KOMMER MED KRITIKK: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på vei inn til en pressefrokost på Vega scene i forkant av Høyres landsmøte i helgen. Samme sted ble det omstridte teaterstykket «Ways of seeing» vist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna Solberg refser teaterregissør etter Wara-uttalelser

VEGA SCENE (VG) Statsminister Erna Solberg reagerer på at regissøren bak stykket som viste video av justisministerens hjem mener angrepene mot hans bolig i etterkant er iscenesatt.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette. Jeg synes de som står bak stykket skulle latt være å spekulere. Hvis de ikke har noe kunnskap, så bør de også vente på politiets etterforskning, sier Solberg til VG.

Regissør Pia Maria Roll uttalte til VG at for henne og folkene bak den kontroversielle oppsetningen «Ways of seeing» er det «åpenbart» at angrepene mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig og eiendeler er iscenesatt.

les også

Teaterregissør om Wara-trusler: – Åpenbart at det er iscenesatt

Erna Solberg og resten at partiledelsen i Høyre holdt i dag pressekonferanse i forkant av Høyres landsmøte kommende helg. Pressekonferansen ble holdt i foajeen på Vega Scene, samme sted som «Ways of seeing» ble vist frem tirsdag forrige uke.

Justisminister Wara og hans familie har de siste månedene vært utsatt for en rekke trusler og angrep. Sist helg ble Waras bil påtent utenfor huset.

Solberg mener teaterstykket, som blant annet viser videoopptak gjort i skjul rundt Waras bolig, har økt belastningen på Wara og hans familie.

– Dette stykket gjorde er noe man vil oppleve som integritetsproblematisk for folk. Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves verre når der vi bor og våre familier trekkes inn. Da rammer det de rundt oss på en annen måte. Det er forskjellig i denne saken fra andre trusler og sånt som vi som politikere kan oppleve. Det oppleves vanskeligere når det rammer eiendeler og annet. Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over, at de også bidrar da til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det, sa Solberg på spørsmål om hva hun synes om det kontroversielle stykket.

Bakgrunn: Waras samboer ut mot teaterforestilling

Solberg vil imidlertid ikke spekulere i om det er noen «kjedesammenheng» mellom forestillingen og truslene og hærverket mot boligen til Tor Mikkel Wara.

Wara har selv omtalt hendelsene som «uhyggelige».

- Du sa at forestillingen kan bidra til å øke presset på familien?

- Det at man setter søkelyset på ikke hva en politiker sier eller har gjort, men på familien, øker belastningen på politikerens familie. Det må de som står bak forestillingen faktisk ta ansvar for og skjønne at de gjør. Kunst er også politikk, og brukes ofte i det. Ytringsfriheten er stor i Norge, det er lov å gjøre dette, men det er samtidig slik at du må ta ansvar for at du har vært med på å øke belastningen på denne og andre familier, sier Solberg.

Advokat om Solberg: – Spesielt

Advokat Jon Wessel-Aas representerer teaterregissør Pia Maria Roll og skuespillerne Sara Baban og Hanan Benammar. Han stiller seg undrende til Solbergs utspill.

– Jeg synes det er spesielt at en statsminister går ut på den måten, sier Wessel-Aas på telefon til VG.

– Solberg prøver å fortelle tre kunstnere hvordan de skal ytre seg når de forsvarer seg mot påstander og insinuasjoner om at de har noe å gjøre med trusler og annet som skal ha vært opplevd fra justisministerens side, i en sak der de formelt er under etterforskning. Det er en ganske kompleks sak, mener advokaten.

REGISSØR: Pia Maria Roll Foto: Møller, Mimsy

Wessel-Aas har i sakens anledning utformet et skriftlig notat, der han blant annet uttrykker at Solbergs utspill «ikke gir inntrykk av god saks- eller rolleforståelse».

«Ut fra statsministerens uttalelser, er det åpenbart at hun selv verken har sett teaterforestillingen eller har noen kunnskap om hva som ble filmet til bruk i forestillingen. Statsministeren legger implisitt til grunn den fortellingen som blant andre justisministerens samboer flittig har spredt i offentligheten. Virkeligheten er at forestillingen ikke inneholder noe som helst om de omtalte personenes familier eller andre personlige forhold», heter det i uttalelsen.

Han presiserer at hans klienter er opptatt av at politiet får oppklart disse forholdene.

VG har ikke lyktes i komme i kontakt med Roll.

Les også

 1. Samboeren til Tor Mikkel Wara ut mot teaterforestilling: – De er inntrengere

  Hjemmet til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen ble filmet og brukt i en teaterforestilling.
 2. «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv.»

  Kjære Pia Maria Roll – dette er ikke kunst. Det er et hensynsløst og et grovt overtramp.
 3. PST-sjefen bekrefter flere ikke kjente hendelser utenfor Waras bolig

  PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er flere hendelser rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara enn det som er kjent…
 4. Avviser at Wara sa nei til kameraovervåkning

  «Hvis mitt hjem blir mer overvåket nå tør jeg knapt å gå på do. Det er kameraer over alt!
 5. Wara-saken: Carl I. Hagen anmelder Oslo-politiet

  Frp-nestor Carl I. Hagen politianmelder Oslo-politiets påtaleansvarlige i Wara-saken.
 6. Etterlyser svar fra politiet om Wara-brannen

  Hvorfor i all verden var det ikke politifolk der som kunne forhindret at noen tente på justisministerens bil?

Mer om

 1. Tor Mikkel Wara
 2. Erna Solberg
 3. Politiet
 4. Trusler
 5. Teater

Flere artikler

 1. Teaterstriden som utløste Wara-saken

 2. Bertheussen filmet diskusjon om teaterstykke - timer senere brant det ved hennes egen bolig

 3. Presset Erna om Black Box-håndtering: Ville ikke beklage

 4. Politiet henlegger saken mot Black Box Teater: – Jeg er glad på vegne av Norge

 5. «Ways of Seeing»-kunstnere får millionstipend

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder