ADVARER: Blogger og stylist Hedda Skoug advarer andre mot overdreven solariumbruk etter at hun selv fikk føflekkreft. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Blogger fikk føflekkreft: – Det ødela livsgleden

Føflekk-kreft øker mest

Oralsex kan bidra til kreft i halsen

Føflekkreft er den kreftformen blant nordmenn som har økt aller mest. Én som synes det er sjokkerende, er en som har hatt det selv, bloggeren Hedda Skoug (31).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nye tall fra Kreftregisteret viser at hele 31.651 nordmenn fikk kreft i fjor. Det er en økning på 2,8 prosent sammenlignet med året før. Føflekkreft er kreftformen som har økt aller mest, det skremmer Skoug.

– Det har vært så mye fokus på det. Solstudioer får aldersgrense, og noen blir lagt ned. Det var sjokkerende å høre, sier Skoug til VG.

For fem år siden fikk hun det som i hennes øre var det absolutt siste hun ville høre. Hun hadde føflekkreft.

– Det var som å få beskjed om at du skulle dø.

31-åringen brukte solarium rundt fire ganger i måneden i nesten ti år.

– Det var jo «in» å være brun på den tiden, og jeg tenkte ikke veldig mye over farene ved det.

Fikk du med deg? Kjøtt som kan gi tarmkreft: Dette er symptomene

– Var redd for å dø

ARR: Hedda Skoug har fjernet ytterligere to føflekker, som heldigvis viste seg å være kreftfrie. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Under et legebesøk ba hun legen se på en føflekk hun hadde på magen. Legen mente at den så fin ut, og de tenkte ikke noe mer på det. Men etter en ferietur ble føflekken rød, og begynte å klø. Da mente moren at det var på tide med et nytt besøk. Da ville de fjerne den.

– Jeg fikk muligheten til å vente i seks måneder på ventelisten for å få hjelp i det offentlige helsevesenet, eller jeg kunne betale for å få den fjernet med en gang. Jeg valgte å betale de 2000 det kostet. Selv om det var kjipe penger å måtte legge ut rett etter jul, så var det verdt det, sier hun, og fortsetter:

– Tid har alt å si. Hadde jeg ventet i seks måneder, er det ikke sikkert at jeg hadde kunnet snakke om dette nå.

Føflekken de fjernet var full av kreft, og Skoug fikk en oppvekker. Den første tanken gikk til barna Matheo (7) og Mathilde (5).

– Jeg var redd for å være syk, og jeg var redd for å dø. Mest av alt var jeg redd for at barna skulle miste meg.

Det var imidlertid ingen spredning, og Skoug har vært kreftfri siden. De siste fem årene har hun vært på kontroll hver tredje måned, og det har hun tenkt til å fortsette med. Hun har også fjernet ytterligere to føflekker, og selv om de viste seg å være kreftfrie bærer hun konstant på en redsel om et tilbakefall.

– Jeg går ofte og bekymrer meg over det. Det har ødelagt litt av livsgleden, og jeg har på følelsen av at det kommer til å skje igjen.

Les også: HPV-vaksinerte sjekkes for ny sykdom

Øker med alderen

– Risikoen for å rammes av en eller annen kreftform øker med alderen, og før fylte 75 år kommer 36 prosent av alle menn og 28 prosent av alle kvinner til å få en kreftdiagnose, skriver Kreftregisteret i sin presentasjon av tallene for 2014.

Det er flest menn som får kreft, 54 prosent, men kvinnene står for 46 prosent.

Gladnyheten er at stadig flere lever lenger enn fem år etter at de har fått en kreftdiagnose.

– Fra litt under 30.000 i 1975 til 150 000 i 2014, det er mer enn femdobling i antall langtidsoverlevere i den perioden, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Sjekk selv: Ti tegn på kreft du må ta alvorlig

De vanligste kreftformene

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn. Den utgjør nesten 30 prosent av alle krefttilfellene, og i fjor ble 4889 nye tilfeller oppdaget.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner med 23 prosent av krefttilfellene hos kvinner totalt. I fjor ble 3324 nye tilfeller oppdaget. Det har de siste årene ikke vært noen klar trend, hverken oppgang eller nedgang.

– Ratene i 2014 er de høyeste som er registrert i den siste 10-års perioden, skriver Kreftregisteret.

Tykk- og endetarmskreft, om man ser dem samlet, er den nest hyppigste kreftformen blant både kvinner og menn.

Lungekreft er den tredje største kreftformen hos begge kjønn.

– Sykdommen har høyest rate i alderen 80–84. For menn ser vi en svak nedgang i insidensraten. For kvinner, derimot, er det fremdeles en økning for alle aldre samlet sett, mens det ser ut som om ratene for kvinner under 60 år er i ferd med å flate ut, skriver Kreftregisteret i sin presentasjon.

Føflekkreft øker

Føflekkreft er den kreftformen som har økt klart mest, med 28 prosent, sammenlignet med forrige femårsperiode. Norge er nå det landet i Europa med høyest dødelighet av føflekkreft.

– Det aldri vært så høy forekomst av denne kreftformen her i Norge, sier forsker Trude Eid Robsahm på en pressekonferanse.

– Vi tror det er knyttet til en vesentlig endring av solingsadtferd hos de eldste. Tidlig på 1970-tallet var dette en ganske sjelden sykdom, sier hun.

Hovedrådet er å unngå å bli brent.

– Bli brent så få ganger man klarer, sier Robsahm.

Mange av kreftformene, blant annet føflekkreft, kan du forebygge ved å endre livsstil, ifølge Kreftregisteret.

FØFLEKK: Apoteker Anett Selrod Toth skanner og sjekker føflekken til Kristin Aksnes (47) på Boots Apotek på Solli Plass i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Tallene fra Kreftregisteret viser at kreft i livmorhalsen går ned på grunn av screening, mens HPV-relatert kreft i øvrige organer går kraftig opp.

HPV- relaterte kreftformer kan man få i munn, hals, vagina, penis og anus.

Det var i fjor 22 kvinner og 76 menn som fikk HPV-relatert kreft i svelget. Gjennomsnittsalderen for diagnosen var hhv. 64 og 62 år.

– Det er nærliggende å tenke at oralsex kan være årsaken til at viruset overføres direkte til mandel- og tungebasis, men fortsatt mangler vi forskning for å bekrefte dette, sier overlege Mari Nygård til VG.

Les også: Lette etter malariavaksine – kan ha funnet nytt kreftvåpen

Råd for å unngå kreft

Stump røyken, er det viktigste rådet for å unngå kreft.

– Det aller viktigste er å ikke røyke og det nest viktigste er å ikke røyke, sier Giske Ursin, Kreftregisterets direktør.

Ellers bør man ha en sunn kroppsvekt, være fysisk aktiv, spise sunt med mye fullkorn og grønnsaker og frukt, begrense mat med mye kalorier som sukker og fett, samt unngå drikke med sukker. Begrens også mengden rødt kjøtt og mat med mye salt.

Om du drikker alkohol, begrens inntaktet. For å forebygge kreft er totalavhold best, råder Kreftregisteret.

Unngå mye sol, pass spesielt godt på å beskytte barn. Bruk solbeskyttelse og ikke ta solarium, heter det videre.

– Og vi må være mer forsiktige med solen enn det vi har vært, sier Ursin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder