MED PLAKAT: Dette budskapet hadde Krekar da han møtte i Oslo tingrett mandag.

MED PLAKAT: Dette budskapet hadde Krekar da han møtte i Oslo tingrett mandag. Foto: FRODE HANSEN , VG

Krekar: – Jeg kjemper med ord, ikke våpen

Viste frem plakat i retten

Lei spørsmål - truet med ikke å forklare seg

OSLO TINGRETT (VG) Mulla Krekar mener politiet og statsadvokaten har fabrikkert trusselsaken mot ham.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Krekar står tiltalt for trusler og for å ha oppfordret til straffbare handlinger under intervjuene med NRK og den kurdiske TV-kanalen NRT.

Da han ankom retten like før rettsforhandlingene startet mandag, var det med en sammenbrettet plakat av matpakke-papir eller lignende. Så fort han fikk øye på fotografene, brettet han ut plakaten og holdt den over hodet.

«Dette er:
- 54. gangen jeg er i retten!
- 35 siktelser!
- 13 år uten rettigheter!
- 1250 dager i fengsel for «trusler»!
- Skamløst :D (smilefjes, journ. anm.) Hvor er menneskerettighetene?» stod det på plakaten.

Om tallene stemmer har VG foreløpig ikke klart å bringe på det rene, men ifølge Krekars forsvarer Brynjar Meling dreier det første tallet seg om antallet dager han har tilbragt i norske domstoler.

– Jeg regner med at tallene stemmer, i og med at han også har kontroll på hvor mange penner han har brukt og hvor mange bøker han har skrevet. 54 dager i retten er nok relativt korrekt, sier Meling til VG i første pause, før han ramser opp flere av sakene hans klient har vært involvert i.

– Klarte ikke å finne noe

Krekar var ikledd en karakteristisk beige drakt, og smilte forsiktig mens han holdt opp plakaten en god stund. Da han kom til plassen sin på tiltalebenken brettet han ut plakaten på nytt og holdt den over hodet.

Det var også tegnet en hånd som peker oppover på plakaten.

Under sin forklaring gikk Krekar også grundig gjennom sine aktiviteter og de mange uttalelsene han har kommet med siden han første gang ble omtalt i norske medier i 2001.

Krekar ramset opp etteretningstjenester fra en rekke land som han er blitt avhørt av, blant dem FBI.

– De klarte ikke å finne noe. Jeg er en muslim som kjemper med ord, ikke våpen. Mine aktiviteter har kun vært på internett hjemmefra. Jeg har ingen relasjoner til andre organisasjoner, kun til kurdere, sa Krekar.

Videre sa mullaen at han tror politiet og påtalemyndigheten har fabrikkert saken mot ham, fordi de mislyktes med å få ham tvangsbosatt på Kyrksæterøra.

– Hver gang jeg kommer inn i retten, har politikere og etterretning fabrikkert saker om meg. Vi kommer inn her; jeg, advokaten min, aktoratet, men det er bare et teater, en scene for det som egentlig ligger bak, uttalte Krekar.

Han snakker stort sett rolig og avbalansert, og gestikulerer noe underveis. I enkelte tilfeller hever han stemmen, samtidig som gestikuleringen tiltar.

Krekar, som er utstyrt med et headset så han kan høre tolkene som oversetter det som foregår på norsk i retten, noterer flittig underveis. Enkelte ganger utveksler han noen få ord med Meling.

– Skal sende en gave til den som dreper ham

Bakgrunnen for tiltalen er intervjuet Krekar gjorde med NRK 25. februar i år og med en kurdisk TV-kanal noen dager tidligere. Intervjuene ble spilt av før retten tok en kort pause ved 10.30-tiden.

I NRK-intervjuet ble han spurt om kurderen Halmat Goran, som sammen med en kamerat brente deler av Koranen i et klipp som ble lastet opp på YouTube for noen år siden. Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran, to andre kurdere og statsminister Erna Solberg.

Goran er også fornærmet i den pågående saken mot Krekar.

– Jeg skal sende en gave til den som dreper ham. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for det? spør Krekar retorisk i NRK-intervjuet.

«Utsagnet kom etter at han rett forut i intervjuet hadde presisert at enhver som kjenner dødsstraffen Halmat skal ha, står fritt til å drepe ham, og må videre ses i sammenheng med at han over lengre tid og ved flere anledninger (...) har uttalt at Halmat Goran og andre «frafalne» må dø,» heter det i tiltalepunktet som omhandler oppfordring til straffbar handling.

PÅ TILTALEBENKEN: Mulla Krekar sammen med sin forsvarer Brynjar Meling i retten mandag. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg sa bare hva islam mener om å brenne Koranen. Jeg har ikke tenkt til å drepe eller true ham, sa Krekar under sin forklaring.

– Hvis noen kommer til meg med en gledelig nyhet, så kan det være jeg gir vedkommende en gave. Men det er ikke slik at jeg betaler eller belønner noen for å drepe, svarte han på spørsmål fra sin forsvarer om hva han mente med å gi en gave.

På spørsmål fra statsadvokat Torunn Gran om han vurderte å ikke svare da han fikk spørsmål om ting han tidligere var dømt for under NRK-intervjuet, svarte Krekar at han vurderte spørsmålet som en oppfordring til å fortelle hva som hadde skjedd tidligere.

– Da de nevnte navnet hans (Halmat Goran, journ. anm.) i NRK-intervjuet tenkte jeg at det var en gammel sak og at den var over. Jeg sa ikke noe nytt, bedyret Krekar.

I tillegg hevder han at NRK har oversatt det han sa om å gi vedkommende som dreper Goran en gave feil, slik at det høres ut som en oppfordring.

«Særdeles skjerpende»

Til det andre tiltalepunktet, som omhandler trusler, skriver statsadvokaten at mullaens uttalelser var egnet til å fremkalle alvorlig frykt blant annet hos Goran.

«Det er særdeles skjerpende at det trues med drap og at dette gjøres i riksdekkende TV-sending, overfor en svært stor krets av personer,» heter det videre.

Koranbrenningen som Goran og to andre kurdere stod bak i 2010 og Krekars reaksjon på den, er naturlig nok sentralt i den pågående rettssaken, selv om det også ble grundig gjennomgått da Krekar ble dømt sist.

Krekar hevder at kurderne selv tok kontakt med ham på chattetjenesten Paltalk og fortalte om hva de hadde gjort. I likhet med i NRK-intervjuet sa han da at dommen for en slik handling ifølge sharia-lovene er døden.

Statsadvokat Torunn Gran stilte en rekke spørsmål om Paltalk i retten mandag. Da gikk Krekar til slutt lei.

– Hvis du gjentar de samme spørsmålene mer enn tre ganger, så kommer jeg til å være helt taus, sa Krekar, tydelig provosert.

– Ikke skyldig

Saken kom i gang like over klokken ni. Etter å ha mottatt personalia spurte dommer Peter A. Blom om hvordan mullaen stilte seg til tiltalen.

– Ikke skyldig, svarte Krekar.

Deretter gikk statsadvokat Torunn Gran i gang med sitt innledningsforedrag, der hun redegjorde for Krekars tilknytninger til ulike grupper, samt hans historikk mens han har oppholdt seg i Norge.

– Tiltalte har ikke villet la seg avhøre av politiet. Han har svart på enkelte spørsmål i svært begrenset utstrekning, sa Gran.

– Fortsatt til gode å se bevis

Krekars forsvarer Brynjar Meling så under sitt innledningsforedrag behov for å presisere Mulla Krekars rolle i de kurdisk-islamistiske organisasjonene Islamic movement of Kurdistan og Ansar al-Islam i Nord-Irak.

– Krekar har kontinuerlig vært gjenstand for PSTs etterforskning og internasjonal etterforskning. Vi har imidlertid fortsatt til gode å se bevis for at det var trefninger eller attentat som Ansar al-Islam var ansvarlig for mens Krekar hadde reell innflytelse, påpekte Meling i retten.

Han ba også dommeren og de to meddommerne om å huske på at Krekars uttalelser har kommet under intervjuer, der intervjueren bringer temaet koranbrenning på banen og ifølge Meling stiller ledende spørsmål.

– Han stiller spørsmål der han vet hva Krekar kommer til og må svare, sier Meling til VG.

Ifølge forsvareren dreier saken seg om ytringsfrihet. Han fremholder at Krekar i intervjuene kun har gjenfortalt hva Koranen sier om straffen for å brenne koranen.

Underveis i sin utspørring stilte Meling også spørsmål om hans klient kjenner eller har en relasjon til ekstreme miljøer i Norge.

– Kjenner du Arfan Bhatti?

– Nei, jeg kjenner ham bare igjen på det lange skjegget som jeg har sett på TV.

Krekar avviste også å kjenne Moheyldeen Mohammed, Ubaydullah Hussain og Taliban-minister Abdul Rauf Mohammad.

Vurderte terrorsiktelse

Politiet pågrep mullaen dagen etter NRK-intervjuet, og siktet ham for oppfordring til straffbar handling. Kort tid senere ble siktelsen utvidet til også å omfatte trusler.

Tidlig i saken vurderte politiet også en terrorsiktelse, men den tanken ble senere lagt død.

Krekar har hele veien nektet straffskyld. I det første fengslingsmøtet kom han også med oppsiktsvekkende uttalelser om omstendighetene rundt NRK-intervjuet.

I det samme intervju kom det også frem at Krekar mente at de som angrep Charlie Hebdo var helter og at personer som tegner Muhammed-karikaturer i Norge fortjener å dø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder