Eksperter: – Pokémon Go har kommet for å bli

Publisert: Oppdatert: 27.07.16 18:16

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Direkte nå: Pokémonduell, Dennis mot Runar - Hvem fanger flest?

Revolusjonerende teknologi og nærstående oppdateringer er de viktigste grunnene til at Pokémon Go-trenden ikke vil forsvinne med det første, mener ekspertene.

– Jeg satte opp en «lure» (Pokémon-lokkemiddel, journ.anm), og nå sitter jeg og nyter været, sier Christian Wighus (27).

Han har plassert ChillOut-bagen midt i Vigelandsparken og ser frem til noen spennende timer med pokémonjakt. Senere går turen videre til Tjuvholmen der flere Pokémon venter, forteller Wighus, som akkurat har nådd level 21.

Bli oppdatert i VGs pokéstudio!

– Det er helt klart en underholdende aktivitet, så jeg ser ikke for meg å slutte med det første. Dersom spillmakerne kommer med gode nok oppdateringer, ser jeg for meg at «hypen» kan komme til å vare en stund, mener han.

Øverst i saken ser du hele sendingen. Her er en oppsummering på under tre minutter:

Forventer flere Pokémon

Det er ikke 27-åringen alene om å tro. Rune Fjeld Olsen, tidligere spillekspert i VG og nåværende spilljournalist i «Level Up Norge», mener nemlig at Niantic, selskapet bak Pokémon Go, sitter på spennende planer.

– Dette hysteriet kommer til å vare en stund. Pokémon har vært ekstremt populært i 20 år, og Pokémon Go har fanget flere generasjoner med fans. Niantic står også bak spillet «Ingress», som faktisk er ganske mye mer avansert. Med andre ord kan de teknologien godt, så de kommer til å annonsere mye nytt i Pokémon Go-verden fremover, sier han.

Slik jukser han: Fanget 600 Pokémon på ett døgn

Blant oppdateringene Olsen forventer å se i tiden som kommer, er flere Pokémon (så langt kan du bare fange de første 151), muligheter for å nå høyere level for både trener og Pokémon, og muligheter for å bytte figurene seg imellom.

Særlig stor tro har han på spillformen som Niantic har tatt i bruk, nemlig «augmented reality», en spillform der fiksjon og virkelighet kombineres.

– De har mye å ta av, og teknologien er bare i barnestadiet. Du skal ikke se bort fra at det kommer både briller og kontaktlinser designet for «augmented reality», om vi ser litt lenger frem i tid, sier han, som for tiden ferierer i Japan, spillets hjemland.

– Haster ikke

– Hvor fort kan vi vente oss at lanseres oppdaterte versjoner av Pokémon Go?

– Det haster ikke altfor mye for Niantic. De må komme med nytt innhold, men enn så lenge virker det som at folk koser seg med å finne nye Pokémon og utvikle de mindre sjeldne figurene. Dessuten surfer spillet fortsatt på den sosiale biten, fordi så mange har blitt glade i å gå på Pokémon-tur sammen.

– Så folk vil ikke gå lei med det første?

– Jeg registrerer at de som ikke spiller det, er veldig lei av alt pratet om Pokémon, og noen har nok også falt av. Samtidig er det så mange spillere nå at dersom halvparten skulle slutte å spille, er det fortsatt et gigantisk spill, sier han.

– En «game changer»

Trendanalytiker Ståle Økland mener vi må se på hvilken type trend vi har å gjøre med, før vi kan forstå hvordan den utvikler seg.

Spiller du Pokémon GO? Ikke gå i fellen (eller på en lyktestolpe): De første Pokémon GO-skadene i Norge

– For at en trend skal vedvare, er den ofte avhengig av å bringe et helt nytt moment på banen, slik som Pokémon Go har gjort. Vi har en stund ventet på at såkalt «augmented reality» skal ta av, og det har det gjort med Pokémon Go. Det er bokstavelig talt en «game changer», sier Økland.

Han tror imidlertid ikke at Niantic skal ruge for lenge på oppdateringene sine dersom de ønsker å bevare spillets popularitet.

– Skaperne er nødt til å lansere større oppdateringer ganske snart. I startfasen er det særlig viktig å holde på brukeren gjennom nye versjoner og justeringer. Hvis Pokémon Go ikke lykkes med det, kan det dukke opp andre spill av typen «augmented reality» og ta over interessen til mange brukere.

Denne artikkelen handler om