KRISE: Et av ambulanseflyene under landing på Gardermoen ved en tidligere anledning. Foto: Jan Ovind

Lege-krav fra Troms og Finnmark: Bryt kontrakten om nye ambulansefly

Legeforeningene i Troms og Finnmark krever at helseforetakene bryter den nye kontrakten om ambulansefly, for å sikre en forsvarlig tjeneste etter flere ukers uro og krise i flyberedskapen.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

I en felles uttalelse kritiserer legene i Nord-Norge tildelingen, som de mener satte kvalitetkrav i skyggen for å en beregnet besparelse på 47 millioner i året.

– Det er skapt en usikkerhet om en tjeneste som Nord-Norge er avhengig av, og som Lufttransport år for år har forbedret. Alt settes i spill nå, sier Olav Gunnar Ballo til VG.

Den tidligere SV-politikeren på Stortinget er nå lege i Loppa kommune i Finnmark, og styremedlem i Finnmark legeforening.

Legene i nord ønsker at kontrakten med Lufttransport AS videreføres inntil videre, og at alt personell som et minimum må følge med over til ny operatør.

Krever redegjørelse

Mandag formiddag gikk Ap, Senterpartiet og SV på Stortinget sammen om et krav om at helseminister Bent Høie (H) kommer til Stortinget og redegjør for krisen i luftambulansetjenesten.

– Høie må løse den prekære situasjonen med at ambulansefly nå står på bakken, og det er fare for liv og helse, sier Ingvild Kjerkol, som er Aps helsepolitiske talskvinne, til VG mandag morgen.

les også

Høie i hastemøter om ambulansefly

Ny operatør

I juli neste år skal det svenske selskapet Babcock SAA overta tjenesten etter Lufttransport AS, som har driftet luftambulansetjenesten i Nord-Norge i 25 år.

14 måneder før operatørskifte så har det oppstått pilotmangel hos dagens operatør, Lufttransport AS. En rekke piloter har sagt opp, samtidig som mange av de gjenværende pilotene har meldt seg syke eller ute av stand til å fly.

Etter en uke med kaotiske tilstander i luftambulansetjenesten kom helseminister Bent Høie før helgen til Nord-Norge for å se på forholdene.

KREVER SVAR: Ingvild Kjerkol (Ap) er ikke fornøyd med Bent Høies håndtering av ambulansefly-krisen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

les også

Luftambulansen i Nord-Norge er i krise

– VI er forundret over hans uttalelser i helgen, hvor helseministeren hevder å ikke ha visst om denne krisen. Han har pekt på helseforetaket Luftambulansetjenesten HF, og han har også sagt at militære helikoptre skal være i beredskap. Det kommer mange ulike signaler som det er behov for å oppklare for å kunne gi trygghet for pasientene, sier Kjerkol.

Mangler tillit

Dette er ikke tillitvekkende, legger hun til.

– Derfor må han også komme til Stortinget og redegjøre for prosessen, og for hva som er gjort for å sikre forsvarlig drift fremover.

les også

Helseministeren om ambulanseflykrisen: – Forventer raske tiltak

– Er det mangel på virksomhetsoverdragelse dere er kritisk til?

– Det er bare for Svalbard at det er avtalt overdragelse av virksomheten. Hvilke vurderinger som er gjort, må statsråden svare for. Men vi ser at det ikke er samme konfliktnivå der Norsk Luftambulanse skal overta tre baser for ambulansehelikoptre fra det samme selskapet, Lufttransport.

– Å sikre personell er avgjørende, og dette gjør at det ikke burde komme som en overraskelse at konfliktnivået blir annerledes her, sier Aps fremste helsepolitiker.

Mandag formiddag er hun i Tromsø for å møte akutt-tjenestene ved Universitetssykehuset. Ap-delegasjonen skal også møte helseforetaket som styrer luftambulansene, og ambulanseflybasen i Tromsø.

Uholdbart

– I viktige deler av landet kan beredskapen nå bare garanteres fra dag til dag. Det er en uholdbar situasjon. Dette er regjeringens ansvar, sier Kjersti Toppe, stortingsrepresentant og helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet.

SV mener at helsemyndighetene spiller «russisk rulett» med folk i nord i ambulansefly-saken:

– De ansatte forteller hvordan det nye driftsselskapet vil dumpe lønninger for å spare penger. Det skaper krisen og er en uakseptabel måte å drive på, sier Nicholas Wilkinson, SVs medlem av helsekomiteen på Stortinget.

Les også

 1. Luftambulansekrisen skaper voldsomt engasjement på Facebook

  Gørill Godvik (52) i Alta var så opprørt over at norske ambulansefly står på bakken at hun startet en Facebook-gruppe.
 2. Tromsø-ordfører vil ha gransking av luftambulansekrisen

  Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) vil at Riksrevisjonen skal granske krisen i luftambulansetjenesten som har rammet…

Mer om

 1. Ambulanseflykrisen
 2. Helse
 3. Luftambulansen
 4. Solberg-regjeringen
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Slik vil Rødt stoppe luftambulanse-krisen: Ber Stortinget om hastevedtak

 2. Tromsø-ordfører vil ha gransking av luftambulansekrisen

 3. Helse- og omsorgskomiteen skal hastebehandle Rødts forslag om å annullere luftambulanse-anbudet

 4. Ap, Sp, SV og Rødt: Krever at luftambulanse-kontrakten brytes

 5. Høie avviser politiske føringer for luftambulanse-anbudet

Fra andre aviser

 1. Høie forsvarte seg i Stortinget

  Aftenposten
 2. Opposisjonspartiene: – Annuller anbudet om luftambulansetjenesten

  Aftenposten
 3. Oppgjør i Stortinget om luftambulansen i nord

  Aftenposten
 4. Det startet ille og ble enda verre. Dette må du vite om ambulanseflykrisen.

  Aftenposten
 5. SV: – Høie må bli på jobb til luftambulansekrisen er løst

  Bergens Tidende
 6. Høie forsvarer håndteringen av luftambulansesaken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder