Amir Mirmotahari etterforskes for ulovlig telefonkontakt

Menneskehandel-ofre oppringt fra advokatens telefon

Jentene ble skjermet fra omverdenen for å beskytte dem mot menneskehandlere. Da politiet ransaket rommene deres, fant de en innsmuglet mobiltelefon.

Artikkelen er over tre år gammel

Anropsloggen på den innsmuglede telefonen viste oppringninger fra advokat Amir Mirmotahari (38).

De to mindreårige jentene ble tatt hånd om etter en aksjon mot det politiet mente var et organisert kriminelt miljø fra Øst-Europa. Politiet mente jentene befant seg i en tvangssituasjon og var tatt med til Norge som barnetyver.

Jentene ble satt under barnevernets beskyttelse og plassert på en lukket institusjon, noe som innebærer fullstendig isolasjon. Dette for å beskytte dem mot mulig påvirkning fra utpekte bakmenn.

Samtidig hadde politiet pågrepet en voksen mann (23) og kvinne (45) som begge ble siktet for grov menneskehandel av jentene. De to ble varetektsfengslet med brev- og besøksforbud.

Advokat Mirmotahari ble oppnevnt som forsvarer for den 23-årige mannen.

Tidlig i februar var den ene jenta inne til et rettslig avhør. Politiet reagerte på at hun kjente til opplysninger fra etterforskningen som hun ikke kunne kjenne til.

Det ble besluttet å ransake jentenes rom på barnevernsinstitusjonen. Skjult i sengen til den ene jenta fant politiet en telefon. Politiet vet ikke hvordan telefonen ble smuglet inn på institusjonen.

VG avslører: Advokaten og torpedoen

Tre samtaler

Undersøkelser av telefonen viste tre samtaler knyttet til telefoner som er registrert på Advokatfirmaet Pharos – advokatfirmaet til Mirmotahari. Til sammen var samtaletiden over 30 minutter.

Alle gangene ble det ringt til telefonen som jentene hadde på rommet.

Samtalene fant sted på tre forskjellige datoer i siste del av januar, kort tid før den ene jenta skulle i rettslig avhør.

To av oppringningene kom fra telefonnummeret som er registrert på Mirmotahari, et telefonnummer han har hatt i en årrekke:

• 16. januar – kl. 11.50: Samtale som varte i 11 minutter.

• 23. januar – kl. 15.07: Samtale som varte i 8 minutter.

Den tredje oppringningen kom fra et telefonnummer som er registrert på en av Mirmotaharis ansatte i Advokatfirmaet Pharos. Vedkommende driver angivelig med eiendom, ikke strafferett.

– Jeg vet ingenting. Jeg har ingen kommentar, sier den aktuelle ansatte til VG.

VG avslører: Den nye nattklubben

ETTERLYST: I april rømte de to jentene fra en barnevernsinstitusjon i Østfold. Politiet har etterlyst dem gjennom det europeiske politisamarbeidet Europol. Foto: Politiet

Etterforsker saken

I forrige uke ble Mirmotahari pågrepet etter at VG avslørte at ha ba en torpedo om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Han er siktet for motarbeidelse av rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter.

Politiet bekrefter at de også etterforsker samtalene med jentene i menneskehandelsaken. Mirmotahari er ikke siktet for forholdet.

– Politiet anser dette som en alvorlig sak, og vi vil se nærmere på den i forbindelse med vår pågående etterforskning av Mirmotahari, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt.

Forsvarer Anders Brosveet sier han ikke kjenner til saken, og at det ikke er hans oppgave å uttale seg om den.

– Jeg forventer at VG søker tilsvar hos det rette vedkommende, som er min klient, før publisering, sier Brosveet.

Mirmotahari har den siste tiden sittet varetektsfengslet i fullstendig isolasjon. Fredag ble han løslatt av Borgarting lagmannsrett. Men før han rakk å forlate fengselscellen ble han pågrepet på nytt av politiet.

– Politiet har fått opplysninger om også andre straffbare forhold enn de som VG hittil har omtalt. Jeg kan ikke gå nærmere inn på disse på det nåværende tidspunkt, sier Henriksbø.

Lydopptak: Skulle sabotere nattklubb med tamponger og stinkbomber

Bistandsadvokat: – Endret forklaring

Allerede i april ble saken anmeldt til politiet av jentenes oppnevnte verge.

I anmeldelsen står det: «Mirmotahari eller andre personer i hans firma, aktivt har oppsøkt fornærmede i en straffesak. Forholdet er særlig alvorlig på grunn av deres lave alder».

To advokater i Advokatene Graasvold & Stenvaag er bistandsadvokater for jentene.

– Det var i et rettslig avhør etter disse samtalene at den ene fornærmede jenta endret sin forklaring, sier advokat Silje Elisabeth Stenvaag til VG.

Bistandsadvokatene har hatt tett kontakt med jentenes verge i forbindelse med politianmeldelsen.

REAGERER: Advokat Silje Elisabeth Stenvaag og hennes kolleger hjalp jentenes verge med å anmelde Amir Mirmotahari til politiet. Foto: Marte Vike Arnesen

– Det er ubehagelig å anmelde kolleger. De fleste advokater er tilbakeholdne med å gjøre det. Men i denne saken var dokumentasjonen så tydelig at vi mente det var grunnlag for at politiet etterforsket saken videre, sier Stenvaag, og legger til:

– Vi bistår ofre i mange menneskehandelsaker. Det er utfordrende å få disse sakene opp for retten og få ofrene til å si noe. Dersom det er riktig at en advokat motarbeider etterforskningen og rettssystemet på denne måten, er det ekstra alvorlig.

Advokatens fraseparerte kone: Vi ble presset for penger

Rømte fra barnevernet

VG er kjent med at politiet har gjort visse undersøkelser opp mot tidspunktene for samtalene.

Så langt skal det ikke være avdekket at samtalene sammenfaller med tidspunkter hvor Mirmotahari var på fengselsbesøk hos den siktede 23-åringen, som han var forsvarer for i menneskehandelsaken.

Mirmotahari har tidligere fått påpakning for telefonbruk under fengselsbesøk til fanger som var hans klienter.

I januar skrev VG at advokaten ble nektet adgang til Oslo fengsel etter gjentatte brudd på regler om nettopp bruk av telefon.

Politiet kjenner ikke til innholdet i de tre samtalene med jentene, som i løpet av våren ble flyttet til en annen, mer åpen barnevernsinstitusjon. Om ettermiddagen 7. april rømte jentene fra barnevernet.

De er fortsatt ikke kommet til rette, og politiet har etterlyst dem med navn og bilde gjennom det europeiske politisamarbeidet Europol. Jentenes skjebne er uviss, men politiets frykt er at de igjen utnyttes av organiserte kriminelle fra Øst-Europa.

Uken før VGs avsløring om «Advokaten og torpedoen», klaget jentenes bistandsadvokater Mirmotahari inn for klanderverdig opptreden til Advokatforeningens disiplinærutvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder