KASTES UT: Politiet bistår Namsfogden med å kaste ut flere personer som oppholder seg ulovlig i Hauskvartalet i Oslo onsdag morgen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Politiet kastet ut 14 okkupanter fra Oslo-bygård

Til sammen 11 okkupanter er anholdt av politiet etter å ha nektet å forlate Hauskvartalet i Oslo.

Artikkelen er over tre år gammel

Det forteller innsatsleder Arve Røtterud i Oslo politidistrikt. De tre siste okkupantene fulgte pålegget om å forlate eiendommen, og er derfor ikke anholdt.

Politiet har i morgentimene omringet Hauskvartalet for å kaste ut personer som oppholder seg ulovlig i Brenneriveien 1 og Hausmanns gate 42.

– Vi har hentet ut ni personer i Hausmanns gate og fire stykker i Brenneriveien. Det har ikke vært noen skader, og de som er kjørt inn, vil få forelegg, sier Røtterud.

Flere okkupanter er fortsatt plassert på taket i Brenneriveien, men politiet mener at disse personene befinner seg på eiendommen til Kulturhuset Hausmania, som ikke omfattes av rettens kjennelse.

Forrige gang: Politiet fjernet husokkupanter fra Hausmania i 2010

– Vi har blant annet funnet kanner med bensin og en molotovcocktail, sier innsatsleder Røtterud.

«De som oppholder seg på de to adressene ulovlig, vil få anledning til å forlate stedet frivillig. Etterkommes ikke dette, vil politiet vurdere å fjerne dem fysisk», skrev politiet i en pressemelding før aksjonen, som politiet gjennomførte som bistand til Namsfogden.

AKSJON: Hauskvartalet i Oslo bærer preg av å ha vært okkupert over lengre tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Fallem med pigger

Møllergata, Maridalsveien, Brenneriveien og Hausmanns gate var stengt av for trafikk, inkludert gående, mens politiet gjennomførte aksjonen.

Omkring klokken 07.15 begynte anleggsarbeiderne å rydde plassen mellom Hausmanns gate 2 og Brenneriveien.

Artikkelen fortsetter under filmen.

Så du? Politiet kastet ut husokkupanter fra Brakkebygrenda

– Oslo kommune har solgt eiendommene, og 7. mai ble Brenneriveien okkupert. Kommunen har begjært fravikelse fra eiendommen. Vi har informert okkupantene om det for lenge siden, sier Eskil Bråten, direktør i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo.

PÅ TAKET: En rekke okkupanter samlet seg i en sympatiaksjon på taket ved siden av adressene som ble ryddet. Foto: Birk Tjeldflaat Helle VG

– Har forsøkt dialog

Ifølge innsatsleder Røtterud er det flere skadelige innretninger i gården, blant annet har de fjernet en fallem med pigger.

– Vi tar det rolig og ønsker ikke at noen skal bli skadet, sier Røtterud, og legger til at ingen av okkupantene gjorde aktiv motstand.

Politiet sier de i flere uker har forsøkt å gå i dialog med okkupantene uten å lykkes. De som oppholder seg ulovlig på området, er kjent med vedtakene og tidsfristene og at de risikerer å bli fjernet av politiet, ifølge pressemeldingen.

Okkupant: – Forferdelig trist

Caroline Beeldsneijder, en av okkupantene i den lovlige delen av Hausmania, mener politiets aksjon er et trist syn.

– Det er forferdelig trist. Folk som kjemper mot kapitalismen, blir arrestert. Kommunen har glemt sine løfter og tatt vårt fristed fra oss. Oslo sin sjel blir solgt, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder