Pedofili-tiltalt jobbet for barnevernet

I fem år holdt barnevernet og politiet tett om de alvorlige pedofili-opplysningene mot den betrodde fosterfaren og idrettstreneren.

Artikkelen er over 18 år gammel

I dag, seks år etter at mannen første gang skal ha forgrepet seg på to mindreårige jenter, velger Riksadvokaten å tiltale ham. En av jentene var plassert av barnevernet hjemme hos mannen i 60-årene. Siden den gang skal mannen ha gjort seg skyldig i seksuelle handlinger mot ytterligere to mindreårige jenter.

Også disse forholdene er han nå tiltalt for. Den ansvarlige barnevernslederen i Oppland-kommunen tar selvkritikk og sier at saken kan ha blitt feilvurdert i 1995.

- Hadde det vært i dag, ville jeg ikke ha nølt med å anmelde denne personen. Men den gangen var vi akkurat ferdige med Bjugn-saken. Både vi i barnevernet og politiet var mer tilbakeholdne i slike saker enn vi er nå. Uansett er det svært beklagelig, sier hun til VG.

For svake beviser

Den grufulle mistanken mot fosterfaren skal ha oppstått etter at en 6-årig jente kom med oppsiktsvekkende utsagn om seksuelle handlinger til ansatte i barnevernet.

- Vi reagerte på forholdene og fant at vi slett ikke kunne stole på mannen lenger. Derfor avviklet vi dette besøkshjemmet umiddelbart, opplyser barnevernslederen.

I en anonymisert samtale med politiet ble saken den gangen drøftet. Politiet skal ifølge barnevernslederen ha rådet dem til ikke å forfølge forholdet fordi bevisene var for svake. Først i fjor, samtidig med at det dukket opp to nye anmeldelser mot treneren for seksuelle handlinger mot mindreårige, valgte barnevernet å slå alarm om de gamle forholdene.

Mannens advokat Jo Are Brænden opplyser at hans klient nekter straffskyld. Ingen ved politiet kunne i går kommentere saken overfor VG.

Flere artikler

 1. 12-åringen får flytte hjem

 2. Vil etterforske mor som «solgte» datter

 3. Stjal» datter fra politi og barnevern

 4. Eks-tingrettsdommer tiltalt for overgrep mot to mindreårige jenter

 5. Kautokeino-saken vokser i omfang

Fra andre aviser

 1. Barnevernet lot 45-åringen fortsette overgrepene

  Fædrelandsvennen
 2. 52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep

  Bergens Tidende
 3. 52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep

  Aftenposten
 4. Trygghet for jentene i Kabelvåg

  Fædrelandsvennen
 5. Mann siktet for voldtekt av mindreårig jente

  Fædrelandsvennen
 6. Aktivitetsleder siktet for voldtekter og mistenkt for overgrep over hele landet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder