SLÅR TILBAKE: - Ingen kunne forvente at jeg bare skulle holde tett om dette, eller si noe først om 10 år, sier Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Jagland slår tilbake mot Lundestad

Thorvald Stoltenberg tar Lundestad og hans kontroversielle bok i forsvar

Tidligere leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland mener Geir Lundestad har kommet med løgn og injurierende påstander om ham i boken «Fredens sekretær».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Ingen kunne forvente at jeg bare skulle holde tett om dette, eller si noe først om ti år, sier Jagland til Aftenposten.

I et innlegg i avisen tar han til motmæle mot det han kaller «grove påstander» fra tidligere sekretær i Nobelkomiteen Geir Lundestad i hans nye bok.

Jagland kaller påstanden om at han ikke arbeidet med sine egne taler til Nobel-seremoniene løgn og en ufin påstand.

Les også: – Lundestad har brutt taushetsløftet

Den andre påstanden, om at han hintet til pressen om hvem som ville få prisen, kaller Jagland injurierende

– For det andre: Påstanden om at jeg «hintet» til pressen om hvem som ville få prisen, er ikke bare ufin, den er injurierende. Forlaget kunne lett ha undersøkt fakta. For eksempel: Ingen klarte å forutse fjorårets pris, skriver han.

Stoltenberg støtter Lundestad

Samtidig som Jagland nå slår tilbake mot Lundestad, får den tidligere sekretæren i Nobelkomiteen støtte.

Den tidligere utenriksministeren og internasjonale toppdiplomaten Thorvald Stoltenberg (84) støtter Lundestad og hans kontroversielle bok.

Han uttaler seg ikke om Jaglands kronikk i Aftenposten, men om det faktum at Lundestad kastes ut av sitt kontor i Nobelinstituttet på grunn av innholdet i boken.

Les også: Lundestad om Nobel-bråket: – Jeg er lei meg

– Jeg synes at en så frittalende mann er en stor verdi for hele det norske samfunnet. Og det burde vi ta oss råd til, også her hos oss. Det er ingen tvil om han har sine egne synspunkter, men jeg vil ikke at han skal miste kontoret sitt av den grunn. Det er altfor mange som går rundt og er redd for å miste kontorene sine, sier Stoltenberg til VG.

Lundestad om Jagland i mars: - Han tror han er litt mer berømt

– Fjernt

Stoltenberg er ingen novise i det norske utenrikspolitiske miljøet: Han har vært både forsvarsminister og utenriksminister, Norges ambassadør til Danmark, FNs høykommissær for flyktninger og FNs fredsmegler på Balkan.

– Har Lundestad tråkket Nobelkomiteen på tærne?

– Det er klart at Nobelkomiteen tar seg selv høytidelig. Og det er også mange andre som tar dem høytidelig. Også jeg ville tatt meg selv høytidelig hvis jeg var med i Nobelkomiteen. Men den opphisselsen som nå reiser seg mot Lundestad, og som fører til at de tar kontoret hans, det ligger veldig fjernt for meg.

Lundestad: - Feil å gi fredsprisen til Obama

– Tror du innholdet i Lundestads bok ville ha vakt mindre oppsikt i andre vestlige land?

GIR STØTTE: – Den opphisselsen som nå reiser seg mot Lundestad, og som fører til at de tar kontoret hans, det ligger veldig fjernt for meg, sier Thorvald Stoltenberg. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

– Jeg tipper det. I Sverige er det ingen mangel på høytidelighet. Men jeg vil gjette at i Danmark ville han ikke ha mistet kontoret sitt.

– Hva mener det om det som er kommet frem?

– Geir er jo svær i kjeften. Han kan være sleivete med det han sier, men presis i det han mener. Jeg har kjent Geir i svært mange år, og har alltid regnet ham som en meget verdifull mann for samfunnet.

– Nobelkomiteen mener han kan ha brutt interne regelverk?

– Han har helt sikkert gjort feil, har han ikke delvis erkjent det selv også? Poenget mitt er at det bør vi ta oss råd til. Det er så mange som uttaler seg uten at man forstår hva de mener. Det problemet får ingen med Geir. I denne saken er jeg helt på hans side, fastslår tidligere statsminister Jens Stoltenbergs far.

Sterke reaksjoner

Det har stormet rundt Lundestad siden utgivelsen av «Fredens sekretær – 25 år med Nobelprisen».

Reaksjonene internt var så sterke at direktøren ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, ga beskjed om at de i realiteten kaster Lundestad ut av kontoret han disponerer ved instituttet.

VG møtte Lundestad i går.

– Jeg må si at jeg er lei meg. Jeg skal skrive en omfattende Nobelbok til og må jo uansett oppholde meg mye på Instituttet, fordi det er der mange av kildene er, så det er veldig dumt.

Til alle reaksjonene mot bokens innhold, sier Lundestad:

– Vi ønsket oss jo masse reaksjoner. Og har fått det. Salgsavdelingen til Kagge forlag er strålende fornøyd, fordi boken selger meget godt.

Les også: Lundestad om boken: En ærlig beskrivelse

I boken letter Lundestad på sløret om hva som har skjedd i kulissene til fredsprisen gjennom snart tre tiår – med blant annet saftige personkarakteristikker. Thorbjørn Jagland får hard medfart:

«Vi har alle våre sterke og svake sider. Det gjelder i aller høyeste grad Thorbjørn Jagland», skriver Lundestad, som blant annet beskriver Jagland som «distré» og at han har «overraskende brister i kunnskap».

Lundestad hevder også at daværende utenriksminister, nå Ap-leder, Jonas Gahr Støre to ganger skal ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

(VG / NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder