STINN BRAKKE: Det var trangt om plassen på Youngstorget lørdag. Ifølge politiet deltok mellom 10.000 og 15.000 mennesker i 8. mars-toget. Foto: TROND SOLBERG

8. mars - dagen derpå: Høie bøyer ikke

Høyre-fylkesledere: Vi har ikke kommunisert godt nok

Lørdagens massive protesttog mot regjeringens forslag om en reservasjonsordning for fastleger, får ikke helseminister Bent Høie (H) til å endre kurs.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Stortingsflertallet har gitt utrykk for at de ønsker å etablere en reservasjonsmulighet. Det er min jobb å gjennomføre det stortingsflertallet mener i denne saken. Jeg har sett at forslaget skaper engasjement og diskusjon, og det er grunnen til at vi lagt opp til en bred høringsprosess hvor det behandles i Stortinget til slutt, sier Høie til VG.

10.000 i tog

Lørdag deltok mellom 10.000 og 15.000 personer - flest kvinner - i 8. mars toget i Oslo, ifølge politiet.

I fjor var det 1000 som deltok. 8. mars-komiteens hovedparole i år var «Forsvar abortloven - Nei til reservasjonsretten». Også i Trondheim, Bergen og flere andre byer deltok rekordmange i markeringen av kvinnedagen lørdag.

Adresseavisen skriver at det ikke har vært så mange i 8. mars-toget i Trondheim siden 70-tallet. I Bergen samlet 4.000 mennesker seg på Torgallmenningen, nesten dobbelt så mange som rekorden fra 1970-tallet, ifølge Bergens Tidende.

- Har Høyre feilbedømt hvilken eksplosiv kraft denne saken har, Høie?

- Det vi foreslår og som stortingsflertallet ønsker, er å få på plass en ordning som rydder opp i dagens praksis. Nemlig at leger uten å informere pasienten, kommunen eller samfunnet har praktisert en egendefinert reservasjonsrett. Dette vil vi rydde opp i og styrke kvinners rettigheter, sier Høie.

Med det nye forslaget vil det på forhånd være klart hvilke leger som reserverer seg. I forslaget heter det at det er kommunen som kan inngå avtale om reservasjon med fastleger.

Men Høie vil ikke kommentere hva han gjør hvis et flertall av kommunene sier nei til å inngå slike avtaler og på den måten torpederer avtalen mellom Solberg-regjeringen og KrF.

- Dette er et av temaene kommunene skal ta stilling til i høringen, og det er synspunkter vi vil se nærmere på når høringsrunden er over, sier Høie.

- Klar beskjed

Blant Høyres fylkesledere er det flere som mener partiets budskap ikke har vært godt nok kommunisert.

BØYER IKKE: Helseminister Bent Høie mener forslaget som nå er ute på høring er en forbedring i forhold til hva som praktiseres på legekontorene i dag. Foto: JAN PETTER LYNAU

- Her gir folk tydelig og klar beskjed i en sak som veldig mange er i mot. Hvis flest mulig har gått i tog mot reservasjonsretten kan mye tyde på at høringsutkastet ikke har truffet, sier Arne Thomassen, Høyres fylkesleder i Aust-Agder og ordfører i Lillesand.

Han sier saken skal opp i kommunen hans på onsdag, og at alt tyder på at de vil gå i mot å gi leger reservasjonsmulighet.

- Jeg personlig er også imot, legger han til.

- Spiller på følelser

Rune Øygarden, fylkesleder for Høyre i Hedmark, peker på at det har vært massiv mobilisering fra rødgrønn side.

- Dette handler mye om følelser, og det kan nok hende at vi har lykkes for dårlig med å komme gjennom hva dette egentlig dreier seg om. Det rokker ikke ved abortloven eller noe som helst, sier Øygarden til VG.

- Høyre har kanskje vært for dårlige til å kommunisere hva som er innholdet og realiteten i denne saken og hva som ligger i det å ha en reservasjonsmulighet istedenfor en rett. Men dette er kompliserte ting, og spiller veldig mye på følelser. Jeg vil understreke at dette ikke er noen abort-debatt overhodet, sier Liv Kari Eskeland, leder av Høyre i Hordaland og ordfører på Stord.

Les også: Motstanden mot reservasjonsretten øker

Kristin Ørmen Johnsen, nyvalgt fylkesleder for Høyre i Buskerud og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, synes massemønstringen ger et sterkt signal.

- Det er klart det er et sterkt signal, det gjør inntrykk. Og det betyr at vi må være flinkere til å fortelle hva dette forslaget går ut på, sier Johnsen til VG.

Selv støtter hun forslaget som er ute til høring.

- Det som er viktig for meg er at kvinnens rett til abort ikke blir rokket, og at vi får ryddet i den praksisen som er nå, sier Johnsen.

Også Lars Elsrud, fylkesleder for Oppland Høyre, sier det gjør inntrykk at så mange tok til gatene lørdag.

- Ingen tvil om det. Ære være dem som møtte opp i går. Det er ingen tvil at dette er et tema som engasjerer. Det er kjempeflott. Men jeg skulle ønske det var flere politiske temaer som engasjerte, sier Elsrud.

Les også: Reservasjonsleger fortsetter som før

- Tøffe forhandlinger

Men Gunn Marit Helgesen, Høyres fylkesleder i Telemark, tror ikke partiledelsen har feilbedømt sprengkraften i reservasjonssaken.

- Nei, jeg tror ikke de har feilbedømt. Men jeg tror det har vært tøffe forhandlinger - som det alltid er når man danner regjering hvor alle parter har gitt og tatt for å komme i land. Og så har Høyre gitt seg på dette, sier Helgesen til VG.

Hun ønsker ikke å si hva hun personlig mener om høringsforslaget.

- Retten til selvbestemt abort er viktig for meg, og det å finne løsninger hvor kvinnene blir ivaretatt på best mulig måte, sier Helgesen.

FULKESLEDER: Nikolai Astrup i Oslo Høyre. Foto: NTB Scanpix

Nikolai Astrup, Høyres fylkesleder i Oslo, mener derimot saken har kommet ut av proporsjoner.

- Når dette blir fremstilt som et angrep på selvbestemt abort og «tilbake til strikkepinnene»-forslag, mener jeg det er positivt galt. Det har ingenting med det å gjøre. Saken har fått større dimensjoner enn den reelt sett fortjener, sier Astrup til VG.

Jonny Finstad, Høyres fylkesleder i Nordland, er enig. Han mener venstresiden gjort saken mer politisk enn den er.

- Det er mer en praktisk sak, sier Finstad som personlig er imot høringsforslaget.

Høringsfristen er 30. april og Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget til høsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder