Norske muslimer preget av moské-angrepene: – En helt forferdelig hendelse

OSLO (VG) Muslimer på vei til fredagsbønn på Grønland var preget av terrorangrepene mot to moskeer på New Zealand – Det vekker minner om angrepet her i Norge.

  • Frank Haugsbø
  • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Foreløpig er det meldt om 49 drepte etter at flere personer angrep to moskeer i byen Christchurch på New Zealand natt til fredag norsk tid. Minst 50 personer blir behandlet for skuddskader, deriblant flere barn, melder lokale medier.

Fordømmer angrepene

Ahmed, som er talsperson i Islamic Culture Centre, sier at de fordømmer angrepene på New Zealand på det sterkeste.

– Det er veldig sjokkerende og trist. Det er vanskelig å beskrive det som har skjedd med ord. Dette er en grusom handling der folk har samlet seg til fredagsbønn i et fredens hus. Det er en skremmende utvikling. Jeg håper at det aldri vil skje igjen.

MANGE HENVENDELSER: – Mange er opptatt av sikkerheten i forkant av fredagsbønnen, sier talsperson Ikhlaq Ahmed ved Islamic Cultural Centre. Foto: Hallgeir Vågenes

Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

Moskeen i Tøyenbekken på Grønland er Oslos nest største, med rundt 4500 medlemmer. Vanligvis samler 1200 - 1500 personer seg til fredagsbønn i moskeen.

Det gjorde de også denne fredagen, mange med de forferdelige nyhetene fra New Zealand i bakhodet.

– Jeg er litt bekymret. Jeg leste om det i dag, Folk, unge og gamle, var der bare for å be, sier Abdulqadir Musse til VG på vei inn i moskeen i Tøyenbekken.

I SOLIDARITET: Islamic Cultural Centre Norway fikk en bukett roser på døra fredag. Foto: Andrea Rognstrand, VG

– Vekker gamle minner om angrepet i Norge

Inne i moskeen ligger det roser spredt utover et bord. En ansatt ved moskeen forklarer til VG at noen dukket opp med buketten på døra tidligere fredag for å vise sin støtte.

– Det er trist og vekker en del gamle minner om angrepet her i Norge. Det er aldri hyggelig for noen, tror jeg, sier Umar Mushtaq. Likevel mener han at det er for tidlig å dra konklusjoner om bakgrunnen for angrepet.

– Så vet vi at det er betente situasjoner rundt om i hele verden i dag.

– Det viktigste her er at menneskeliv er gått tapt.

På spørsmål om han har noen synspunkter på utspillet fra Arbeiderpartiet om et grundigere oppgjør med høyreekstremisme i Norge, sier han:

– Om det er ekstremisme på høyresiden eller venstresiden spiller ingen rolle, som sagt er menneskeliv gått tapt.

les også

Ap-topper ber om et oppgjør med høyreekstreme holdninger i Norge

FØLER SEG TRYGG: Abdi opplever at politiet ivaretar sikkerheten til norske muslimer. Foto: Dea Johanne Hovet, VG

– Forferdelig

En annen mann VG møter utenfor moskeen i Tøyenbekken, som bare oppgir navnet Abdi, sier at det er viktig at saken blir dekket grundig og at norske muslimer får kommentere saken.

– Det er en forferdelig hendelse, legger han til.

– De som er rammet var på fredagbønn, slik dere skal nå. Hva får det deg til å føle?

– Jeg føler meg trygg. Politiet i Norge stiller opp og ivaretar vår sikkerhet. Det setter vi pris på.

Han forklarer at fredagsbønnen er veldig viktig for muslimer. Det skaper samhold og fellesskap.

les også

Kripos advarer mot video fra moské-skyting

Talsperson Iklaq Ahmed ved moskeen på Grønland Ahmed sier de har fått mange henvendelser etter at angrepene på New Zealand ble kjent.

– Folk er engstelige. Noen har ringt for å få mer informasjon om det som har skjedd, andre er opptatt av sikkerheten i forkant av fredagsbønnen. De spør blant annet om hvilke sikkerhetstiltak vi har i moskeen i dag, sier Ahmed.

FORDØMMER ANGREPENE: – Det som har skjedd på New Zealand er sjokkerende og trist, sier talsperson Ikhlaq Ahmed i Islamic Cultural Centre. VG møtte Ahmed i moskeen på Grønland i Oslo fredag formiddag. Foto: Hallgeir Vågenes

Hevder å stå bak angrepet

I en pressemelding som ble sendt ut fredag formiddag, skriver Islamic Culture Centre at angrepet på New Zealand må sees i sammenheng med økende islamhat og konspirasjonsteorier mot muslimer, også i Norge.

– I vestlige samfunn er det veldig lite informasjon om islam, og det er mange fordommer. Det er veldig viktig at folk får riktig informasjon, slik at det skapes skape fred og harmoni mellom alle grupper, både minoriteter og majoriteter, sier Ahmed.

SAMLER INN: Butikkinnehaver Wakas Mir har startet egen innsamling for de berørte på New Zealand. Foto: Andrea Rognstrand, VG

Startet innsamling

Vegg i vegg med Islamic Cultural Centre ligger butikken Tahoor Store. På døra er det skrevet med store bokstaver «I dag deler vi salget med pårørende i New Zealand».

– Vi støtter de pårørende. Dette er en terrorsak og det er noe alle bør samles om. Vi forsøker bare å hjelpe de pårørende til å dekke de kostnadene som de kommer til å slite med, sier innehaver Wakas Mir til VG.

Han sier at de har medfølelse med de som er rammet med terroren i Christchurch.

– Vi følte at det var oss. Vi ba også fredagbønn i dag og det kunne ha vært oss.

Mir sier han reagerte med sorg da han leste om angrepet i mediene.

– Det kunne ha vært hvem som helst, en kirke eller en synagoge. Vi hadde reagert på samme måte, men dette føltes veldig personlig.

FØLGER MED: Oslo-politiet har satt i gang økt patruljering ved moskeene i hovedstaden etter terrorangrepet i New Zealand. Denne politbilen kjørte forbi moskeen til World Islamic Mission i Åkerbergveien fredag ettermiddag. Foto: Hallgeir Vagenes

Politiet er i dialog med moskeene

Politisjef Mike Bush opplyste på en pressekonferanse i Christchurch at politiet nå holder vakt ved moskeer i New Zealand for å hindre flere angrep.

– Dette var et veldig nøye planlagt angrep. Nå vil vi forsikre oss om at vi ikke har gått glipp av informasjon som kunne ført til at vi kunne ha hindret angrepet, sier Bush.

Da VG ankom moskeen på Grønland fredag formiddag, tok en politibil oppstilling på et gatehjørne like ved lokalene til Islamic Culture Center.

Operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt sier til NRK at de har en løpende dialog ut ifra behovene til moskeene.

– Vi prøver å ivareta sikkerheten med synligere patruljering og trygghetsskapende tiltak, sier operasjonslederen, som ikke vil gå i detalj på hvilke tiltak som settes inn.

Ahmed sier at de tar sikkerheten på det største alvor.

– Vi føler oss trygge i Norge. Men når en slik hendelse skjer, er det veldig viktig for oss å ha ekstra sikkerhet for våre medlemmer. Vi stoler på politiets arbeid.

Mer om

  1. Terrorangrep New Zealand

Flere artikler

  1. Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

  2. Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

  3. Frykter Mucaad (3) ble drept i terroren

  4. Første fredagsbønn etter terrorangrepet i Bærum: – Folk er redde

  5. New Zealand sto stille for ofrene i Christchurch

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder