Eidsvåg: «Vår uskyld gikk tapt, og kommer aldri igjen»

Springsteen: - En ære å få være her

Publikum gråt til «Some die young»

Stoltenberg: - La oss ære de døde ved å glede oss over livet

Nærmere 60.000 tilskuere på Rådhusplassen

RÅDHUSPLASSEN (VG Nett) Ti-tusenvis rakk rosene i regnværet på Rådhusplassen. Tårene rant og trampeklappen satt løst.

- Så kom den til oss, utkledd som rett. Liv blåstes bort. Det mørkna med et, synger Bjørn Eidsvåg på Rådhusplassen.

Publikum vifter med rosene og flere gråter. Sangen heter «Aldri igjen» og er skrevet spesielt til konserten på Rådhusplassen

- Den kom ifra oss. En nabo, en venn. Vår uskyld ble tapt, og kommer aldri igjen, lyder refrenget i låta.

Les referater, kommentarer og tweets fra dagen og se VGTV i VG Direkte.

- Noen hevder de har rett til å ta liv etter egen tro. Skrikene har vi hørt, og bildene har vi sett fra fjerne verdenshjørnene, men så kom den til oss, synger den tidligere rockepresten.

«The Boss» sviktet ikke

Rett etter ham gjorde Bruce Springsteen slutt på spekulasjonene om han skulle spille eller ikke, da han gikk på scenen med gitarist Steven Van Zandt til ellevill jubel fra publikum.

- Jeg og Steve er beæret over å få være her i kveld. For alle oss som elsker demokrati og toleranse var dette en tragedie. Jeg ville sende denne låta til familiene som mistet noen de var glade i. Og til Oslo, sa han - og spilte «We shall overcome».

Les alt om Springsteens opptreden her.

Lillebjørn Nilsen spiller en rørende og rolig versjon av «God natt, Oslo», før han går over i «Barn av regnbuen», som har fått sin renessanse som symbolsang det siste året.

Publikum synger med og holder rosene høyt hevet.

Fra VIP-tribunen holder Eskil Pedersen frem hvite roser. Statsminister Jens Stoltenberg står sammen med prinsesse Märtha Louse og kronprins Haakon og trampeklapper med.

DUKKET OPP: Bruce Springsteen og Steven Van Zandt spilte «We shall overcome» på Rådhusplassen. FOTO: MATTIS SANDBLAD/ VG

Sår musikk

Det regnet fortsatt og blåste en voldsom vind på Rådhusplassen i det Tine Thing Helseth startet konserten med «Mitt lille land» presis klokken 20.00.

Klokken 20.17 skriver Politiet i Oslo på twitter at «ved siste telling er det ca. 50.000 mennesker på Rådhusplassen». NRK skriver i en pressmelding at deres tall viser mellom 50 og 60.000.

I det artisten Laleh begynner på hiten «Some die young», som kveldens andre låt, gråter store klynger med publikummere åpenlyst. Andre rekker rosene i været.

Les referater, kommentarer og tweets fra dagen og se VGTV i VG Direkte.

Mot slutten av låta vises en videomontasje med etterlatte og overlevende etter terrorangrepet, som kostet 77 liv.

Lara Rashid forteller at hun ikke klarer å beskrive seg selv etter terrorangrepet:

- Jeg er et nytt menneske som jeg ikke har fått tid til å bli kjent med.

Storesøsteren, Bano, ble kjent over hele landet etter sin død. Hun lånte bort støvelene sine til Gro Harlem Brundtland terrorfredagen for ett år siden.

- Vi snakker om en 22. juli-generasjonen, og ikke bare de som var på Utøya. Men se nå på dem. Vi er fantastisk, ganske enkelt, foteller Viljar Hanssen, som overlevde marerittet på Utøya etter å ha blitt skutt i hodet, på den samme videoen.

En meningsløs død for viljesterke liv

Regnværet faller mindre tungt i det veteranene i deLillos går på scenen. De er blant bandene som har skrevet en låt spesielt om terrorangrepet:

- Han sprengte en bombe og dro til en øy. Der skøyt han ned ungdommer som om det var gøy, starter låten.

- En meningsløs død for viljesterke liv, synger vokalist Lars Lillo Stenberg videre.

50-60.000 TILSKUERE: En halvtime etter konsertstart hadde over 50.000 tilskuere kommet til Rådhusplassen. Flere strømmer til. FOTO: VGTV

- Vi kunne stengt oss inne

Etter terrorangrepet i 2011 stod statsminister Jens Stoltenberg på Rådhusplassen og sørget med rosetoget. I dag smiler han til publikum.

- Det er så inderlig godt å se dere alle igjen. Vi var her for et år siden og nå møtes vi igjen. Vi hadde et valg for ett år siden, vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør. Istedenfor så åpnet vi opp og bygde broer av tillit. Vi valgte rett, sier han.

- La oss ære de døde ved å glede oss over livet.

«Vi savner alle de uskyldige menneskene»

Kringkastingsorkesteret spiller «Kjempeviseslåtten» av Harald Sæverud som ble komponert under krigen og er en hyllest til motstandsfolket.

Vert for kvelden er Haddy Nije. Hun leser opp noen av de tusenvis av minnekort som ble samlet inn fra blomsterhavet utenfor Domkirken og over resten av Oslo Sentrum i 2011.

«Vi savner alle de uskyldige menneskene». «Jeg er lei meg». «Norge er et land med kjærlighet overalt».

Så går Halvdan Sivertsen og Vinnie på med fellesversjonen deres av «Sommerfuggel i Vinterland».

FULL ALLSANG: Vinni og Halvdan Sivertsens «Sommerfuggel i Vinterland» traff en nerve hos publikum. Foto: Mattis Sandblad

- Det er en blanding av tunge og lyse tanker som følger med konserten her i dag. Ett år har gått, og i dag er en merkedag, men det er jo mange som føler sorg hver eneste i dag i forhold til denne tragedien. Men samtidig så er det kanskje litt lettere å begynne på nytt når det har gått ett år. Kanskje det kan vere lettere å tenke framover etter i dag, sa Sivertsen til VG Nett før konserten.

Sangen har vært en hit siden første gang den ble spilt på TV2. Publikum synger med og veiver med rosene til låta.

Da duetten var ferdig, løftet alle i VIP-boksen på trappa utenfor Rådhuset også rosene sine mot scenen. Her står blant annet Eskil Pedersen, en rekke Ap-topper, Erna Solberg og Fabian Stang.

KARPE DIEM: Chirag Patel (t.h.) og Magdi Ytreide Abdelmaguid fremførte låta «Påfugl». Foto: Mattis Sandblad

- Fordi en jævel hata påfugler

Rapgruppen Karpe Diem, som etter 22. juli rørte hele Norge med den symboltunge sangen «Tusen tegninger», spilte på Rådhusplassen sin nye låt «Påfulg».

Magdi fikk applaus da han fremførte rap-linjen:

«Fordi en jævel hata påfugler, tok den jævelen med seg grå kuler. Og det er ikke første gang jeg står på en scene, men de på første rad her er overlevende.»

Konserten ble avsluttet med Kringkastingsorkesteret og klokkene på Rådhuset.

- Viser varmen

Næringsminister Trond Giske er også på plass for å se konserten. Han er fortsatt preget etter minnestunden på Utøya tidligere på dagen.

VGTV: Følg minnekonserten på Rådhusplassen direkte her!

- Det var vondt og godt å være der. Det ga en sterk påminnelse om det som skjedde. Men det var godt å kjenne at den fellesskapsfølelsen som nordmenn viste i fjor var der, sier han.

- Det regner og det blåser hatter og høy, men det strømmer inn folk. Hva sier det deg?

- Det viser at det vi alle viste i fjor ikke var et bluss, det er en varende varme.

Varslet mobilkaos

Minnekonserten er avslutningen på den offisielle markeringen av 22. juli. Det var på forhånd ventet at 100.000 mennesker ville møte opp, og Telenor varslet tidlig at de ventet mobilkaos. Klokken 20.57 fungerte mobilnettet fortsatt bra på plassen.

Artistene som opptrer er Bjørn Eidsvåg, deLillos, Karpe Diem, Kringkastingsorkesteret, Laleh, Lillebjørn Nilsen, Mari Boine, Marit Larsen, Tine Thing Helseth, og Vinni & Halvdan Sivertsen.

Flere av artistene har laget nye sanger og tekster spesielt til konserten.

Spilte på Utøya ett år etter at kjæresten ble drept

Tidligere på dagen spilte Renate Tårnes (22) på Utøya. Bare ett år tidligere ble kjæresten hennes drept et steinkast unna scenen hun nå sto på.

VGTV: Se hele AUFs minnemarkeringen på Utøya

På Rådhusplassen skal også Karl Ove Knausgård og Frode Grytten lese nyskrevne tekster om 22. juli og det blir videoinnslag med noen av de som ble rammet av fjorårets forferdelige hendelser.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder