Kristin-tiltalts bror: – Politiet hadde bestemt seg på forhånd

BORGARTING (VG)  Henning Hotvedts eldre bror gikk til frontalangrep på etterforskningen da han inntok vitneboksen i drapssaken.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

– De hadde bestemt seg på forhånd for at han var gjerningsmann, og forsøkte å forlede ham til å svare ting som ikke var sant. Det samme med meg. Det er utallige avhør jeg har måttet rette på ting, sa broren fra vitneboksen.

Han har alltid ment at broren er uskyldig, og at mediene har laget et bilde av Hotvedt opp gjennom årene som ikke stemmer med virkeligheten.

– Jeg kjenner ikke igjen det bildet som er skapt av ham i det hele tatt, hverken i retten eller i avisene. Og heldigvis har vi mange venner rundt oss som vet hva som bor i Henning, sier broren.

Hotvedts familie: – Han var helt normal på drapsdagen

– Vitneforklaringene skremmer meg

Han forklarte seg om den tunge tiden da Hotvedt ble blandet inn i saken i 1999. Politiet skal ha spurt om hvorfor Hotvedt ikke meldte seg etter at tegningene av «Lågendalsmannen» ble publisert

– Aviser hadde bilder av Lågendalsmannen, for oss var det ikke i nærheten av Henning. Han hadde fullskjegg og alderen stemte ikke med det som sto i avisene.Jeg ser jo nå at det er vitner som forsøker å tilpasse forklaringene til atHenning hadde skjegg den gangen. Da blir jeg eitrende forbanna, altså. Det har vært tunnelsyn hele tiden, og nå ser det ut til at man har finpusset teknikken sin. Og det skremmer meg, sa broren fra vitneboksen.

Han mener at beskrivelsene av den såkalte «Lågendalsmannen» ble tilpasset utseendet til Henning Hotvedt etter hvert som han kom inn i saken. Broren har også mistet tiltro til politiet.

Les også: Mystisk håndtrykk på Kristins sykkelhjelm identifisert etter 16 år

– Lot ham passe barna

Broren fortalte videre om sommeren 1999, tiden før drapet på Kristin Juel Johannessen.

– Han bodde hos oss en periode på noen uker, etter at han flyttet fra samboeren sin. Det var ikke tvil om at han hadde kjærlighetssorg i denne perioden. Jeg så at han var lei seg de første ukene, men det avtok veldig etter hvert. Jeg har lest at han skulle være så ustabil og farlig. Jeg lot ham passe på barna mine, det ville jeg aldri gjort dersom jeg var i tvil om at han skulle være ustabil, sa broren.

12. juli var morens bursdag. Da hadde han fullskjegg igjen, og lekte med ungene. Han var tilbake til sitt gamle jeg, ifølge broren.

Kristins pappa: – Familien hans er uskyldig

Skjeggvekst

Spørsmålet om Hotvedts skjeggvekst var et tema i den forrige rettsrunden i Larvik herredsrett i 2001. Det vil også bli et tema senere i rettssaken, når retten skal få se en video fra familieselskapet 7. juni, som viser at Hotvedt hadde relativt mye skjegg.

-– Vi ble veldig glade da han ble frikjent i 2003. Vi visste jo at han var uskyldig, men det var godt å få høre det, sa broren.

Sjokket for familien var desto større da Hotvedt ble pågrepet på nytt i 2015, etter et funn av hans DNA på Kristins negler.

– Det er et sjokk for oss. Hvordan kan noe sånt skje?

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim
  3. Drap

Flere artikler

  1. Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

  2. Kristin-tiltaltes ekskone: – Han har aldri vært aggressiv eller voldelig

  3. Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

  4. Hotvedts familie: – Han var helt normal på drapsdagen

  5. Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder