ENDRER FORKLARING: Advokat Harald Stabell forteller at tipset om at kontoret hans skulle ha blitt avlyttet ikke kom fra PST. Her i forbindelse med at saken kom opp i 2014. Avlyttingsutstyret skulle ha vært gjemt bak bøkene som han holder. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Treholt-avsløringen: Politiet gjenopptar etterforskning av påstått Stabell-avlytting

I 2014 hevdet advokat Harald Stabell at en PST-kilde tipset
ham om at kontoret hans var avlyttet. Nå endrer advokaten forklaring: Tipset kom ikke fra PST, men fra Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå har politiet bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen av den angivelige romavlyttingen. Ingen er så langt mistenkt eller siktet i saken.

– Jeg kan bekrefte at saken er gjenopptatt. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer foreløpig, sier politiadvokat Tone Strømsnes Olsen ved Sentrum politistasjon i Oslo til VG.

Fredag avslørte VG at privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen i flere år bløffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell med den fiktive etterretningsagenten «Gunnar».

Stor spesial: Alt om Treholt-bløffen

– Ingen stor forskjell

Nå viser det seg at Malthe-Sørenssen også var mannen som kom til Stabell med informasjon om at advokatkontoret hans var avlyttet. Denne informasjonen skulle han angivelig ha fått fra en ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Etter det som nå er kommet frem om Malthe-Sørenssen, finner vi det riktig at jeg kan bekrefte at det var han som kom med opplysningen om at han var blitt informert av en kilde i PST, som han navnga, om at mitt kontor var blitt overvåket, og at det burde formidles til meg, sier Stabell til VG.

ETTERFORSKET: Advokat Harald Stabell viste frem illustrasjonsmappen som ble opprettet i forbindelse med politets åstedsundersøkelse etter mistanken om avlytting i 2010 og 2011. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Det står i kontrast til hvordan Stabell uttalte seg i Aftenposten 13. mars 2014:

– Jeg fikk et tips fra en person i PST om at kontoret mitt var blitt avlyttet under den siste behandlingen av Treholt-saken i kommisjonen som var i 2010 og 2011, sa Stabell da.

På direkte spørsmål fra Aftenposten om han var overbevist om at kontoret var blitt avlyttet, svarte Stabell:

– Med det tipset jeg får, fra en i PST, og som knytter avlyttingen til Treholt-saken, kombinert med funnene som gjøres, Møllerhaugs (teknisk ekspert, journ.anm) rapport og politiets konklusjon om en gjerningsmann, så er det vanskelig å se noen annen forklaring.

I Aftenposten sitt videoinnslag sa Stabell følgende om det han karakteriserte som «ukjente gjerningspersoner» som hadde vært på kontoret hans.

– (…) det må være personer som frykter en avgjørelse i Treholt-saken som kan bli fatal og svært belastende, naturlig nok, for enkeltpersoner som har vært involvert i saken.

– Hvorfor sa du at det var du som mottok PST-tipset om romavlytting, når det i virkeligheten var Malthe-Sørenssen som kom med det?

– Jeg ser ikke at det er noen stor forskjell på om dette tipset kom direkte til meg, eller om det kom fra PST til en person jeg stoler på.

Leder av Gjenopptagelseskommisjonen: – Ikke overrasket

– Stolte på ham da

– Men stoler du på Malthe-Sørenssen nå?

– Jeg stolte i alle fall på ham da. Det er klart at de opplysninger som nå har kommet frem river ned den tilliten.

– Tror du fortsatt på at du kan ha blitt avlyttet?

– Jeg har aldri påstått at det var avlytting, men det var en situasjon, som tilsa at vi måtte anmelde det, og få det undersøkt av politiet. Jeg kan ikke se at det kan ha vært noe annet enn avlytting.

– Tenker du det fortsatt nå etter avsløringen av Malthe-Sørenssen?

– Man kan ikke vite om det var første gang han prøvde på å lure meg. Jeg vil ikke spekulere i dette, svarer Stabell.

Selv om Stabell nå for første gang innrømmer at det var Malthe-Sørenssen som kom med tipset om den angivelige avlyttingen, understreker advokaten at han ikke ser på dette som en endring av sin forklaring.

– Jeg gir en presisering av hvordan informasjonen om overvåkning av mitt kontor ble formidlet til meg, sier Stabell.

Vil ikke spekulere

Hverken han eller Treholt har noe imot at etterforskningen av avlyttingssaken gjenåpnes.

– Vi håper begge at politiet kan komme noe videre i saken, sier Stabell.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen var sentral i undersøkelsene som ble gjort på advokatkontoret.

Blant annet var det han som, på vegne av Stabell, kontaktet sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug for å sjekke kontoret etter mulig avlyttingsutstyr. Han var også til stede da de undersøkte kontoret.

Møllerhaug bekrefter dette, men kan ikke si mer om selve undersøkelsene før han blir fritatt fra taushetsplikten.

Samarbeidet mellom Stabell og Malthe-Sørenssen har gått over flere år. Det startet da sistnevnte arbeidet med boken «Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken» som kom ut i 2010.

– Hva tenker du nå om boken han skrev?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i det heller. I utgangspunktet har Malthe-Sørenssen gjort mye grundig arbeid for meg og Arne Treholt, sier Stabell.

Malthe-Sørenssens advokat, Jonny Sveen, sa i går at hans klient ikke vil kommentere noen henvendelser fra VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder