Norges nye statsminister: − Et fryktelig angrep

– Kjære alle sammen. Dette er en høytidelig dag. Men det er også en spesiell dag å presentere en ny regjering på. Vi har opplevd i Norge, i Kongsberg og hos oss alle som fellesskap et fryktelig grusomt angrep mot uskyldige mennesker.

Av 

Ylva Schwenke

 og 

Publisert:

Det sa Jonas Gahr Støre i sin første pressekonferanse på Statsministerens kontor torsdag kveld. Han fortalte at han etter planen drar til Kongsberg fredag.

– Siden i går har vi har lært mer om hvilke uhyrligheter som har funnet sted. Hvilke grusomme handlinger uskyldige mennesker er utsatt for, og hvilken uro og frykt som har rammet Kongsberg og egentlig hele landet, sa Støre under pressekonferansen.

– Dette berører alle

Fem personer ble drept og to ble såret på Kongsberg onsdag kveld. Statsministeren sier at han er glad for at gjerningsmannen er pågrepet.

– Men resultatet er dypt tragisk. Jeg og justisministeren har vært opptatt av å forsikre oss om av at de som bistår på Kongsberg, politi, kommune, kriseteam og helsearbeidere har ressurser til å gjøre jobben.

– Hvorfor vil du besøke Kongsberg?

– Når vi sitter i stua og hører og ser fra det som har skjedd, er det så fryktelig at man kan si at dette berører alle. Da er det viktig at regjeringen er til stede for å støtte og vise solidaritet, men også lytte til de erfaringene som hjelpemannskap og kriseteam har etter dette døgnet, sier Støre til VG.

– Må ha beredskap til å kunne motvirke

– Det er ikke godt for oss å konkludere med hva som er motiv bak handlingen. Men det understreker at beredskap er en sammensatt oppgave for et samfunn. Man må ha politi som kan komme på stedet og avklare, men også samfunnet i bredt ha beredskap til å motvirke denne type alvorlige hendelser, sa Støre under pressekonferansen.

Videre nevnte han at to statsråder har erfaring fra terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, samt seks andre i regjeringssystemet.

– Denne handlingen som skjedde i går setter tankene i gang på de som har opplevd slike fryktelige ting, og vi skal stå sammen med dem, sa Støre.

– Hvordan vil regjeringen jobbe for å unngå lignende hendelser i fremtiden?

– Enhver regjering må ha det som sin viktigste sak å trygge innbyggernes sikkerhet. Dette er et fullstendig vilkårlig angrep på helt uskyldige mennesker. Vi må gjøre det vi kan for å lære av egne erfaringer, og dette er noe andre samfunn vi gjerne sammenligner oss med også har erfart. Vi ønsker å nedsette et arbeid og trekke internasjonale erfaringer, slik at vi bedre rustet til å møte det, men helt beskyttet er vanskelig å si at man kan bli.

Alvorstungt

Torsdag klokken 12 fikk Norge ny regjering, da Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok over styringen av Norge.

Støre sier den nye regjeringen er kommet godt i gang med målet om å gjennomføre Hurdalserklæringen.

– Departementene har fått sine politiske ledelser. Vi har møttes i regjeringskonferanse og er i gang første kvelden med et bakteppe som er veldig alvorstungt, sier Støre.

Den nye regjeringen er den første i sitt slag, med flere kvinner enn menn som statsråder. Arbeiderpartiet har elleve statsråder, mens Senterpartiet har åtte.

Les mer om de nye statsrådene her.

Publisert:

Mer om

Kongsberg-angrepet

Politikk

Jonas Gahr Støre

Pressekonferanse

Flere artikler

 1. Støre i Kongsberg: - Dypt preget

 2. Solberg om Kongsberg-drapene: – Forstår at mange er redde

 3. Støre og Lysbakken om drapene: – Vitner om en grusom handling

 4. Ap-Støre: Slik blir min klimaregjering

 5. Slik legger de regjeringskabalen

Fra andre aviser

 1. Reiser til Kongsberg i morgen

  Aftenposten
 2. Støre presenterer regjeringsmedlemmene – her får du oversikt

  Aftenposten
 3. De to ferske statsrådene overlevde Utøya-terroren: – Demokratiet vant

  Aftenposten
 4. Erna Solberg har søkt avskjed som statsminister. Nå blir Gahr Støre bedt om å danne regjering.

  Aftenposten
 5. Slik legger de regjeringskabalen

  Bergens Tidende
 6. Direkte nå: Støres regjering i sitt første statsråd

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no