DRAPSDØMT: Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand den 19. mai 2000. 
DRAPSDØMT: Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand den 19. mai 2000.  Foto: Fridtjof Nygaard, VG

Viggo Kristiansens foreldre tror på gjenopptagelse av Baneheia-saken

  • NTB
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Foreldrene til Baneheia-dømte Viggo Kristiansen er styrket i troen på at sønnen vil lykkes i sitt sjette forsøk på å få dobbeltdrapssaken gjenopptatt.

Gjenopptakelseskommisjonen kommer med sin avgjørelse tidligst sent i høst, sier seniorrådgiver Magne Svor i kommisjonen til NTB.

Foreldrene til Viggo Kristiansen sier i et intervju med P4 at de er styrket i troen på at det blir en avgjørelse som endelig vil være i sønnens favør.

Kristiansen har begjært drapssaken gjenopptatt fem ganger tidligere, uten å lykkes. Den sjette begjæringen ble sendt kommisjonen i juli i fjor.

Les også: Derfor har han fått nei fra Gjenopptakelseskommisjonen

Boka skapte oppmerksomhet

Foreldrene mener stemningen har skiftet, mest på grunn av boken til Bjørn Olav Jahr, «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet», hvor forfatteren går grundig i rette med det han mener var en feilaktig domfellelse av Kristiansen, til fordel for medtiltalte Jan Helge Andersen.

Det var sistnevntes vitneprov som i stor grad bidro til fellelsen av den tidligere kameraten. Mens Andersen ble dømt til 19 års fengsel, måtte Kristiansen sone en forvaringsdom på 21 år. Oppmerksomheten boken har skapt, gjør foreldrenes tro på gjenopptagelse større.

– De som gidder å sette seg inn i saken kommer til å si at dette er feil. Saken må opp igjen. Før eller siden. Bjørn Olav sin bok var midt i blinken, sier Svein Kristiansen.

Bakgrunn: Derfor mener forfatteren at Kristiansen er uskyldig dømt

Jahr mener Andersen drepte

Åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. To år senere ble de to kameratene dømt til 19 års fengsel og 21 års forvaring.

Jahr mener å ha holdepunkter i bevisbildet for å konkludere med at det var Andersen som begikk drapene, og at Kristiansen ikke hadde noe med dem å gjøre.

Baneheia-dømt ble utskjelt da han var på prøveløslatelse:

Denne artikkelen handler om