Maren Olava Ask Hütt, VG Fulgte drømmen
Mekanikeren Amanda (22) er vant til å møte fordommer.
– En gang sto en kunde i kundemottaket og sa spesifikt at «hun der skal ikke skru på min bil».
Maren Olava Ask Hütt, VG Å være kvinne i en mannsdominert bransje har sine utfordringer.
– Men ikke nok til at det bryr meg. Når jeg er på jobb tenker jeg ikke over at jeg jobber med bare menn. Da er jeg bare på jobb, forklarer Amanda.
Hun har visst siden barneskolen at det var denne retningen hun ville gå.
– Da jeg var liten, og storebroren min passet meg, var det ikke noen spørsmål om hva jeg ønsket å se på TV. Vi så det han ville se, og det var bilprogrammer. Det fascinerte meg veldig. Jeg ble helt opphengt i det.
22-åringen skulle ønske noen drev med det hun gjør nå, da hun gikk på VGS.
Amanda er «mekk-fluencer»
Det var ikke snakk om å velge det samme som vennene, da Amanda Korsgaard (22) som sekstenåring var klar for å søke videregående utdanning.
– Bil ble en «obsession» allerede fra barneskolen av. Jeg hadde fått med meg at man måtte gå teknisk og industriell produksjon (TIP) for å kunne jobbe med det. Så da ble det TIP da.
Mange grubler lenge på hva de skal søke seg inn på. Korsgaard hadde ikke det problemet.
– Sikkert litt irriterende å høre, men det var bare enkelt å velge. Jeg har heller aldri opplevd motstand på det, forteller 22-åringen fra Drøbak, og legger til:
– Jeg var fremdeles en av «jentene», selv om jeg tok et annet valg en resten.
Vanlige damer
Amanda sier det har vært viktig for henne å ta vare på jenta i seg.
– Damer som jobber i anleggsbransjen er jo bare vanlige damer. Men måten jeg prater på har definitivt blitt litt grovere.
På fritiden er det TV-serier som «Friends» og «The Witcher» som gjelder, når hun ikke er på trening, eller med familie og venner. I tillegg elsker hun dyr.
– Jeg tror dyr og anleggsmaskiner står likt.
Flere har stilt spørsmål ved Korsgaards identitet når de har fått høre om studieretningen og yrket hun valgte seg. Stereotyper om legninger, utseende og interesser dukker opp med jevne mellomrom.
– Hvordan oppleves det å møte fordommer fordi du er dame?
– Det er provoserende. Hvor smålig kan man bli, liksom.
Amanda presiserer at man ikke henger med i tiden om man tror en dame ikke kan skru bil.
– Kommer du til et verksted og ber om hjelp, tar du den hjelpen du får. Det er jeg som står her, og kan dette. Hvis du mener jeg ikke er kompetent nok, så får du gjøre det selv, da.
Det er likevel kun fra utenforstående Amanda har opplevd disse fordommene. På arbeidsplassene hun har jobbet på, har hun opplevd god støtte fra kollegaer og ledere.
Det var også en leder som tok initiativ til å løfte Amanda mer opp og fram, for å vise mer av hennes hverdag som mekaniker.
Nå deler hun innhold på sosiale medier hver dag, under navnet «Gulbloggen».
– Jeg prøver å vise en ekte side av yrket. Det er ikke så mye innhold på sosiale medier om å være mekaniker. Jeg tenker det er fint å vise mer forskjeller.
«Mekk-fluencer»
En normal arbeidsdag består av å klargjøre maskiner, som gravemaskiner og hjullastere, til kunder, og å dele om det til følgerne på Instagram, Snapchat og TikTok. Både på norsk og engelsk.
– Har du mange utenlandske følgere?
– Ja, følgerne mine er godt fordelt utover hele verden. Jeg har flest i Norge, Tyskland, USA, Iran og Storbritannia.
Ifølge Amanda kom de internasjonale følgerne til etter at en amerikansk «mekk-fluencer» med nesten 200.000 følgere delte profilen hennes videre.
Nå har hun selv 18.500 følgere på Instagram, men hun kunne ikke tenke seg å drive med sosiale medier på fulltid.
– Da mister jeg hele poenget med kontoen. I tillegg er det jo dette jeg er interessert i. Jeg vil ikke slutte med det jeg gjør.
– Så målet er ikke å bli kjendis?
– Nei. Det er bare artig å dele, og kunne vise unge at dette er et yrke for alle.
– Får du mange meldinger og spørsmål da?
– Ja, veldig mye. Det er grunnen til at jeg gidder å drive det. Det er mange som skriver at de setter pris på det jeg legger ut og gjør. At de setter pris på å følge med, og at jeg er en inspirasjon.
Da Amanda selv gikk TIP på videregående, hadde hun ikke sett for seg at hun skulle drive en instagramkonto og dele innhold for nesten 20.000 følgere noen år senere.
– Men jeg skulle ønske noen drev med det jeg gjør nå, da jeg gikk på vgs., sier Amanda, og legger til:
– Det er ålreit å være den personen jeg trengte.
– Følg magefølelsen
Amanda håper hun kan inspirere andre unge til å gå for det de drømmer om.
– Hvis det er det du vil nå, så gå for det, oppfordrer hun.
Hun presiserer at man aldri kan vite sikkert hva som vil skje, eller akkurat hvor man vil ende opp.
– Følg magefølelsen, og ikke tenk så mye på hva som skal skje etterpå.
VG har spurt psykolog Emil Vidu Mogård hva man bør tenke på når man skal ta et stort og avgjørende valg, som for eksempel hva man skal bli «når man blir stor».
– Selv om flere virker sikre i sin sak, er det ofte enda flere som kjenner på usikkerhet og forvirring. Det er helt naturlig, sier Mogård.
46 prosent av jenter og gutter i aldersgruppen 15–25 år bekymrer seg for skole og studier, ifølge tall fra Opinions Ung2022-rapport.
– Fokuser på deg selv. Det er allerede mange valg å ta. Hvis du begynner å ta hensyn til hva andre vil, så blir det nesten umulig, oppfordrer psykologen.
Han kommer med åtte råd til deg som skal ta valget om hva du skal gjøre etter vgs. snart: