Ap: Nei-stormen må få konsekvenser

MOTSTAND: Kulturminister Thorhild Widvey (H) i Kiwi-butikken på Bogstad - som får holde søndagsåpent. Hun vil åpne for alle andre også - men møter folkelig motstand. Foto:Frode Hansen,VG

Søndagsåpent: 107 er mot - kun tre støtter Erna og Siv

Rundt 100 nordmenn har på eget initiativ sendt svar til
regjeringen der de innstendig ber om at butikkene forblir stengt på søndager.

 • Pål Ertzaas
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fem år gammel

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil la butikkene få holde åpent på søndager. Den 27. mars sendte hun derfor ut et såkalt høringsbrev til rundt 70 norske bedrifter, organisasjoner og offentlige etater, samt landets kommuner for at de skulle få si sin mening.

Men hittil er det i hovedsak helt vanlige nordmenn som kastet seg på Widveys invitasjon om å si sin mening om det politisk kontroversielle forslaget, der KrF er mot og Venstre delt.

Også VGs lesere er delt i saken. I en avstemning gjort i januar var det nesten dødt løp mellom de som ønsket søndagsåpne butikker og de som motsatte seg forslaget.

VG har gått gjennom de 110 svarene som er lagt ut på departementets hjemmeside så langt. De er nesten samstemte:

** 107 sier nei til søndagsåpne butikker.

** 3 sier ja til søndagsåpne butikker.

Les også: Ungdom mest positive til søndagsåpent.

Annerledes dag

Flere har mange ulike begrunnelser og argumenter for å si nei, men en grov inndeling viser følgende:

** Omtrent 20 mener det å beholde søndagens som en annerledes dag er det viktigste argumentet.

** Omtrent like mange viser til at de mener det er viktig å beholde en felles fridag for familie og venner.

** En tredje stor gruppe legger mest vekt på hensynet til ansatte i varehandelen.

Flere innsendere mener også at butikker i kjøpesentre vil bli tvunget til å holde åpent på søndager, og at det vil ramme faghandler som er avhengig av spesialisert arbeidskraft. Det er også frykt for at butikker i distriktene, småbutikker og bysentrum vil tape til fordel for store kjøpesentre.

Har tid bare på søndag

Tre privatpersoner har sagt at de ønsker søndagsåpne butikker: En av dem mener dagens lov er konkurransevridende, en argumenterer for at søndagsåpne butikker er best for forbrukerne, mens en mener søndag er eneste gang hun har tid til å handle fordi hverdagene og lørdagene er travle med jobb og fritidsaktiviteter.

Les også: KrF-lederen innrømmer at han søndagshandler!

Blant de inviterte høringsmottagerne er det bare noen få som har svart, men alle er motstandere. En av dem er Norsk Sentrumsutvikling, som er en sammenslutning av handelsorganisasjonene i norske byer. De er svært negative:

– Det er sentrum i byene våre, som ikke er del av kjøpesentre, som blir den lidende part hvis det blir søndagsåpent, sier administrerende direktør Einar Kongsbakk til VG.

Forandrer byene for alltid

KRITISK: Direktør Einar Kongsbakk i Norsk Sentrumsutvikling mener søndagsåpne butikker vil være ødeleggende for handelslivet i mange norske byer. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Han mener forslaget fra Høyre/Frp-regjeringen sammen med manglende politikk for norske bysentrum kan forandre byene for alltid:

– Dette er et spørsmål om hvorvidt sentrum i norske byer skal overleve eller ikke, sier Kongsbakk.

I høringsnotatet legger de ved en undersøkelse fra Bergen der 189 næringsdrivende i sentrum har svart. 88,9 prosent var negative, bare 7,4 prosent positive mens 3,7 ikke visste hva de mente.

39,2 prosent mener søndagsåpne butikker vil føre til nedgang, 8 prosent til oppgang, mens 42 prosent tror det ikke blir noen endring.

Lite familievennlig

Solveig Lilly Haldar fra Slependen bestemte seg for å sende inn sitt svar på høringsbrevet da hun kom over en lenke på Facebook.

– Jeg synes det er viktig å bevare søndagen som en litt annerledes dag, hvor det kan legges til rette for aktiviteter som å gå turer, møte familie og venner også videre, sier Haldar til VG.

Solveig Lilly Haldar har sendt høringssvar i forbindelse med forslag om søndagsåpne butikker. Foto:Privat,

Hun mener shoppingkulturen i dagens samfunn ikke er noe man trenger å bygge ytterligere opp, men heller dempe litt. Det er dessuten godt med roen man opplever søndager, med vesentlig mindre biltrafikk.

– Søndagsåpne butikker vil også føre til mer press på familielivet, det blir lite familievennlig, rett og slett, dersom en av foreldrene må jobbe denne dagen. Og hva med aleneforeldre? Kanskje en konsekvens blir at barnehagene også må være søndagsåpne, sier hun.

– Og med overtidsbetaling til butikkansatte, må jo omsetningen økes desto mer for at det skal være lønnsomt for butikkeier. Altså mer press på både kunder og ansatte. Nei, la oss slippe søndagsåpne butikksentre og dagligvare også i fremtiden, avslutter hun.

– Blir dyrere

Daniel Garratt tror søndagsåpne butikker vil føre til økte priser. Foto:Privat,

Siviløkonom Daniel Garratt fra Notodden kom tilfeldigvis over linken om høringsbrevet for søndagsåpne butikker, og var ikke i tvil om at han ville sende inn sitt svar og sin mening til regjeringen.

– Dette synes jeg er en dårlig idé. Vi har bodd i England og Sør-Afrika hvor det er søndagsåpne butikker, men det er mye bedre uten, sier Garratt og fortsetter:

– Som økonom vet jeg at det koster å holde butikkene åpne på søndager. I England er det kunder hele tiden, men jeg bor på Notodden og der er det begrenset kundekrets. Det blir ikke mer handel selv om det er åpent på søndager. Kostnader for å holde butikken åpen på en søndag må dekkes av eksisterende salg, da blir det dyrere, sier han.

Arbeiderpartiet mener den store folkelige motstanden må få konsekvenser:

– Så massiv som motstanden er nå fra enkeltpersoner, fra ansatte, fra butikkeiere selv og fra næringslivet så er det en krystallklar tilbakemelding til regjeirng om å legge bort planene for generell søndagshandel, sier partiets talsperson Arild Grande til VG.

Han mener denne saken vil avdekke om regjeringen sender ut forslag på høring bare fordi loven krever det eller fordi de faktisk er interessert i svarene:

– Hvis regjeringen ignorerer alle protester og trumfer gjennom denne saken vil jeg hevde at vi har en udemokratisk prosess hvor høringen bare gjennomføres for syns skyld, sier Grande.

Skal lese svarene

Kulturminister Thorhild Widvey (H), som har ansvaret for loven om søndagsstengte butikker, lover å lese høringssvarene:

– Vi skal gå gjennom alle svarene før regjeringen legger frem en sak om søndagsåpne butikker, sier Widvey til VG.

– Det er mange privatpersoner som har engasjert seg mot søndagsåpent, med argumenter om å bevare enn annerledes dag, fri sammen familien og for å ta hensyn til ansatte. Blir du påvirket av det?

– Dette er kjente argumenter som vi tar med oss. Men jeg er ikke så overrasket, for det er ofte motstanderne som er mest aktive. Men høringsfristen går først ut 30. juni, så først da vil vi gå gjennom alle svarene, sier Widvey.

– Frykter du at dette er i ferd med å bli en kampanje der svært mange privatpersoner svarer på høringen?

– Det har jeg ingen sterke formeninger om, folk må få bli hørt hvis de har lyst. Jeg kan ikke spekulere noe mer rundt dette, sier Widvey.

Høyrelag motstander

Etter at VG gjennomgikk svarene mandag, har det kommet over 30 nye svar på høringen. Blant de nye som har levert svar er Widveys partifeller i Vestvågøy Høyre. Heller ikke de er positive, og skriver rett ut at de har «vedtatt å gå imot forslaget om generell åpning av butikkene på søndag».

De mener kollegene i regjeringen nærmest bryter partiets tradisjoner:

«Avslutningsvis vil vi poengtere at det burde kle Høyre som et verdikonservativt parti å ha en holdning som fastholder søndagen som en annerledes dag i uken, slik tradisjon og skikk tilsier.»

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Folke-nei til søndagsåpning

 2. Rekord-motstand mot søndagsåpent

 3. LO mener regjeringen tvinger frem søndagsåpne barnehager

 4. Trettebergstuen: – Kvinner må betale prisen for søndagsåpent

 5. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

Fra andre aviser

 1. 11 særdeles dårlige grunner

  Bergens Tidende
 2. Norgesgruppen er mot søndagsåpne butikker - men har flest av dem

  Aftenposten
 3. Får massiv motstand fra sine egne

  Fædrelandsvennen
 4. Vil ha søndagsåpent om sommeren

  Fædrelandsvennen
 5. Så mange flere vil måtte jobbe søndager

  Aftenposten
 6. Byrådet: Ja til søndagsåpne butikker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder