HELDIG: Kattene ved Dyrebeskyttelsen i Tromsø har arvet nok til ni liv - minst. Her Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø med en av de heldige kattene.

HELDIG: Kattene ved Dyrebeskyttelsen i Tromsø har arvet nok til ni liv - minst. Her Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø med en av de heldige kattene. Foto:Ronald Johansen,iTromsø

Katter arver over tre millioner

Det blir ingen økonomisk kattepine for Dyrebeskyttelsen i Tromsø sine katter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av Renate Pettersen/iTromsø

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø er en av de veldedige organisasjonene som nyter godt av testamentering.

– Vi her i Tromsø har fått arv før. Akkurat nå fullføres et arveoppgjør på over tre millioner kroner, som er testamentert til dyrene, bekrefter Cecilie Johansen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

For tiden holder omtrent 160 katter hus hos Dyrebeskyttelsen i Tromsø, opplyser Johansen. Millionarven er øremerket spesifikke formål som kastrering og øremerking av dyrene, og dermed er det kattene som vil nyte godt av midlene.

– Det er ikke slik at pengene tikker inn på kontoen til Dyrebeskyttelsen. Det opprettes en egen stiftelse som skal forvalte pengene, og herfra kan Dyrebeskyttelsen søke penger av avkastningen til spesielle formål, påpeker hun overfor iTromsø.

Takknemlige

Dersom en person ikke har noen livsarvinger, som barn, barnebarn eller andre nære slektsarvinger, ender staten opp med å arve deg – hvis du ikke har testamentert verdiene dine til andre.

– Med jevne mellomrom ser jeg at folk velger å testamentere verdiene sine til veldedige organisasjoner, sier advokat Håkon Eskildsen Pleym.

At enkeltpersoner velger å testamentere til Dyrebeskyttelsen betyr mye for organisasjonen.

– Å drive praktisk dyrevern er veldig dyrt, og vi er enormt takknemlige for at folk velger å testamentere verdier til vår organisasjon. Vi har store utgifter, og alle monner drar – store og små, sier Johansen.

Les også:Poppy (24) er verdens eldste katt

Lite hos Bymisjonen

– Jeg tror selvfølgelig at de som velger å testamentere til oss gjør det fordi de synes vi gjør en god jobb. Vi har stadig blitt mer synlig i bybildet de siste årene, og jeg håper de som testamenterer til oss gjør det fordi de synes vi fortjener det og fordi det er synlig at vi alltid trenger midler, sier styrelederen i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Bymisjonen i Tromsø er derimot lite kjent med at personer velger å testamentere til dem.

– Det er veldig uvanlig å motta arv hos oss. Det har ikke skjedd i min tid hos Bymisjonen, sier daglig leder Ann Karina Sogge.

Hun tror folk heller testamenterer til Kreftforeningen eller til bekjempelse av andre typiske folkesykdommer.

– Fattigdom i Tromsø er kanskje ikke så vanlig å tenke på. Jeg tror kanskje det kan være årsaken til at vi ikke blir testamentert til, uten at jeg noen gang har reflektert over det, sier Sogge.

Staten tar alt

Advokat Pleym forteller at testamentering til veldedige organisasjoner gjerne skjer når to personer har gjensidige testamenter.

– Det kan skrives at når lengstlevende dør skal en eller flere organisasjoner arve verdiene. Alternativet er at staten arver, og en del mener vel at staten har fått nok, sier Pleym.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder