HØY BEREDSKAP: Midlertidig bevæpning har snart vart i ett år. Her fra Oslo da ordningen ble innført. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Vådeskudd gikk av i politigarderobe

Et vådeskudd ble avfyrt i politiets garderobe på Orkdal og
Agdenes lensmannskontor tirsdag kveld. Det er det 17 vådeskuddet som er gått av så langt i år.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det forteller konstituert politimester Marit Fostervold i Sør Trøndelag Politidistrikt til VG.

– Skuddet gikk av i forbindelse med endt tjeneste. Det skjedde da tjenestepersonen skulle spenne av seg det ladde våpenet, tok ut magasinet og skulle sjekke at det ikke var skudd i kammeret, skuddet gikk av, forteller hun til VG.

VG mener:El Pistolero

Tjenestepersonen var ifølge henne en erfaren og dyktig politimann.

– Det var ingen andre i garderoben da vådeskuddet ble avfyrt. Vedkommende har også fulgt alle prosedyrer etter vådeskuddet og er ikke tatt ut av tjeneste, sier Fostervold til VG.

Hun sier politimannen hadde våpenet i den retningen man skal ha det når man kontrollerer våpenet.

Vådeskuddet er rapportert til Politidirektoratet og Spesialenheten for politisaker, melder Sør-Trøndelag politidistrikt.

Midlertidig bevæpning av politiet ble innført 25. november i fjor. Tiltaket er forlenget flere ganger, nå til 15. oktober.

Bærer skarpladde våpen

Etter at VG kunne fortelle om politiets praksis med å bære skarpladde våpen, har det i sommer i tur og orden kommet frem nye og hittil ukjente historier om vådeskudd ved norske politistasjoner.

23 av de 37 innrapporterte vådeskuddene som var innrapportert i perioden 2011–2015 skjedde i forbindelse med tømming eller nedspenning av våpen.

Forsvarstopp Robert Mood: Reagerer på politiets bevæpning

Det gikk frem av justisminister Anders Anundsen skriftlige redegjørelse for Stortinget fra 25. august i år.

På grunn av fravær av rapporteringsplikt om vådeskudd understreker justisministeren at tallene er usikre. Politidirektoratet får nå rapporteringsplikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder