IKKE HELT ENIGE: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Foto:Frode Hansen,VG

Formuesskatten: Finans-Siv uenig med Erna og Frp-Siv

Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg hevder at kutt i formuesskatten vil skape nye arbeidsplasser. Men finansminister Siv Jensen sier det slett ikke er sikkert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et brev til Stortingets finanskomité innrømmer Jensen at kuttene i formuesskatten ikke vil gi noen store effekter for norske bedrifter.

«Her framgår det at formuesskatten i første rekke vil påvirke sparingen. Det antas følgelig at eventuelle virkninger på sysselsettingen vil være relativt beskjedne», skriver finansministeren i sitt svar til Stortinget på et spørsmål om effektene av de foreslåtte skattekuttene.

TOM STAAVI KOMMENTERER: - Bevis det

Nye arbeidsplasser

Det er ikke helt den samme språkbruken som Høyre- og Frp-lederen bruker når de skal argumentere for hvorfor de vil fjerne formuesskatten.

I en kronikk publisert på NRKs nettsider skriver Solberg at kutt i formuesskatten vil «skape flere trygge arbeidsplasser i Norge».

Og så sent som i finanstalen Jensen holdt for Stortinget da hun la frem forslaget til statsbudsjett 8. oktober hevdet hun at kutt i formuesskatten vil skape nye, norske arbeidsplasser.

«Det handler om å gjøre det mulig å skape nye arbeidsplasser, og det handler om å trygge flest mulig av dem vi allerede har,» sa Jensen.

To ulike Siv Jensen-er

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen rister oppgitt på hodet over nytalen til finansministeren.

LITT FORVIRRET: SVs stortingsrepresentant, Snorre Valen. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

– Siv Jensen er pålagt å svare ærlig og sannferdig i brevet hun sender til Stortinget. Men når hun blir stilt spørsmål av en journalist eller debatterer i Stortingssalen, så kan hun ta seg større friheter. Det er to ulike Siv Jensen-er.

– Lyver hun?

– Jeg vil ikke si det slik, men jeg tror Siv Jensen veldig gjerne vil at hennes høytsvevende teorier skal stemme mer enn virkeligheten forteller oss.

– Hvorfor er dette problematisk?

– Vi kan ikke ha det sånn at når jeg møter Siv Jensen i debatter så sier hun at formueskattekutt gir flere arbeidsplasser og når hun sender meg brev så sier hun noe helt annet, sier Valen.

Økonomiske teorier

I en uke har VG bedt statsminister Erna Solberg og finansminister forsøke å besvare hvilket faglig belegg de har for å hevde at kutt i formuesskatten vil ha positive effekter for næringslivet.

Så langt har både Solberg og Jensen svart at deres grunnlag kun handler om «vedtatte økonomiske sannheter» og «økonomiske teorier».

Fredag ettermiddag forsøkte VG å få Solberg til å forklare skattekuttene.

Etter 42 sekunder avbrøt hun intervjuet.

– Men nå har jeg svart på nok spørsmål om budsjett og skatt. Nå skal jeg til Bergen, sa Solberg.

Skattetabber

I går reagerte professor Trond Olsen ved Norges Handelshøyskole på at Solberg påstod at han støttet hennes skattekutt.

– Jeg skjønner ikke hvordan hun kan referere til meg. Jeg har jo aldri uttalt meg om saken. Jeg forstår ikke hvor hun tar dette fra, sa Olsen til VG.

Erna Solberg var ikke tilgjengelig for å kommentere denne saken i går kveld.

Siv Jensen kunne heller ikke stille til intervju med VG.

I en epost skriver hennes statssekretær Jørgen Næsje (Frp) at Finansdepartementet ikke har beregningsmetoder som er gode nok til å kunne beregne eksakte effekter av skattekuttene ennå.

«Vi er derfor forsiktige med å anslå dette, men vil jobbe videre for å styrke metodebruken,» skriver Næsje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder