Vil fremme omstridt EU-direktiv - varsler voldsomt press på Frp

(VG Nett) Ap vil nå legge et voldsomt press på Frp for å sikre et størst mulig flertall bak EUs omstridte direktiv om datalagring.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

FRP-LEDER: Siv Jensen. Foto: Trond Solberg/VG

Enigheten i regjeringen har for lengst sprukket i denne saken.

SV og Sp vil ta dissens, men om få dager - trolig allerede på fredag i denne uken - vil justisminister Knut Storberget sammen med Ap-delen av regjeringen, fremme forslag om en ny lov om datalagring.

Jan Bøhler, Ap's nestleder i justiskomiteen, varsler nå at de vil utsette Frp for et voldsomt kjør for å få partiet til å gå vekk fra sin erklærte motstand mot EU-direktivets minimumskrav til datalagring:

- Frp-representanter har privat sagt til meg at de støtter direktivet. Da vil jeg oppfordre Frp-leder Siv Jensen til å gjøre det hun ofte krever av Ap: At representantene stilles fritt til å stemme etter sin overbevisning, sier Bøhler til VG Nett.

- Ikke oppfattet intern tvil

Ap trenger støtte fra ytterligere 21 representanter på Stortinget for å få vedtatt en datalagringslov i tråd med direktivet, og vil i første omgang forhandle med et splittet Høyre for å få flertall.

Frp har gått imot datalagringsdirektivet, og ifølge Siv Jensen er det ikke duket for omkamp.

- Jeg har ikke oppfattet at det er noen intern tvil om dette hos oss, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Fristiller ikke

Hun sier det er uaktuelt å fristille representantene.

- Vi har behandlet denne saken som andre saker, og kommet til en konklusjon. Vi fristiller bare våre representanter i saker som dreier seg om personlig overbevisning. I andre saker forholder vi oss til en intern demokratisk prosess, sier Jensen.

Frp-lederen ber Arbeiderpartiet om å konsentrere seg om sine egne representanter.

- De kommer ellers aldri til opposisjonen med noe som helst i Stortinget, hvis de nå ikke klarer å overbevise sin egen regjering, kan de ikke regne med å bli reddet av Frp eller Høyre, sier Jensen.

- Sandberg tar feil

Men Jan Bøhler mener at Frp's forsvar av en streng kriminalpolitikk bør føre til at partiet skifter side:

- Frp-nestleder Per Sandberg tar feil når han sier at politiet vil beholde like store fullmakter som i dag. Enten er han uinformert, eller så driver han et dobbeltspill. Det eneste som er sikkert, er at politiets rettigheter vil bli kraftig svekket uten en datalagringslov, sier han.

Jan Bøhler viser til at kravet om datalagring bare er knyttet til kommersielle hensyn, og at dette presser lagringstiden ned. For nett-trafikk er det ikke anledning til å lagre IP-adresser i mer enn tre uker i øyeblikket. For mobil trafikk er også lagringstiden kraftig på vei ned.

- Bøhler blander bevisst. Jeg tar slettes ikke feil. Politiet står i fare for å miste tilgangen til dagens trafikkdata fordi teleselskapene vil endre fakturasystemet og gå over til fastavtaler. Da vil lagring av kommunikasjon fjernes. Her har Frp og undertegnede vært tydelig hele veien. Hvis dette skjer, må Stortinget sørge for at denne type data blir tilgjengelig for politiet med en egen norsk lov. Å implementere hele DLD er noe helt annet, sier Per Sandberg til VG Nett.

Han sier det ikke er noe som tyder på at Datalagringsdirektivet er den beste løsningen.

- Det er foreløpig ingenting som kan dokumentere at direktivet har gitt mer kriminalitetsbekjempelse ved implementering av direktivet, derimot er det dokumentert at personvernet er svekket, sier Frp-nestlederen.

Ap vil trolig fremme forslag om inntil ett års oppbevaringsplikt for å kunne komme Høyre i møte i forhandlinger. EU-direktivets minstekrav er seks måneder.

Det skal også ligge an til at politiet i fremtiden vil måtte hente inn kjennelse fra domstol for å få tilgang til teleselskapenes trafikkdata, for å demme opp for misbruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder