LØRDAG: Klokken 15 lørdag ettermiddag har det blitt vårlige temperaturer i hele landet. Foto: Meteorologisk instituttt

«Voldsomt mildvær» gir fare for flom, skred og speilglatte veier

Helgen bringer med seg et plutselig mildvær i hele landet. På Finnmarksvidda spår meteorologene nesten 30 grader temperaturøkning på et døgn.

Ifølge Meteorologisk institutt kan varmerekorder slås i både Sør- og Nord-Norge i løpet av helgen. Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg forteller at det kommer av en varmefront som ligger ute i havet ved Vestlandet og slår innover Norge fredag morgen.

– Den begynner å nærme seg vestlandet allerede, og har med mye mild luft. Det fører til stigende temperaturer og regn, også høyt til fjells, sier han.

les også

Nå kommer varmluften: Påskestemning i februar!

Det er en kombinasjon av et høytrykk øst og sørøst for Norge og lavtrykksaktivitet i Vest som drar med seg mye mild luft.

I Sør-Norge kan temperaturene krype opp mot 10 til 15 grader i løpet av lørdag, men det er i Nord-Norge det plutselige mildvære vil føre med seg de største utfordringene.

Stor skredfare

NVE har varslet om stor snøskredfare i området fra Helgeland og opp til Vest-Finnmark, med faregrad fire. Solveig Kosberg, vaktleder i NVEs snøskredvarsling, sier vi må regne med mange naturlig utløste skred i nord.

– Det kan bli en del store, og kanskje enkelte svært store skred. Det er noen vedvarende svake lag i snødekket, som kan bli til store skred som kan gå langt, sier hun.

Også i Sør-Norge varsler NVE om moderat fare for skred, men det vil ikke være i nærheten av like mange eller store skred som i Nord-Norge, ifølge Kosberg.

– Det kommer inn et voldsomt mildvær over hele landet fra fredag. Det er ikke dagen for å gå på tur i bratt terreng.

Glatte veier

Meteorologisk institutt har send ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Oppland, Hedmark, Trøndelag og hele Nord-Norge fredag.

les også

Stormen i Nordland i februar: Skader for flere titall millioner

– Den varme luften kommer så brått på, mens det henger igjen mye kald luft over bakken. Det gjør at regn fryser raskt, og det kan bli svært glatt på veiene, sier Selberg.

Det er fra fredag morgen til ettermiddag, når varmen først slår innover landet, at faren for glatte veier oppstår i øst. I nord kan det være glatt hele fredag.

– Oppe i nord er det heller sannsynlig at nedbøren starter som snø som blir til slaps, og så fryser på bakken.

Statens Vegvesen ber kjørende tilpasse farten etter forholdene.

Elver kan flomme over

Kombinasjonen av nedbør og mildvær som fører til snøsmelting øker også faren for både sørpeskred, flom og jordskred i Nordland og Troms. For dette har NVE sendt ut gult farevarsel.

les også

Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig

Meteorologisk institutt har også sendt ut gult farevarsel for nedbør i Ofoten og Troms.

– Det kan komme opp til 70 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, opp mot 150 millimeter på tre døgn. Siden det er så varmt i tillegg, blir det regn veldig høyt til fjells, opp mot 1500 meter, sier Selberg

Dette fører blant annet til fare for lokale oversvømmelser av store elver.

– Issmelting kan også gi propper som fører til lokale oversvømmelser hvis det bygger seg opp med is nærme broer.

les også

Klimaforsker: – Langvarige høye temperaturer og nedbør vil bli vanligere

Selberg råder de som bor i områder som ikke tåler mye nedbør til å ta forbehold. Ifølge NVE bør man holde seg unna elver og bekker med stor vannføring.

– Det blir mye regn i Ofoten, Troms og Nordland. Men i Nordland tåler de en del mer regn enn i Troms på grunn av topografien.

Sør- og Øst-Norge slipper unna de store nedbørsmengdene. Det gjør også Vestlandet, fordi lavtrykket treffer lenger nord denne gangen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder