SKAL TESTES TØFFERE: En kvinne og en mann på sykkel passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Nå vil regjeringen gjøre nåløyet trangere for permanent opphold i Norge. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

De nye kravene for permanent opphold: Slik er testene innvandrere må bestå

Test deg selv - klarer du «Sylvi-testen?»

Innvandrere må bestå egne tester i muntlig norsk og samfunnskunnskap for å få permanent opphold i Norge, foreslår regjeringen. Test deg selv om du klarer dagens eksempel-prøve i kunnskap om det norske samfunnet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi foreslår at de må bestå prøve i muntlig norsk. Allerede i dag er utlendingene pålagt å ta en slik prøve, men det stilles ikke krav til resultatet, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til VG.

Regjeringen foreslår at søkere om permanent opphold også må bestå en variant av den allerede obligatoriske prøven i samfunnskunnskap.

– I dag har det ingen konsekvenser at utlendingen ikke møter opp til prøven eller stryker, sier Listhaug.

BRATT TRAPP: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem regjeringens plan for en strammere innvandringspolitikk i Justisdepartementet tirsdag formiddag. Foto: Terje Bringedal , VG

Hun mener det vil være en gulrot for mennesker som søker permanent opphold å strekke seg etter bestått-karakterer på de nye obligatoriske prøvene.

– Det vil være et sterkt insitament for en stor egeninnsats for å bli integrert, sier Listhaug.

Les også: Her er regjeringens forslag til innstramming

Én av fire stryker

Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk (VOX) understreker at testen i samfunnskunnskap som VG i dag bringer 32 eksempeloppgaver fra, er en test som gjennomføres etter et 50 timers kurs.

Også i dag er det en grense på om kandidatene har bestått eller ikke bestått testen. Kandidatene må ha minst 29 riktige svar på de 38 spørsmålene for å bestå prøven.

I VGs test i samfunnskunnskap tilsvarer dette at du må ha minst 25 riktige svar for å få «bestått».

2129 personer gjennomførte denne prøven i fjor. 75 prosent fikk bestått, mens 25 prosent fikk ikke bestått, eller fullførte ikke prøven, ifølge Vox.

Det fikk ingen konsekvenser for dem som ikke besto eller ikke møtte opp til den obligatoriske prøven, får VG opplyst.

Klarte du testen? Del en skjermdump av ditt resultat på Instagram med emneknagg #VGtest!

Skal lage god test

Fagorganet Vox er forberedt på å gå i gang med de nye, obligatoriske prøvene.

– Vox vil, dersom vi får et oppdrag om dette, utvikle en faglig god statsborgerprøve innenfor de rammene Stortinget har satt. Vi har ikke fått et formelt oppdragsbrev ennå, og kan ikke si noe mer om dette nå, sier seniorrådgiver Synnøve Aasland til VG.

Prøven i samfunnskunnskap varer i maksimalt 60 minutter. Prøven skal være på et språk innvandreren forstår godt. De som tar prøven, får 38 spørsmål med tre svaralternativer, der bare ett svar er riktig.

Det første spørsmålet i eksempel-testen er hva det innebærer å få permanent oppholdstillatelse i Norge.

Andre eksempler på spørsmål – er hvorfor vi feirer 17. mai og hvor mange land Norge grenser til.

Regjeringen foreslår også å endre introduksjonsloven slik at personer mellom 55 og 67 år også får plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap og gjennomføre de avsluttende prøvene.

Nok kunnskap for å bo i Norge

Statsråd Solveig Horne (Frp) som hadde integreringsansvaret før Sylvi Listhaug, la vekt på at det skal henge høyt å få norsk statsborgerskap da hun presenterte testen i samfunnskunnskap i fjor.

– Statsborgerskap skal henge høyt. For å få statsborgerskap bør man ha en viss kunnskap om norske samfunnsforhold, slo Horne fast overfor VG.

Hun la til at det ikke var viktig hvor mange spørsmål prøven hadde, men om det er spørsmål som avdekker om du har fått nok kunnskap til å bo i Norge.

– Det viktigste er hva slags rettigheter, muligheter og plikter man har i Norge. Det er viktig å kjenne til sentrale verdier og hvilke historiske, sosialhistoriske og politiske forhold vi har, sa Horne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder