FIKK FRI: Arbeiderpartiets Laila Gustavsen fikk tre ukers betalt permisjon fra Stortinget for å dra på USA-tur i vår. Foto: Espen Braata, VG

Fikk gratis USA-tur av amerikanske myndigheter

Stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) og en rekke andre politikere har fått turer verdt over 50 000 kroner påspandert av amerikanske myndigheter.

Artikkelen er over åtte år gammel

Selv om Arbeiderpartiet på Stortinget i fjor satte ned nye regler for å forhindre turer betalt av andre, fikk Laila Gustavsen fri for å dra på gratistur i vår.

I løpet av det tre uker lange oppholdet i USA bodde stortingsrepresentanten på luksuriøse hoteller og ble fløyet fra delstat til delstat på amerikanernes regning.

INGA MARTE THORKILDSEN (SV): Fikk betalt reise til Paris 22.-29. juni 2005 og til USA 5.-23. 2006. - Hadde ikke amerikanerne betalt, ville vi ikke hatt mulighet til å sende noen fra de mindre partiene på en slik tur, sier Thorkildsen. Foto: SCANPIX

Gustavsen besøkte Washington D.C., Florida, Nebraska og New York i løpet av turen som hadde amerikansk og europeisk sikkerhetspolitikk som tema.

Deltagerne fikk også 65 dollar i lommepenger (ca. 360 kroner) per dag til å dekke mat, bekrefter Gustavsen.

52000 kroner

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser til VG at snittkostnaden for en deltager fra Nord-Europa er omtrent 9 300 dollar, altså omtrent 52 000 kroner med dagens kurs.

De kunne i går ikke slå fast hvorvidt dette inkluderer flyreise til og fra USA - som også dekkes.

NIKOLAI ASTRUP (H): Fikk betalt USA-reise 9.-21. mai i 2010. - Det var et faglig interessant program, og svært relevant for min rolle som energi- og miljøpolitiker, sier Astrup. Foto: Espen Braata, VG


- Jeg synes det er helt realt om presidentskapet på Stortinget diskuterer dette, men min erfaring er at jeg fikk nyttig kunnskap jeg ikke ellers ville fått, sier Gustavsen.

Etter at VG i 2009 skrev om stortingsrepresentanter som fikk betalt turer til Taiwan, ba presidentskapet partiene om å vurdere sin praksis.

Sekretariatet i Aps stortingsgruppe slo i fjor fast at deres representanter i utgangspunktet ikke lenger skulle delta på påspanderte reiser.
Likevel har stortingsrepresentanter i både Ap og andre partiet fortsatt å la seg påspandere turer betalt av andre lands myndigheter.

- Restriktiv holdning

PETER GITMARK (H): Fikk betalt reise til USA i perioden 6.-27. oktober 2005. - De ønsket å betale. Det opplevde jeg som greit da, og greit nå. Jeg ville gjort det samme på nytt, sier Gitmark. Foto: SCANPIX


- Det prinsipielle spørsmålet er om man som stortingsrepresentant bør delta på samme opplegg som dekkes helt eller delvis av arrangøren. Prinsippet er det samme, om man reiser til Taiwan eller til USA, sier stortingsdirektør Hans Brattestå til VG.

Han får støtte fra visepresident Øyvind Korsberg (Frp).
- Jeg synes Stortinget skal ha en restriktiv holdning til å gi permisjon til arrangementer andre betaler for. Vi tilhører landets nasjonalforsamling og skal være mest mulig uhildet, sier Korsberg.
Gustavsen erkjenner at amerikanerne har en agenda.

- Det som selvfølgelig er deres hensikt, er å øke interessen for USA og gi folk kunnskap og forståelse. Det er klart de har et mål om at du skal se USA fra nye sider, og det må du være klar over, sier Gustavsen.

OLA BORTEN MOE (SP), STATSRÅD: Fikk betalt USA-reise 22. april - 14. og mai 2006, og reise til Frankrike i mai 2007. Olje- og energiminister Moe er for tiden i Brasil og var i går ikke tilgjengelig for kommentar. Foto: Geir Otto Johansen, VG


Søkte og fikk avslag

- Jeg undersøkte muligheten for at stortingsgruppen kunne betale, men det gikk ikke, så da fulgte jeg opplegget.

- Vurderte du å betale selv?

- Nei, det var aldri aktuelt å betale det av egen lomme, sier Gustavsen.

Opplysningene om stortingsrepresentantenes reiser er hentet fra Stortingets register for representantenes økonomiske interesser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder