Politiet om bombetrusselen på flyet til Manchester: – Det hele var en misforståelse

De to mennene er dimittert av politiet og flys sammen med resten av passasjerene til Manchester i nytt fly

RYGGE (VG) Et fly som skulle ta av fra Rygge til Manchester ble evakuert etter at det ble fattet mistanke til to passasjerer. Politiets bombegruppe har gjennomsøkt flyet, men ikke gjort funn.

Publisert:

Klokken 22.55 meldte Østfold-politiet på Twitter at bombegruppa gjennomsøkte Ryanair-flyet uten å gjøre funn. Flyet ble klarert.

En time senere melder politiet at evakueringen var et resultat av en misforståelse, og at to personer er dimittert.

– Det er foretatt avhør av de to innbrakte personene, av passasjerene som skal ha hørt ordet «bombe» og av besetningsmedlemmer på flyet. Utifra de samtalene konkluderer vi med at det har oppstått en misforståelse, sier operasjonsleder Terje Marstad til VG rundt midnatt.

– Kan misforståelsen ha hatt noe å gjøre med det som skjedde på Old Trafford i ettermiddag?

– Det er nærliggende å tro at hendelsen på Old Trafford kan ha ført til misforståelsen, men dette er ikke noe vi kan stadfeste, sier han videre.

De to innbrakte personene skal ifølge politiet ha benektet å ha brukt ordet «bombe».

Ryanair har nå sendt et nytt fly til Rygge som landet rett før midnatt. Det boardes nå av både de to innbrakte personene og resten av passasjerene - som endelig kommer seg av gårde til den nord-engelske byen.

Slo alarm

Det var passasjerer som slo alarm da to menn skal ha oppført seg mistenkelig:

– To personer kranglet inne på et toalett, og da skal ordet «bombe» ha blitt oppfattet av noen andre. Etter hvert kom disse passasjerene ombord i flyet. Dette ble rapportert til kapteinen, som rapporterte videre, sier kommunikasjonsrådgiver i Østfold-politiet, Øystein Stavdal Paulsen, til VG.

Politiet fikk etter kort tid kontroll på de to passasjerene, og begge ble anholdt. De to hadde britisk og spansk pass. Mennene og andre vitner ble avhørt av politiet.

– Vi så at en mann ble pågrepet og ført ut av flyet. Han var påsatt håndjern og hadde hendene på ryggen. Det hele gikk rolig for seg, sier et ektepar med to barn, som skulle være med flyet til Manchester.

– Det har vært lite dramatisk, men det har tatt mange timer. Vi har blitt tatt godt vare på av de som jobber ved flyplassen, men vi har fått lite informasjon og det tok lang tid før vi skjønte hva som hadde skjedd, sier familien.

En annen passasjer, Karen fra Leeds, sier til VG at hun satt på raden foran den ene mannen som nå sitter i avhør. Mannen skal tilsynelatende ha reist sammen med familiemedlemmer.

Reiste med familien

– Jeg så dem på det samme flyet da jeg kom til Norge fredag, og kjente dem igjen. Jeg la merke til dem fordi de oppførte seg spesielt, sier hun.

– Mannen ble ført bort i håndjern og politiet tok med seg bagasjen hans.

Østfold-politiet bekrefter overfor VG at den ene mannen reiste sammen med familien sin.

EVAKUERT: Ryanair-flyet skulle ha tatt av mot Manchester klokken 18.55. Foto: nyhetstips.no

Politiets bombegruppe er på vei til flyplassen i Østfold, og politiet opplyser at de nå har «fryst» situasjonen i påvente av bistand til å gjennomsøke flyet.

– Vi har ikke fått noe informasjon. Det eneste vi har fått er matkuponger fra Ryanair via SMS, sier en passasjer VG har snakket med.

Sjekker pass til reisende

Det skal være mye og tungt bevæpnet politi til stede på Rygge flyplass.

– Politiet har sjekket passene våre for femte gang nå, sier VG-tipseren.

LANGE KØER: Politiet sjekker passene til de reisene ved Rygge flyplass. Foto: VG-tipser

Han forteller videre at passasjeren satt i Manchester-flyet i omtrent 30 minutter uten at noe skjedde. Så ble det bedt om å forlate flyet.

– Alle måtte ut av flyet, og gå gjennom passkontroll og sikkerhetskontrollen igjen. Det så ut som de lette etter noen.

Falsk alarm i Manchester

Flere enkeltpersoner har blitt ropt opp over høytaleranlegget forteller han.

– Det er en passasjer som har blitt tatt til siden. Det så ut som han hadde spansk pass.

Tidligere i kveld ble det annonsert på flyplassen at Manchester-flyet nå er forsinket til klokken 00.15. Nå har passasjeren fått beskjed om at det sendes et nytt fly til Rygge og at ny avgang vil bli ca klokken 24.00

– Ryanair vil beklage for alle eventuelle ulemper som er påført de reisende på grunn av denne situasjonen, melder Ryanair i en presseuttalelse.

RYGGE: Alle nødetatene har rykket ut til flyplassen i Østfold. Foto: nyhetstips.no

Tidligere i dag ble hele Old Trafford evakuert, og Premier League-oppgjøret mellom Manchester United og Bournemouth utsatt, etter at det ble funnet en pakke på stadion.

Klokken 17.40 meldte politiet i Manchester at bombeeksperter hadde gjennomført en kontrollert eksplosjon av den mistenkelige gjenstanden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder