LEDET UTVALGET: Gunnar Berge har ledet utredningen "i velferdsstatens venterom". Foto: SCANPIX

Vil la asylsøkere bo privat

...og de får med seg pengestøtten

Asylsøkere kan i fremtiden bo privat hos støttespillere i Norge - uten å miste støtten fra asylmottaket de er registrert på.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forslaget fremmes i utredningen «I velferdsstatens venterom» der tidligere finansminister og kommunalminister Gunnar Berge (Ap) har vært leder. Arbeidet har pågått siden 2009.

- Vi mener det er både til asylsøkerens og samfunnets interesse å tillate et visst antall asylsøkere å bo privat. Det har asylsøkere kunnet gjøre lenge, men da har de mistet rettighetene.

Vårt forslag er at beholder støtten på ca. 3000 kroner i måneden selv om de flytter ut av asylmottaket, sier Gunnar Berge.

Støtter du forslaget? Diskuter saken nederst i artikelen!

- Et lite beløp

Utvalget har regnet ut at samfunnet vil spare 27000 kroner årlig pr. asylant som flytter ut. Hvis 1000 asylsøkere benytter seg av denne muligheten er besparelsen på 27 millioner kroner.

I praksis betyr innstillingen av eksempelvis en asylsøker fra Somalia nå kan flytte ut av asylmottaket og hjem til et familiemedlem som allerede er bosatt i Norge og ta med seg støtten på 3000 kroner i måneden.

Les også: - Torturert etter asylavslag i Norge

Samtidig beholder asylanten retten til norskopplæring og andre velferdsgoder. Og det er den nye kommunen som må yte disse tjenestene, ikke kommunen der mottakssenteret ligger.

- Kan ikke en slik ordning føre til at noen kan leve av å ha asylanter fra sitt hjemland boende hos seg?

- Nei, vi tror ikke det. 3000 kroner er et lite beløp. Det skal dekke mat. Dette er ikke en bostøtteordning, men et valg den enkelte asylsøkere vil kunne ta selv. Vi ser ikke at noen kan tjene penger på dette, og vi tror heller ikke at mange nordmenn kommer til å ta inn asylsøkere i hjemmene sine. Alle hjem må dessuten godkjennes, sier Berge.

Unntak

I utgangspunktet ønsker man at hvert hjem kun kan ta imot en asylsøker. Men unntak kan gjøres for familier.

Les også: Barn i asylmottak uten rett til barnehageplass

En familie på fem kan dermed ta med seg 15000 kroner i måneden hvis de flytter inn i et privathjem.Ingvald Berthelsen i NOAS mener ikke forslaget endrer særlig på dagens praksis.

- Asylsøkere bor forskjellig i dag også. Dette er bare et supplement til et mottak, sier Berthelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder