Sjekk denne menyen: Her får barna luksusmat i barnehagen

Ernæringsfysiolog: Denne menyen kunne vært servert på Bagatelle

INNENRIKS

NYDALEN (VG) Er det kalveentrecôte med gåseleversaus eller
russisk kongekrabbe på menyen i dag? Det er tid for lunsjpause i privatbarnehagen Eventyrstua i Oslo.

Publisert: Oppdatert: 18.09.14 09:23

– Hva har du fått å spise i dag, Lise?

– «Kokken-Kristian» har laget kongekrabbe og hyse. Med pasta og broccoli. Det er nam, sier fire år gamle Lise Åkerøy.

Ved lunsjbordet sitter Lise, Elio Tøndel-Edvardsen (3) og Mathias Storråd-Myren (4) og koser seg med noen av havets delikatesser.

PROTOKOLL: Hva spiser barnet ditt i barnehagen?

På Eventyrstua barnehage planlegger Kristian Midtøy (37), bedre kjent som «kokken-Kristian», en sunn og variert meny for 100 barn og 24 ansatte hver uke.

Han lar seg inspirere av sesongens flotteste råvarer og tilbereder herligheter som kveite, steinbitkaker, helstekt pattegris og froskelår til barna.

– Liker barna virkelig denne maten?

– Som regel gjør de det. Barn er veldig positive til å smake på mat. Det eneste de ikke liker er salat, ler han.

Saken fortsetter under bildet

Sjøkrepshaler og pattegris på menyen

Blant rettene som har vært en suksess er sjøkrepshaler, pattegris og japansk Kobe-biff, forteller han.

– Jeg serverer fisk to til tre ganger i uken, og er opptatt av å la barna få smake ting de kanskje ikke får andre steder, sier han.

Foreldrene betaler et kosttillegg på 750 kroner i måneden til barnehagen, i tillegg til den vanlige satsen på 2405 kroner.

Se barnas ukesmeny nederst i saken!

Pengene går med til å betale kokkens lønn, samt de tre måltidene barna får servert hver dag.

– Vi er opptatt av variert, sunn og næringsrik mat. Jeg skulle ønske at Norge kunne få øynene opp for hvor viktig mat og kosthold er i barns oppvekst. Det er veldig fokus på dette, men lite blir gjort. Mat er så viktig, og barnehagen legger grunnlaget for barnas fremtidige helse, sier daglig leder Espen Edvardsen.

LES OGSÅ:Fjerner brunosten for de yngste

Han understreker at det ikke er spisetvang i barnehagen, og at de ansatte aksepterer det hvis noen av barna ikke synes krabbe er stas.

– Vi er opptatt av å oppfordre barna til å våge å smake på forskjellig mat. Her får de fleste smake på ting som de ikke har prøvd hjemme.'

Saken fortsetter under bildet

- Ikke vanlig med gourmetmat!

Kostholdsforsker og professor ved senteret for ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen, har aldri tidligere sett en barnehagemeny bestående av kongekrabbe og froskelår.

– Dette høres ut som en gourmetbarnehage. Konseptet er helt nytt for meg. Det høres veldig unødvendig og kostbart ut, spør du meg, sier hun.

– Ernæringsmessig, hva er det som er viktigst for barna?

– Det viktige er å ha et variert og sunt kosthold. Det er ikke nødvendig med krabber og entrecôte for å få til dette.

Andersen foretok en nasjonal kartlegging av mat i norske barnehager i 2005 og 2011 i samarbeid med Helsedirektoratet. Undersøkelsen viste en stor forbedring fra 2005 til 2011, men at det fortsatt er utfordringer. Og det er store forskjeller rundt omkring i landet.

– Det er et stort sprik, det er det ingen tvil om. I dag er det jo mange privatbarnehager som lanserer seg selv som barnehager med stort fokus på mat og fysisk aktivitet, men alle har nok ikke råd til slike tilbud, sier hun.

– Tror du dette skaper et matklasseskille i Norge?

– Jeg kan ikke si om dette skaper et klasseskille, men det at du kan kjøpe barna dine inn i en bedre barnehage om du har råd føre nok til noen forskjeller.

Burde vært likt tilbud for alle

Heller ikke klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus Ragnhild L. Fimreite har sett lignende barnehagemenyer før.

– Denne menyen er jo som tatt fra gourmetrestauranten Bagatelle, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Fimreite mener Norge burde hatt en klar standardisering av mattilbudet i barnehagene: En lik ordning for alle kan være med på utjevne sosiale forskjeller i befolkningen.

– Vi har kommet langt på få år, og flere barnehager har i dag egen kokk eller ernæringsfysiologer som hjelper dem med maten. Helsedirektoratet la frem retningslinjer om hva slags mat som bør serveres i barnehager i 2007, men det er nok forskjellig hvor mye dette vektlegges, sier Fimreite.

Hun forteller at de fleste barnehagene i Norge fortsatt serverer brødmat.

– Denne menyen er nok litt å skyte over mål for vanlige barnehager. Jeg tror et mål for de fleste barnehager heller burde være å gjøre hverdagsmaten mer variert, sier hun.

– Bruk sesongens råvarer, og server grønnsaker, frukt og grønt som tilbehør til vanlig brødmat.

Lise i Eventyrstua barnehage er fornøyd med å få krabbe til lunsj, og forsyner seg faktisk to ganger. Men hun har smakt bedre:

– Hvem lager best mat, «kokken-Kristian» eller mamma?

– Mamma sine pannekaker er bedre enn krabbe. For pannekaker er det beste jeg vet, sier Lise.

Saken fortsetter under bildet

Dette spiser barna på Eventyrstua barnehage:

UKE 1

Mandag: Kalveentrecote m/ gåseleversaus, bakte poteter og grønnsaker

Tirsdag: Pasta m/ kjøttboller og bakte grønnsaker

Onsdag: Urtestekte breiflabbkjaker med stekte poteter, gresskarpure og brokkoli

Torsdag: Kyllingcurry m/ris og salat

Fredag: Slowcooked spareribs m/coleslaw, ris og barbecue saus

UKE 2:

Mandag: Meksikansk tomatsuppe m/ egg og makaroni

Tirsdag: Pestobakt ørretfilet m/ stekte båtpoteter og grønnsaker

Onsdag: Smørstekte skatevinger m/ kapers, tomat og gratinerte sjøkrepshaler

Torsdag: Helstekt piggvar m/ blandet sopp, romanesko og hvitløkssmør

Fredag: Grillet pattegris m/ potetsalat, mais og coleslaw

UKE 3:

Mandag: Pølser m/ makaroni, grønnsaker og aioli

Tirsdag: Ovnsbakt kylling m/ ris og grønnsaker

Onsdag: Tagliatelle m/ urtepesto, hyse og kongekrabbe

Torsdag: Kjøttboller m/ bulgursalat og salsa

Fredag: Ovnsbakt ørret m/ sennep, bakte småpoteter, brokkoli og rømme

UKE 4:

Mandag: Japansk kobe-biff, kjøttboller, guacamole og poteter

Tirsdag: Spansk Dorade m/ salviesmør, urtepoteter og agurk

Onsdag: Brasiliansk Paiche m/ bulgursalat, halloumi og grønnsaker

Torsdag: Russisk Kongekrabbe m/ pasta, pesto og salat

Fredag: Ishavsrøye m/ potetsalat, grillet mais og brokkol

* Nye menyer lages hver uke. Dette er eksempler på tidligere ukemenyer.

Her kan du lese mer om