshida, til verden.

Husker du? Barnebrud (12) døde av indre blødninger

Arifur forteller om en barndom med mye spark og slag, og en far som påla sine egne barn å kalle ham «onkel.»

MOREN: Aysha Khanam ble kalt for «Alo.» Hun ble giftet bort som 11-åring, og døde 40 år gammel i 2012. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Han var ikke snill. Da jeg var ni og Murshida fire, forlot han oss og giftet seg med en annen kvinne. Da flyttet mor og vi to barna hjem til mormor, forteller han.

Siden Aysha bare hadde tre års skolegang, var det vanskelig for henne å finne en jobb.

– Hun hadde nesten aldri penger slik at hun kunne kjøpe klær eller skolebøker til oss. Jeg hadde på meg den samme skjorten i to år. Mor reparerte den igjen og igjen.

ETTER SKILSMISSEN: Arifur har tegner moren, seg selv og lillesøster Murshida slik han husker det. Foto: ,

Noen ganger sa mor til meg «Hvis jeg hadde hatt utdannelse, kunne jeg funnet en jobb og støttet dere to. Men jeg var uheldig. Jeg ønsker ikke at noen kvinne skal være like uheldige som meg.»

Hun giftet seg aldri igjen, men viet hele livet til å ta vare på min søster og meg. Hun pleide å si at hvis hun giftet seg igjen ville ingen ta vare på barna hennes, sier Arifur.

I katalogen til utstillingen i Avistegnernes hus, skriver han:

«Min mor var en kvinne uten skolegang, men hun hadde en stor personlighet som jeg er stolt av. Ved å arrangere denne tegnekonkurransen og utstillingen på den internasjonale kvinnedagen vil jeg vise min mor respekt og samtidig støtte alle kvinners rettigheter.»

Les også: 10 grunner til å markere kvinnedagen

Ville bare tegne

– Finnes det bilder av din mor som barn eller ung kvinne?

– Nei, både min morfar og min egen far var svært religiøse, og forbød all form for fotografering og tegning, forteller han.

Akkurat det ble et stort problem for den talentfulle unge gutten, som ikke ville noe annet i livet enn å tegne. Morfaren sa at hele familien kom til å havne i helvete på grunn av tegningene hans.

Likevel lærte han seg grunnleggende teknikker på egen hånd, ved å kopiere tegninger i bøker.

I 2004 fikk han sin første satiretegning på trykk i en riksavis i Bangladesh. Han fikk ikke betalt, men bare det at signaturen sto på trykk, gjorde ham like stolt som om han skulle vunnet en nobelpris.

WOMEN'S RIGHTS: Et av Arifurs egne bidrag til utstillingen. Foto: ,

«Muhammed Katt»

Snart fikk han tegninger på trykk flere steder. I 2007, da han var 23 år gammel, ble han fast ansatt som tegner i en av landets største aviser. Men lykken ble kortvarig.

– Jeg hadde jobbet der i to-tre måneder da jeg publiserte en tegneseriestripe med tittelen «Navn.» Det var en samtale mellom en gammel mann og en ung gutt. Den gamle mannen spurte hva gutten het, og gutten svarte «Babu». Den gamle mannen sa at gutten måtte bruke «Muhammed» foran navnet sitt, slik skikken er blant muslimer i Bangladesh. Deretter spurte mannen hva katten het, og gutten svarer «Muhammed Katt.»

– Dette er en kjent vits i Bangladesh, og ingen historie jeg har funnet på selv. Men det var min idé å tegne den. Dagen etter at den sto på trykk ble jeg arrestert, forteller han.

Arifur ble anklaget for å ha fornærmet alle verdens muslimer ved å tegne profeten som en katt. Han satt fengslet i seks måneder og to dager, helt til han fikk hjelp av en menneskerettighetsorganisasjon til å få saken opp i Høyesterett. Der ble han frikjent, og sluppet ut. Men han ble fortsatt sett på som en kriminell i hjemlandet.

– Da jeg kom til fredagsbønn i min faste moské i Dhaka, beskyldte imamen meg for å stå i ledtog med den danske tegneren Kurt Westergaard som laget de omstridte karikaturtegningene i Jyllands-Posten, sier han.

Husker du? Få trykker Muhammed-tegninger i Norge

Flyktning

Da han fant sitt eget navn på samme liste som Salman Rushdie, over mennesker som er ettersøkt i henhold til Sharia, og i tillegg ble forkynt at en ny domstol ville fengsle ham for tegningen han allerede hadde sonet for, gikk han i dekning.

Husker du? – Én million for Rushdies hode på et fat

I 2010 kom han som kvoteflyktning til Norge. Grunnen til at han havnet i Drøbak, var at kommunestyret i Frogn–etter initiativ fra Avistegnernes hus–hadde vedtatt å gjøre Drøbak til verdens første friby for forfulgte avistegnere.

Arifur lærte norsk på rekordtid, jobbet videre med tegning, og startet etterutdanning innen animasjon. Han driver også tegne-nettmagasinet Toonsmag.com på fem språk.

DIALYSE: Aysha lå på sykehjem i Dhaka på slutten av sitt liv, og Arifur betalte for dialysebehandling. Foto: PRIVAT Foto: ,

Da han kom til Norge hadde han et håp om å tjene nok penger til å kunne hente moren hit, og donere sin ene nyre til henne på et norsk sykehus. Moren fikk nyresvikt på slutten av livet, og Arifur betalte for dialysebehandling på et sykehjem i Dhaka.

Men hun ble raskt mye sykere, og han klarte ikke å samle nok penge før det var for sent. Hun døde den 10. april 2012, 40 år gammel.

– Min mor hadde ingen rettigheter. I dag er det nok litt lettere å være kvinne i Bangladesh enn da hun var ung. Likevel er det fortsatt slik at mange kvinner ikke kan bestemme over eget liv. Familiens overhode–alltid en mann–bestemmer alt. Mange jenter giftes bort lenge før de er 16 år og gamle nok etter loven til å inngå ekteskap. I mange familier synes de ikke det er så viktig at jenter går på skole, siden de allikevel skal gifte seg og flytte til svigerfamilien. Jeg er opptatt av at alle jenter skal få en utdannelse slik at de kan klare seg selv, uavhengig av en mann, sier tegneren Arifur Rahman.

Se tegninger fra utstillingen i billedgalleriet:

Les også

 1. Kronikk: «Du må ikke tåle så inderlig vel ...»

  «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», skrev Arnulf Øverland i 1936.
 2. Kvinner i livsfare

  Mobbens ubeskrivelig brutale drap på en ung kvinne i Kabul viser i all sin gru hvor utsatt halve den afghanske…
 3. Ti grunner til å markere kvinnedagen

  Tvangsekteskap, få kvinnelige toppledere, illegal abort, kjønnslemlestelse og rosa bodyer med påskriften «Hjerteknuser».

Mer om

 1. Likestilling
 2. Kvinnedagen (8. mars)
 3. Bangladesh

Flere artikler

 1. Pluss content

  Gatekunstneren som ble Trump-tegner

 2. Pluss content

  Tegnernes bekymring: Vår felles historie har forsvunnet

 3. Amal Aden: – Jenter som er født i et fritt land får ikke lov til å være frie

 4. Rapporter om Rohingya-utryddelsen i Myanmar: Soldater gjengvoldtar kvinner og dreper barn

 5. Ny rapport: Målrettede massedrap i Myanmar

Fra andre aviser

 1. Karikaturtegner på Stribefeber: - Jeg risikerer å bli drept i hjemlandet

  Fædrelandsvennen
 2. «Urinlukt. Skitt. Trusler. Tortur. Søvnløshet. Sadisme. Og julekort.»

  Aftenposten
 3. Karikaturtegner: − Etter den danske karikaturstriden forsto jeg at man ikke kan være alene lenger

  Aftenposten
 4. Er det virkelig unntak i presseetikken for jødehets, så lenge den er tegnet og ikke formulert i ord?

  Bergens Tidende
 5. Camilla (26) mistet sønnen i magen: – Fælt å ikke vite hvorfor

  Fædrelandsvennen
 6. Jøden som karikatur

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder