Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling

Oslo-advokat i avhør: Mener seg brukt i utpressing

OSLO TINGRETT (VG) Anders Brosveet, Amir Mirmotaharis forsvarer, mener klienten ikke gjorde noe straffbart da han bestilte kidnapping av et voldtektsoffer.

Artikkelen er over tre år gammel

Forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) fremstilles fredag ettermiddag for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Retten har besluttet at møtet går for lukkede dører, noe som var etter både politiet og forsvarer Anders Brosveets ønske.

Retten viste til at det torsdag ble foretatt et lengre avhør av siktede der det kom opp en rekke opplysninger av sensitiv art som politiet må etterforske videre.

Politiet ber om at 38-åringen fengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud, samt isolasjon de første to ukene.

Mirmotahari pågrepet og siktet etter at VG publiserte et lydopptak av en samtale mellom ham og en torpedo.

Må møte i retten

Torsdag kveld satt Mirmotahari i lange avhør. Han er siktet for å ha påvirket aktører i rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter, og for forsøk på grovt skadeverk etter VGs sak om hans forsøk på å sabotere åpningen av et utested i Fredrikstad. Strafferammen er ti års fengsel.

I en uttalelse har 38-åringen forklart at opptakene «tatt opp av en kriminell i den hensikt å bruke dem til utpressing av meg og min familie», men at «det er fullstendig uakseptabelt for en advokat å ha en slik samtale med en voldskriminell».

38-åringen erkjenner ikke straffskyld, ifølge forsvarer Anders Brosveet.

– Det han er siktet for er ikke straffbart, fordi det har ikke kommet til forsøk. Det er ikke straffbart før du har konkludert og gitt en klar bestilling, sier han.

Ny avsløring: Mirmotahari ba torpedoen sabotere nattklubb

Forsvareren: Konkluderte ikke

VG avslørte onsdag hvordan advokaten i dette møtet bestilte en kidnapping av et voldtektsoffer. Formålet med kidnappingen var å holde offeret borte fra rettssalen, slik at klienten, den tiltalte voldtektsmannen, kunne gå fri.

FORSVAREREN: Anders Brosveet er forsvarer for Amir Mirmotahari. Bildet er fra en annen sak i 2007. Foto: NTB scanpix

– Var ikke bestillingen ganske klar?

– Nei. Det gir seg jo selv. Først snakker de om en ting, så en annen, og konkluderer ikke med noe annet. Det er ingen bestilling. Det er det først når noen går ut av døren med en konklusjon om at dette skal gjennomføres, mener Brosveet.

– Hva har Mirmotahari forklart i avhøret?

– Det skal politiet få lov til å etterforske. Men jeg kan si at han aldri har ment å bestille – eller har bestilt – noe som helst. Han er blitt «satt opp» i utpressingsøyemed.

Racha Maktabi, Mirmotaharis fraseparerte kone, har forklart VG at de skal ha blitt presset for penger.

– Føler han seg lurt?

– Jeg vil ikke kommentere hva han føler og mener. Men det som er beskrevet på lydbåndet er ingen fullført bestilling, og da er det per definisjon ikke straffbart, sier Brosveet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder