Dette er truslene

På drøye tre måneder har det vært fem kjente tilfeller av alvorlige trusler og hærverk rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Den første hendelsen skjedde natt til 6. desember i fjor. Da ble bilen til justisministeren forsøkt påtent, og ordet «rasist» ble tagget på både husveggen og bilen hans. I tillegg ble det, ifølge NRKs krimkommentator Olav Rønneberg, festet noe som kan ligne på en tenn-anordning knyttet til drivstofftanken på denne bilen.

Dette ble ansett som enten et forsøk på å tenne på bilen, eller en trussel om dette.

Hærverket skjedde kort tid etter at Waras bolig ble vist i teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box. Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, reagerte kraftig på at boligen deres blir vist i forestillingen:

– De stempler mitt hjem som rasistisk, og sprer farlige konspirasjonsteorier som er helt hinsides virkeligheten, skriver hun i en kronikk i VG.

18. desember sendte Bertheussen inn en anmeldelse til politiet i Oslo etter forestillingen.

HÆRVERK: Ordet «rasist» ble tagget på bilen til justisministeren Foto: Krister Sørbø

Den neste hendelsen skjedde på ettermiddagen 17. januar, da det var et branntilløp i en søppelkasse på utsiden av justisministerens bolig.

Politiet var raskt på stedet med brannvesenet og brannen ble raskt slukket. Politiet kontaktet PST om brannen.

– Vi er orientert av Oslo politidistrikt som nå har saken. Vi vurderer trusselbildet mot justisminister fortløpende, og iverksetter tiltak vi mener er nødvendig, sa Martin Bernsen, informasjonssjef i PST til VG.

les også

Politiets bombegruppe: Tøystykke på Waras bil ufarlig

11. februar rykket politiets bombegruppe ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et tøystykke med flasker festet til en bil ved justisministerens bolig.

Politiet trodde først det ikke var noe farlig på flaskene, men fant senere spor etter brennbar væske i dem. Politiet uttalte i forbindelse med denne hendelsen at de tror bilen sto et annet sted enn utenfor justisministerens hjem i Oslo da flaskene ble festet til den.

I mars har det vært to hendelser ved boligen.

Den første skjedde 2. mars, da bombegruppen på ettermiddagen igjen måtte rykke ut. Denne gang etter at det ble funnet et brev i postkassen som ble oppfattet som truende.

Natt til søndag 10. mars rykket politiet ut til en brann i en bil som tilhører justisministeren.

– Dette er en bil som eies av Justisministeren som har tatt fyr mens den har stått parkert utenfor hans bolig i Oslo, sa operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Magne Olsvoll til VG.

les også

Angrep mot Wara: Etterforskes som mulig hatkriminalitet

Brannen var aldri kraftig og ble raskt slukket uten alvorlige konsekvenser, men ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde den stort skadepotensial. PST mente det er naturlig å se brannen i sammenheng med «en rekke tidligere hendelser».

Disse fem er likevel ikke de eneste truslene justisministeren har mottatt. Mandag sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at det er flere hendelser rettet mot Tor Mikkel Wara enn det som er kjent for offentligheten. Nøyaktig hvor mange ønsker hun derimot ikke å si.

– Vi har ikke tallfestet det, fordi noe er kjent og noe er ikke kjent for offentligheten. Vi kommer ikke til å gå ut med det absolutte antallet, sier PST-sjefen til VG.

Wara har kalt angrepene uhyggelige.

Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for brannen natt til søndag.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og gitt inntrykk for at det er gjort av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder