UTE I BÅT: Politibetjentene Arne Stavnes og Ellen Holtebu i Nordre Buskerud politidistrikt er ute i Tyrifjorden, dagen før femårsmarkeringen av 22. juli-angrepet. Foto: KLAUDIA LECH VG

Politiet patruljerer i båt rundt Utøya fem år etter terrorangrepet

TYRIFJORDEN (VG) Politibetjentene Arne Stavnes og Ellen Holtebu medgir at det gjør inntrykk å sirkle rundt Utøya.

Artikkelen er over tre år gammel

22. juli 2011 sto Beredskapstroppen i en synkende rød gummibåt, som var overlastet med mannskaper, våpen og utstyr. Samtidig gikk Anders Behring Breivik rundt på Utøya, like over fjorden, og skjøt og drepte 69 ungdommer.

Politiets spydspiss, Beredskapstroppen, ble i mangel av annet alternativ kjørt til Utøya av private båter, og bildene av den synkende røde gummibåten ble selve symbolet på alt som gikk galt den regntunge dagen.

Dagen før femårsmarkeringen av 22. juli-angrepet, er politibetjentene Arne Stavnes og Ellen Holtebu i Nordre Buskeruds sjøtjeneste i Tyrifjorden, i skinnende sol. Kort tid etter terrorangrepet gikk politidistriktet til innkjøp av en ny politibåt, som nå brukes i sommersesongen.

– Hver gang vi kjører forbi her, tenker vi på det som har skjedd, sier Stavnes, idet han kjører politibåten i retning Utøya.

VED UTØYA: Politibåten, som ble kjøpt inn av Nordre Buskerud politidistrikt like etter terrorangrepet, kjører rundt Utøya, hvor de grusomme hendelsene fant sted for fem år siden. Foto: KLAUDIA LECH VG

– Gjør inntrykk

Politibetjentene kjører rundt øya, der flere pårørende og overlevende også torsdag er på plass for å minnes sine kjære.

– Det har skjedd grusomme ting her. Når man kjører forbi fjellveggen og vet hvor mange som kjempet for livene sine der, går det inn på oss, sier Stavnes.

– Det er klart det gjør sterkt inntrykk på oss å være her. Det er så spesielt, forferdelig og ubeskrivelig, at det er vanskelig å sette ord på, legger Holtebu til.

Holtebu hadde selv ferie da terrorangrepet fant sted. Stavnes jobbet i et annet politidistrikt, og var heller ikke på jobb den fatale fredagskvelden.

– Fint

FIKK SKYSS: Utøya-overlevende Erik Kursetgjerde fikk sitte på i politibåten fra Utøya tilbake til landsiden. Her sammen med politibetjent Arne Stavnes. Foto: KLAUDIA LECH VG

Erik Kursetgjerde fra Sykkylven var på Utøya da Breivik utførte massedrapene. Han reddet livet sitt på Utøya ved å bytte gjemmested flere ganger før han la på svøm i det kalde vannet.

AUF-politikeren var på Utøya torsdag, dagen før femårsmarkeringen.

– Jeg ser at mange fremdeles ikke har vært tilbake, men jeg har selv vært der flere ganger, og synes det er fint, sier han til VG.

Les også: Her forteller Erik Kursetgjerde om 22. juli med sine egne ord

TIL STEDE: Politiet er opptatt av å vise tilstedeværelse og synlighet, også sjøen. Her legger politibåten til på Utøya-kaien. Foto: KLAUDIA LECH VG

Ikke endring

VG har nylig omtalt at politiets sjøtjeneste etter terrorangrepet ikke er blitt vesentlig styrket på fem år.

Kun åtte av de totalt 38 politibåtene landet rundt, er i operativ tjeneste året rundt, og minst ni politibåter står på henger, ifølge Politidirektoratet.

Gummibåten som skulle frakte Beredskapstroppen over til Utøya for fem år siden, ble kort tid etter terrorangrepet annonsert på Finn.no, men ble fort fjernet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder