Det var i en butikk på Stord at 25-åringen kalte andre kunder i butikken for "jævla utlending". FOTO: Skjermdump fra Google Maps Foto:

Kalte kunder i butikken «jævla utlending» – ble frikjent for rasisme

En 25-åring ble tiltalt for diskriminerende eller hatefulle ytringer etter å ha kalt kunder i en butikk for «jævla utlending». Retten fant ikke grunnlag for å dømme ham.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I en butikk på Stord den 11. juli i år ble flere kunder utsatt for rasistiske uttalelser fra en annen kunde.

25-åringen skal ha snakket i telefonen mens han var i butikken, og sagt til den han snakket med at han måtte legge på fordi det kom noen «jævla utlendinger». Han skal også ha sagt at han «måtte gå før han tok livet av dem».

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Etter å ha lagt på røret skal mannen ha sagt til de andre kundene i butikken, som hadde utenlandsk utseende, at« de måtte komme seg tilbake til der de kom fra» fordi «de ikke var velkomne her».

Ikke grove nok uttalelser

Høyesterett har tidligere slått fast at uttalelser som «jævla neger» og «jævla svarting» innebærer en grov nedvurdering av menneskeverdet. Sunnhordland tingrett fant imidlertid ikke uttalelsene grove nok til å være straffbare.

Under tvil har altså retten frikjent 25-åringen. Retten legger vekt på at ytringenes ordlyd ikke innebærer en direkte nedvurdering av de aktuelle personers menneskeverd, men forstås som at den tiltalte mener personene ikke er velkomne i landet.

«Om dette har sammenheng med hudfarge, at de ikke har beskyttelsesbehov eller annet fremstår uvisst. Etter rettens skjønn er således ikke utsagnet så kvalifisert krenkende at det faller inn under straffeloven» siterer Bergensavisen tingretten på.

Svært få dømt

I straffelovens paragraf 185 står det at den som offentlig setter fram en «diskriminerende eller hatefull ytring» rettet mot noens hudfarge, etnisitet, religion, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne kan bli straffet med bot eller inntil tre års fengsel.

I Norge er svært få dømt for brudd på rasismeparagrafen siden den ble innført i 1970, ifølge snl.no.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at de rasistiske ytringene var rettet mot en ansatt. VG er gjort oppmerksom på at dette ikke stemmer, og har rettet opp feilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder