KOM I KLEM: Statsminister Erna Solberg, her i samtale med journalister fra Dagens Næringsliv i Stortingets vandrehall tidligere denne uken. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Kilder til VG: Regjeringen har gitt seg på kuttet i barnetillegget til uføre

Høyre og Frp har gått med på å droppe det utskjelte kuttet i barnetillegget til uføre, slik de selv foreslo det.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter flere sentrale kilder med innsyn i de pågående budsjettforhandlingene overfor VG.

Både KrF og Venstre har både i offentligheten og i forhandlingsrommet stått knallhardt bak kravet om å skrinlegge Solberg-regjeringens foreslåtte kutt i barnetillegget i uføretrygden.

Sent torsdag kveld kan VG erfare at samarbeidspartiene i forhandlingene har vunnet frem med sitt syn:

Regjeringspartiene forkaster forslaget med den modellen som ble lagt frem 8. oktober.

Ifølge kildene er de fire borgerlige budsjettkameratene i stedet enige om å jobbe frem alternative løsninger til endringer i ordningen. Det skal både KrF og Venstre ha gått med på.

Prestisjesak for Erna

Høyre og Frp har argumentert hardt for at kuttet er viktig for å sikre «arbeidslinjen» - at det skal lønne seg å jobbe.

– Jeg mener det er to viktige prinsipper som må ivaretas. For det første mener jeg det blir feil når det for enkelte er mer lønnsomt å fortsette å motta full trygd, fremfor å ta en jobb på Rema, har arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sagt til forslagets forsvar.

Ifølge Finansdepartementets egne tall mottar 18.790 uføre barnetillegget regjeringen vil kutte i. I går kunne VG fortelle at kun 625 av dem tjener mer på stønadene enn de kunne gjort om de jobbet.

VANT UFØRE-KAMP: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Det fikk Venstre-leder Trine Skei Grande til å rase:

– Dette spørsmålet hører ikke hjemme i statsbudsjettet i utgangspunktet, og har dessuten null budsjetteffekt i 2015, så nå bør regjeringen snu og fjerne det, sa Grande.

Også tidligere i uføredebatten har eksempler gitt fra Erna Solberg vist seg å handle om svært få personer.

Nav spådde 35.000 fattigere barn

Ifølge tall fra Nav ville 21.660 foreldre og 35.645 barn i Norge risikert en trangere økonomisk hverdag dersom Høyre/Frp-regjeringens forslag om å kutte i barnestøtten til uføre familier hadde blitt vedtatt.

I budsjettforslaget gikk Erna Solberg og Siv Jensen inn for å kutte i barnetillegget til uføre foreldre med 7.020 kroner per barn.

VANT UFØRE-KAMP: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto:Harald Henden,VG

Både Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) har trukket frem kuttene i barnetillegget som en av de viktigste sakene å få gjort noe med i budsjettforhandlingene med regjeringen.

– Det er stor skuffelse over at regjeringen kutter barnetillegget. Vi får rapporter om at noen må selge huset. Foreldres mulighet til å støtte sine barn blir svekket på grunn av vanskelig økonomi. Et slikt kutt gjør barnas utsikter enda vanskeligere, sa Hareide i Stortingets spørretime 22. oktober.

– Omvendt Robin Hood

Kuttet har blitt nevnt stortsett hver gang KrF og Venstre har kritisert den sosiale profilen på regjeringens forslag til statsbudsjett.

KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad hadde spesielt barnetillegget i tankene da hun i midten av oktober omtalte regjeringen som «en omvendt Robin Hood».

– Alle politikere har snakket om hvor viktig det er å bekjempe fattigdom blant barn. Når jeg ser dette budsjettet, tenker jeg på en omvendt Robin Hood. Her tar vi fra dem som har minst, de enslige forsørgerne og de funksjonshemmede, og så gir man skatteletter til dem som har mest, sa Bollestad til Klassekampen.

Pause i forhandlingene til søndag

Men selv om KrF og Venstre har fått ryddet kuttet i barnetillegget av veien er avstanden til regjeringspartiene fremdeles stor i en rekke saker.

Etter et kort møte torsdag kveld annonserte de fire partiene at de var enige om å utsette budsjettforhandlingene helt til søndag.

– Vi har blitt enige om at vi fortsetter å jobbe gjennom helgen for å få på plass en del avklaringer, slik at det blir et nytt møte. Det blir først på søndag, men det er rett og slett fordi vi trenger tiden, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik etter møtet.

Dermed blir de ikke ferdige før den opprinnelige fristen, som var på fredag.

– Dette betyr at vi innså at vi ikke rakk fristen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på spørsmål om utsettelsen i realiteten er en «timeout» i budsjettarbeidet.

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide understreket at samtalene er krevende.

– Det er mer krevende enn jeg hadde forventet. Vi må ha et bedre sluttresultat enn det vi ser nå. Det er behov for å ta en pause, men det kommer til å bli jobbet både i regjeringspartiene, Venstre og KrF i disse dagene, sa han.

Ingen fra hverken KrF, Venstre, Høyre eller Frps forhandlingsdelegasjoner har ønsket å kommentere VGs opplysninger om at kuttet i barnetillegget er droppet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder