VILLE OVERBEVISE: Hans Fredrik Grøvan, Tore Storehaug og Olaug Bollestad var invitert for å fremme hvert sitt syn på årsmøtet til Nordland KrF. Foto: Bjørn Hellem

Hareides røde helg ble enda rødere: Sterk støtte i Nordland KrF

BODØ (VG) Hareide får med seg fire røde delegater fra Nordland KrF og styrker sin posisjon ytterligere etter helgens årsmøte-maraton. Men fortsatt leder borgerlig side.

 • Espen Moe Breivik
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over ett år gammel

Etter en helg med hele seks fylkesårsmøter i KrF er det valgt 31 nye delegater som ønsker å søke regjeringsmakt til venstresiden, i tråd med rådet partileder Knut Arild Hareide har gitt. Det betyr at det blir stadig mer jevnt i VGs opptelling av delegater fra hele landet.

Totalt er det likevel blå side som leder med 84 delegater, mot 78 røde blant de valgte delegatene.

Nå gjenstår fire møter; i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold mandag og tirsdag, før det ekstraordinære landsmøtet fredag.

Kamp om Nordlands siste delegat

Årsmøtet i Nordland valgte fire røde delegater, en blå delegat og en som stemmer for å bli i opposisjon, men sekundert stemmer blått dersom landsmøtet går inn for regjeringsposisjon.

Det ble debatt og votering om hvilken siden denne siste «opposisjonsdelegaten» skulle lande på. Utifra stemningsforholdet i salen mente flere at den måtte være blå, slik ble også resultatet.

Årsmøtet besluttet tidlig å velge delegater etter en representativ modell, der man speiler stemningen i møtet mest mulig.

Ombestemte seg

Fylkesleder Ingelin Noresjø mente først at partiet burde søke regjeringsmakt med høyresiden, men har snudd og følger nå Hareides råd.

RØD: Fylkesleder Ingelin Noresjø vil heller samarbeide med SV enn å gå i regjering med Frp. Foto: Bjørn Hellem

– Jeg kunne ikke slå meg til ro med at vi skulle sitte i regjering med Frp, for avstanden er for stor.

– Er det da bedre å være avhengig av SV?

– Jeg syns SV er undervurdert som partner, i mange saker som er viktig for KrF så har vi et verdigrunnlag som er felles. Det handler om å ta vare på de svakeste, rettferdig fordeling og miljøpolitikk. Men de skal heller ikke inn i regjering, ifølge Hareides forslag, sier hun.

les også

Kampvoteringer og full strid i KrFs største fylkeslag

Nestleder i KrF Olaug Bollestad, stortingsrepresentant Tore Storehaug og Hans Fredrik Grøvan fikk alle 15 minutter til å forsvare sitt syn i Nordland.

Begge nestlederne ønsker som kjent å gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp, Storehaug vil følge partilederens råd om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp, mens Grøvan ønsker at partiet blir der det er i dag: I opposisjon, uten å felle statsminister Erna Solberg.

Flere røde delegater etter helgen

Lørdag feide en rød bølge over KrF-land, da fem fylkeslag i KrF hadde årsmøter og valgte 52 delegater til partiets ekstraordinære landsmøte førstkommende fredag.

Av disse ble det valgt hele 28 som støtter Hareides «røde linje», 20 som støtter høyresiden og fem som støtter forslaget om at KrF skal fortsette i opposisjon.

Blå ledelse

VGs delegatoversikt viser altså i øyeblikket at blå side leder med 84 mot rød sides 78 delegater. Det kreves 96 delegater for å ha flertall.

Kilder med innsikt i de interne delegatberegningene på begge sider forteller til VG at de tror det går mot en knepent flertall av delegater som sier de vil stemme KrF inn i dagens regjering ledet av Erna Solberg (H) på fredagens landsmøte.

Ingenting avgjort før 2. november

Partileder Knut Arild Hareide har tidligere påpekt at alt er åpent frem til det ekstraordinære landsmøtet 2. november, da det er skriftlig, hemmelig valg. Dette kan være til fordel for partilederen, selv om det ser ut til å bli flest blå delegater.

– Jeg tror også at vi må vente til landsmøtet før vi får en skikkelig avklaring, sier også nestleder Olaug Bollestad.

– Det må jo bety at noen må stemme noe annet enn det de har sagt, er det i god KrF-ånd?
– Ingen reiser med bundet mandat, det betyr at man faktisk skal kunne se an i debatten. Jeg håper at delegatene står for det de har sagt, samtidig er nok noen usikre eller vurderer følge det tredje alternativet.

Tredje alternativ kan være joker

Grøvan er bekymret for at partiet skal velge regjeringsmakt på et grunnlag han mener splitter partiet.

– I et så viktig og historisk valg vil enhver ledelse ønske et tydelig flertall. Et landsmøte delt på midten eller en stemme overvekt er ikke noen ideell situasjon, sier han.

les også

Grøvan åpner for mulig omkamp om KrF-landsmøtets veivalg

Han påpeker at vedtak fra landsstyret er formulert slik man skal sondere om muligheten for regjeringssamarbeid med den retningen som får flertall.

– Så må stortingsgruppa vurdere om det er godt nok til å gå videre for en regjering.

– Mener du de som står for det tredje alternativet kan bli avgjørende på landsmøtet?
- Jeg tror klart at de kan spille en rolle, så ser vi at de fleste der velger den blå siden som en sekundært alternativ, så de kan være jokeren i dette.

Mer om

 1. Knut Arild Hareide
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Nordland

Flere artikler

 1. Hareide kaller inn til krisemøte etter delegat-sjokket

 2. KrFs mektigste fylke stemmer i kveld – Hareide fikk støtte for forholdtallsvalg

 3. Kilder til VG: Hareide nektet Ropstad å reise til delegatmøtet i Telemark

 4. Jubel i Hareide-leiren: Nærmere rød seier med hemmelig votering

 5. KrF-delegater i Rogaland blir bedt om å «ta en for laget»

Fra andre aviser

 1. Solid medvind for Hareide i Nordland

  Fædrelandsvennen
 2. Hareide om KrF-dramaet: – Et klart signal om en annen retning for landet

  Aftenposten
 3. Hareide nekter å gi opp før landsmøtet har sagt sitt

  Bergens Tidende
 4. Solid støtte til Hareides råd i Nordland

  Fædrelandsvennen
 5. KrFs landsstyre holder fast på hemmelig avstemning

  Bergens Tidende
 6. Hareide: – Rogaland KrF sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder