SIER JA: Et enstemmig KrF stemte for å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger i løpet av de neste to årene. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

KrF sikret politisk flertall for 10 000 syriaflyktninger

Vi har fått en klar marsjordre, fastslår nestleder i KrF Dagrun Eriksen

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til stående applaus og høylytt jubel vedtok et enstemmig landsmøte i Kristelig Folkeparti (KrF) å si ja til 10.000 flyktninger fra Syria fredag kveld.

– At et samlet landsmøte sier ja og i tillegg reiser seg i applaus, er et veldig klart signal inn til oss i partiledelsen om at vi må gjøre det vi kan for å realisere dette, fastslår Dagrun Eriksen til NTB etter avstemningen.

– Avhenger av Ap

KrF og de andre partiene på Stortinget startet tirsdag forhandlinger med regjeringspartiene om saken. Verken Høyre eller Frp ønsker et så høyt antall som 10.000 flyktninger.

– Er det mulig for KrF-ledelsen å gå med på et kompromiss med et mindre antall etter kveldens vedtak?

– Hvis vi deltar i samtaler, skal vi delta i samtaler. Vi skal lytte til innspill på for eksempel tid eller andre ting fra de andre partiene. Men når det er et så tydelig politisk flertall for 10.000 flyktninger, vil det norske folk synes det er rart hvis ikke vi klarer å ende opp med et stortingsvedtak på det, sier Eriksen.

Hun spiller nå ballen over til Arbeiderpartiet (Ap).

Les også:Ap vil ta imot 10.000 flyktninger fra Syria

– Hvis Ap våger å stå på sitt, så mener jeg vi må klare å ende opp med et vedtak som gjenspeiler stortingsflertallet, sier Eriksen.

TAKKER: Nestleder Dagrun Eriksen i KrF takker KrFU-leder Emil André Erstad for innsatsen for å få partiet med på si ja til 10.000 flyktninger fra Syria. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Utsetter kostnader

Ikke én av de mange delegatene som tok til talerstolen under debatten, tok til orde mot forslaget om å ta imot 10.000 flyktninger, men enkelte ba om at vedtaket måtte suppleres med konkrete formuleringer om at staten må ta regningen.

Dette ble imidlertid avvist, med henvisning til at landsmøtet skal ta stilling til et omfattende resolusjonsforslag om bosetting og inkludering av flyktninger lørdag.

Dagrun Eriksen, som også leder resolusjonskomiteen, uttalte at det var et poeng i seg selv å splitte de to sakene.

– Vi ønsker at landsmøtet skal ha diskusjonen om å ta imot disse flyktningene uavhengig av spørsmålet om økonomi, sa hun.

Ingen instruks

Flere av KrF-erne brukte imidlertid taletiden til å utdele spark til Fremskrittspartiet.

Les også:Siv utelukker ikke å ta imot flere Syria-flyktninger

– Jeg har også en nullvisjon. Jeg sier ikke femten, ikke ti, ikke én statsråd skal få stå i veien for å gjøre det som er anstendig i denne saken, sa varaordfører i Øksnes kommune, Tore Christiansen, i en parafrasering av Frps Christian Tybring-Gjeddes mye omtalte uttalelse under Frps landsmøte sist helg.

Forrige helg sa Fremskrittspartiets (Frp) landsmøte sa nei til å ta imot 10.000 flyktninger, men gikk inn for å øke hjelpen i nærområdene. Høyre har ikke gjort et formelt vedtak i saken, men statsminister og partileder Erna Solberg (H) har sagt klart fra at hun mener 10.000 er et for høyt antall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder